Martor în dosarul şpăgii de la Braşov: Mita ajungea la primar şi prefect

Declaraţie suprinzătoare în dosarul în care fostul şef al OPC Braşov a fost arestat pentru mită. Unul dintre inculpaţi, ofiţerul SRI în rezervă Alexandru Muşat, spune că mita trebuia să ajungă la primarul şi prefectul Braşovului, dar şi la alţi funcţionari.
Economica.net - vin, 02 dec. 2011, 10:40

Primarul George Scripcaru, prefectul judeţului Braşov, Ion Gonţea, şi şeful DSV Braşov sunt acuzaţi de luare de mită în dosarul Şpăgii de la OPC Braşov.

Alexandru Muşat, cel care intermedia şpaga, a fost audiat astăzi la Tribunalul Bucureşti.

SRI-stul în rezervă le-a spus judecătorilor că, din informaţiile pe care le are, mita primită de la Ionel Spătaru trebuia să ajungă atât la primarul George Scripcaru, cât şi la prefectului judeţului Braşov, Ion Gonţea.

Muşat a recunoscut integral faptele, astfel cum au fost menţionate în rechizitoriul înaintat judecătorilor.

El a susţinut, în faţa judecătorilor, că în luna octombrie a fost contactat de Ionel Spătaru, care i-a cerut să se întâlnească cu Laura Kungl şi să ia de la aceasta „nişte colete cu pliante”.

Fostul ofiţer SRI a fost de acord să se vadă cu Laura Kungl, însă a spus că în momentul în care aceasta i-a dat un plic, şi-a dat seama, după dimensiuni, că este vorba despre o sumă de bani. În aceeaşi zi s-a întâlnit cu femeia pentru a primi un al doilea plic.

„Din afirmaţiile lui Kungl, auzite de la Bogdan Breja, un subaltern, banii pe care i-a primit Spătaru urmau să ajungă la primarul Braşovului, George Scripcaru, prefectul judeţului, Ion Gonţea, la Mia Dumitrescu, persoana din primărie care se ocupa cu eliberarea de autorizaţii, şi la Dorin Enche, de la DSVSA Braşov”, a spus Alexandru Muşat.

Într-o intervenţie la România TV, prefectul judeţului Braşov, Ion Gonţea, a declarat că nu are nicio legătură cu acest dosar de mită.

Nu ştiu, nu mă interesează, nu cunosc aceasta .. Nu ştiam ştiam ce face. Eu i-am atras atenţia în repetate rânduri că are anumite exagerări în ceea ce face el, în controalele pe care le face. Se exagera când el îşi erija anumite chestii care clar nu aveau nicio legătură cu el. Nu avea ce să caute el acolo„, a spus Gonţea.

În 21 noiembrie, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ionel Spătaru, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită. În acelaşi dosar este judecat şi Alexandru Muşat, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada iulie – octombrie 2011, Ionel Spătaru, în calitate de şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale 300.000 de lei, din care a primit, prin intermediul altor persoane, în mai multe tranşe, suma totală de 70.000 de euro.

Alexandru Muşat este acuzat de procurori că l-a ajutat pe Ionel Spătaru să primească 60.000 de euro din cei 70.000 de euro luaţi în total.

În acest dosar au fost audiaţi ca martori primarul Braşovului, George Scripcaru (PDL), prefectul şi subprefectul judeţul Braşov, Ion Gonţea şi Carol Ambrus.

Pe de altă parte, Ion Gonţea, George Scripcaru, precum şi Maria Dumitrecu, Bogdan Breja şi Enache Dorin Valter sunt cercetaţi de DNA pentru corupţie. Faptele au fost identificate în cadrul anchetei privindu-l pe Ionel Spătaru şi sunt cercetate într-un dosar disjuns.

Toate aceste persoane sunt cercetate de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi complicitate la această infracţiune.

Totodată, la Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Teritorială Braşov mai există un dosar creat în 30 septembrie 2011 în care sunt cercetate fapte şi persoane, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu, cauza fiind constituită în urma unui denunţ mai vechi făcut de tatăl denunţătorului în cazul lui Ionel Spătaru.

Denunţătorul în acest caz, Claudia Laura Kungl, susţinea că Spătaru i-ar fi spus că ar trebui să ofere trei miliarde de lei vechi pentru a se emite cât mai repede de către Primăria Braşov o autorizaţie de funcţionare a firmei tatălui ei. Suma a fost confirmată de Spătaru ca fiind primită.

Te-ar mai putea interesa și
Incendiul rămâne pe primul loc în clasamentul riscurulor care provoacă cele mai mari daune locuințelor din România
Incendiul rămâne pe primul loc în clasamentul riscurulor care provoacă cele mai mari daune locuințelor din România
Incendiul continuă să rămână pe primul loc într-un Top 5 al riscurilor care generează, per total, cele mai mari pagube locuințelor asigurate din țara noastră, arată o analiză realizată......
Investitorii, prudenți la începutul lui 2025, dar optimiști pentru perspectivele întregului an
Investitorii, prudenți la începutul lui 2025, dar optimiști pentru perspectivele întregului an
Dacă ne uităm la primul trimestru al anului 2025, agenda de evenimente pare a fi una standard, cu Forumul Economic Mondial ...
Banca Transilvania integrează inteligența artificială în BT Pay
Banca Transilvania integrează inteligența artificială în BT Pay
Utilizatorii BT Pay au la dispoziție un asistent virtual (Chat BT) pentru informații cu privire la funcționalitățile ...
Elveţia – Banca Naţională se aşteaptă la un profit record în 2024, de 80 miliarde de franci elveţieni
Elveţia – Banca Naţională se aşteaptă la un profit record în 2024, de 80 miliarde de franci elveţieni
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) va raporta probabil un profit record în 2024, de aproximativ 80 miliarde de franci elveţieni ...