Un grup de senatori a depus la Senat un proiect de lege menit să îmbunătățească siguranţa rutieră „prin limitarea circulaţiei pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.
Conform inițiatorilor, „intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”.
Senatorul Toma-Florin Petcu, unul dintre cei care semnează proiectul, notează că „în ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule. Statistica este înfiorătoare: în 2018 – 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav, în 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav”.
Tot el menționează că Regatul Unit al Marii Britanii a părăsit Uniunea Europeană la data de 31 ianuarie 2020, iar până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare perioada de tranziţie. Acest lucru permite României să interzică circulaţia pe drumurile publice a automobilelor care au volanul pe dreapta. Potrivit unor statistici ale Registrului Auto Român, în România au fost aduse peste 29.000 maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi peste 20.000 maşini în anul 2019. Toate aceste maşini provin din Mare Britanie și Irlanda.
Vor fi exceptate de la această interdicție autovehiculele istorice și mașinile utilizate de serviciile publice comunitare precum cele pentru curățenia stradală.
Proiectul de lege conține, la articolul 3, o mențiune privind sancțiunile aplicate celor care nu vor respecta noua reglementare. Aceștia vor fi sancționați cu amenda prevăzută de art. 101 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002. Prin urmare, cei care vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta riscă șase până la opt puncte, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.
Mai mult chiar, la constatarea contravenţiei poliţistul rutier trebuie să rețină certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori a dovezii înlocuitoare a acestuia. Totodată, la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.
Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie proprietarului de către poliţia rutieră la prezentarea dovezii eliberate de Registrul Auto Român din care rezultă mutarea postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al acestuia.
Împiedicată până acum de apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană, o inițiativă privind interzicerea mașinilor cu volan pe dreapta pe drumurile publice din România are în continuare multe piedici. Pe deoparte, în afară de Marea Britanie și Irlanda alte două state aflate în Uniunea Europeană au drumurile publice organizate conform circulației mașinilor cu volan pe dreapta. Este vorba despre Cipru și Malta.
Pe de altă parte, noul proiect menționează explicit mașinile „înmatriculate sau înregistrate în România”. Prin urmare, oricine înmatriculează o mașină, de exemplu, în Bulgaria, poate circula fără probleme cu mașina cu volan pe dreapta în România.