Creşteri pe linie în comerţul cu ridicata în România, pe primele nouă luni din 2021 – statistică

Afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au înregistrat o creştere de 20,5%, în primele nouă luni ale anului în curs, raportat la aceeaşi perioadă din 2020, ca serie brută, respectiv de aproape 18%, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - mar, 16 nov. 2021, 10:15
Creşteri pe linie în comerţul cu ridicata în România, pe primele nouă luni din 2021 - statistică

Potrivit statisticii oficiale, în intervalul ianuarie – septembrie 2021, au fost consemnate majorări ale cifrei de afaceri în comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+41,9%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+24,9%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+22,7%), comerţul cu ridicata nespecializat (+17,4%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+17,2%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,7%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+12%) şi comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+4%), scrie Agerpres.

Totodată, afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut 17,9%, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2020.

Datele INS relevă faptul că, în septembrie 2021 faţă de septembrie 2020, afacerile din comerţ, serie brută, în termeni nominali, au crescut pe ansamblu cu 29,7%, datorită activităţilor din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+135,2%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+30,1%), intermediere în comerţul cu ridicata (+24,7%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+22,4%), comerţul cu ridicata nespecializat (+17,8%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+15,6%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+14,3%).

Pe de altă parte, comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii a scăzut cu 13,2%.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri înregistrată în comerţul cu amănuntul s-a majorat cu 31,4%, în septembrie anul curent, comparativ cu luna similară din 2020.

De la o lună la alta (septembrie 2021 vs august 2021), cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, ca serie brută, în termeni nominali, a crescut cu 6,1%, datorită comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+19,9%), comerţului cu ridicata nespecializat (+9,5%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,3%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+7,9%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+7,4%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+7,2%) şi comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+4,1%). În schimb, comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului s-a diminuat cu 5,7%.

De asemenea, în acelaşi interval de referinţă, ca serie ajustată, afacerile din comerţul cu ridicata a crescut pe ansamblu cu 2,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia este pregătită pentru „al doilea război rece” cu SUA – oficial rus
Rusia este pregătită pentru „al doilea război rece” cu SUA – oficial rus
Rusia trebuie să se pregătească pentru o confruntare lungă cu SUA şi a trimis avertismente în mod repetat Washingtonului cu privire la criza din relaţiile dintre cele două state, a declarat......
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” din Pitești
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” ...
Compania Construcții Erbașu a anunțat semnarea contractelor de proiectare și execuție pentru 𝐒𝐭𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 ...
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Datele operatorului rețelei naționale de transport a gazelor, Transgaz, de la miezul zilei arată că, azi, România exportă ...
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a deschis al șaptelea centru regional de numărare și sortare ...