Concurs de proiecte pentru reamenajarea spaţiului verde din faţa Palatului Parlamentului

Camera Deputaţilor lansează un concurs de proiecte cu premii în vederea realizării unei lucrări de reamenajare a spaţiului verde aferent aripii C1 a Palatului Parlamentului sub forma unei grădini publice, esplanadă, cu deschidere spre Piaţa Constituţiei care să poată fi vizitată atât de bucureşteni, cât şi de turişti, a anunţat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, joi, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - joi, 06 iun. 2013, 18:13
Concurs de proiecte pentru reamenajarea spaţiului verde din faţa Palatului Parlamentului

„Astăzi vreau să vă prezint un proiect la care ţin foarte mult şi pe care l-am promis de la începutul mandatului meu de parlamentar. Ne-am propus să amenajăm spaţiul verde din faţa Palatului Parlamentului imediat în apropierea Pieţei Constituţiei. (…) Vreau să deschidem acest spaţiu verde şi să redăm esplanada locuitorilor municipiului Bucureşti, dar şi tuturor turiştilor care vor să viziteze Palatul Parlamentului. În acest sens, Camera Deputaţilor lansează un concurs de proiecte pentru reconfigurarea şi reamenajarea esplanadei”, a declarat presei preşedintele Camerei Deputaţilor, chiar de pe spaţiul verde care urmează să fie reconfigurat.

Valeriu Zgonea a lansat, apoi, o invitaţie către toate persoanele şi toate firmele care au expertiza necesară să participe la transformarea acestui spaţiu verde, pe trei trepte, din faţa Palatului Parlamentului, într-un spaţiu urban de calitate.

„Regulamentul de concurs va fi publicat pe SEAP. Proiectele vor fi depuse la sediul Camerei Deputaţilor şi vor putea fi consultate de toată lumea pe site-ul Camerei. De asemenea, preluăm ideea Eurovision (…) şi toţi vizitatorii Camerei Deputaţilor vor putea să voteze pentru aceste proiecte. În cele din urmă proiectele vor fi jurizate de un juriu format, pe lângă specialişti din cadrul Secretariatului general al Camerei Deputaţilor, de un reprezentant al Academiei Române, un reprezentant al Uniunii Artiştilor Plastici din România, un reprezentant al Uniunii Arhitecţilor din România şi unul dintre studenţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’. Juriul va selecta trei proiecte care vor obţine cel mai bun punctaj şi vor ţine cont în procesul de jurizare şi de voturile de pe site-ul Camerei”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Zgonea a adăugat că proiectele selectate vor fi premiate cu 10.000 de lei, 7.500 de lei şi respectiv 3.000 de lei.

„Dintre aceste proiecte, Camera Deputaţilor va alege unul pe care-l va implementa. După ce vom desemna proiectele câştigătoare vom realiza în Camera Deputaţilor o expoziţie cu cele trei proiecte, dar şi cu acele proiecte pe care cei care candidează în concurs vor dori să le lase la dispoziţia Camerei Deputaţilor. Sper să avem cât mai multe proiecte înscrise şi îmi doresc ca în cel mai scurt timp să pot reda bucureştenilor şi românilor această esplanadă frumoasă (…) la care zeci de mii de muncitori ai României, înainte de 1989 şi după 1990, au muncit. Cred că bucureştenii merită să fie mai aproape de această clădire impozantă cu care ne mândrim şi care, în acest moment, este principalul obiectiv turistic din România”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Referitor la termenul de depunere a proiectelor, Valeriu Zgonea a explicat că procedura este una legală. „Avem 54 de zile, 52 de zile, dacă nu mă înşel, până facem tot concursul de idei şi-l publică pe SEAP, după care timp de 30 de zile concurenţii vizitează această zonă, amplasamentul în termeni tehnici, pentru a-şi forma o opinie şi a emite o viziune care să fie aprobată de către juriu”, a explicat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că reamenajarea nu înseamnă şi dărâmarea zidului înconjurător al complexului Parlamentului, întrebat în acest sens.

„Nu, depinde de colegii noştri, cei care participă, firmele sau cabinetele de arhitectură şi de soluţia pe care o vom adopta. Zidul, zidurile de sprijin fac parte din acest ansamblu arhitectonic deosebit. Eu doresc ca soluţia cea mai bună să fie aleasă şi să vedem şi care sunt costurile să o putem implementa. Important este să finalizăm acest proiect. Cel mai important este să fie un proiect care să poată fi implementat rapid, cu costuri minime şi cu impact maxim pentru cetăţenii Bucureştiului şi turişti”, a declarat el.

Potrivit acestuia, după reamenajare, spaţiul va fi asemănător unei grădini publice şi nu unui alt tip de spaţiu verde unde, de exemplu, vizitatorii pot face „grătar”, întrebat în acest sens.

„Este o grădină, într-o grădină nu faci grătar. Poţi să ai un spaţiu amenajat în care să te odihneşti. Uitaţi-vă că în toate Parlamentele din Europa poţi să ajungi cât mai aproape de clădire şi nu se întâmplă nimic. (…) Mergeţi la Arcul de Triumf, mergeţi la Tour Eiffel. Sub Tour Eiffel, în zona verde, oamenii stau pe iarbă. Palatul Parlamentului trebuie să devină un lucru simplu, plăcut tuturor bucureştenilor. Cu cât gardul acesta îl ridicăm mai sus, cu atât această clădire devine una a trecutului şi, desigur, şi cei care lucrează aici devin oameni reci, neiubiţi de cetăţeni, pentru că e distanţă prea mare. (…) Ceea ce doresc eu şi dorim noi cei din Camera Deputaţilor care suntem administratorii acestui spaţiu, în numele statului român, este ca această zonă să fie redată, cetăţenilor, turiştilor. (…) Turiştii vor fi dornici să viziteze, vor plăti o taxă, asta înseamnă mai multe resurse financiare pentru Camera Deputaţilor şi înseamnă, în timp, o scădere a presiunii pe bugetul de stat. Zona va fi gratuită, dar există alte elemente care-ţi permit să găseşti resurse financiare. Depinde de viziunea proiectantului. (…) Este un concurs de idei. După ce avem un concurs de idei, proiectarea şi execuţia se introduc în bugetul Camerei Deputaţilor pentru anul viitor”, a completat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani
Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anulat joi încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile contractate de americani pentru studii, informează Reuters şi AFP, relatează Agerpres....
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș ...
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...