Acest lucru este posibil ca urmare a protocolului dintre DGITL Sector 1 şi Camera Notarilor Publici din Bucureşti, în baza căruia documentele necesare efectuării unei tranzacţii imobiliare vor fi transmite cabinetului notarului, în format electronic.
Sistemul informatic permite realizarea operaţiunilor de eliberare a certificatelor de atestare fiscală precum şi, la cererea contribuabilului, de înregistrare/ scoatere din evidenţa fiscală a unor bunuri imobile.
Securitatea sistemului informatic, autentificarea utilizatorilor pe bază de certificate digitale calificate şi confidenţialitatea datelor transmise între utilizatori este asigurată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
‘Prin această colaborare cu Camera Notarilor Publici din Bucureşti am reuşit să eliminăm birocraţia din tranzacţiile imobiliare. Orice contribuabil poate perfecta o tranzacţie imobiliară doar la notar, începând de azi, fiind scutit de statul la coadă la sediile de taxe şi impozite pentru obţinerea diverselor documente necesare vânzării-cumpărării de imobile. Operaţiunile de vânzare-cumpărare a imobilelor se fac rapid, dar mai ales în condiţii de deplină siguranţă, iar aici vreau să mulţumesc în mod special sprijinului acordat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care asigură securitatea sistemului informatic’, a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, conform comunicatului.
Potrivit administraţiei locale, principalele avantaje ale noului sistem sunt reducerea riscului ca persoane de rea-credinţă să poată înstrăina bunuri, în mod fraudulos; combaterea evaziunii fiscale, prin reducerea numărului de cazuri care au ca obiect înstrăinarea de bunuri mobile şi imobile, pentru care contribuabilii care le deţin în proprietate nu au achitate la zi impozitele şi taxele locale la bugetul local al Sectorului 1; evitarea dublei impuneri asupra aceluiaşi bun impozabil/taxabil; eliminarea timpului pe care contribuabilii Sectorului 1 îl alocă acestor operaţiuni prin deplasare la sediile DGITL Sector 1.