Leul se depreciază masiv pe interbancar. Cursul a ajuns la 4,54 lei/euro

Leul a continuat să se deprecize în raport cu euro, iar cotaţiile oscilau în jurul nivelului de 4,54 lei/euro la începutul sesiunii interbancare de vineri, într-o piaţă calmă, spun dealerii, dar cu volume de transfer ridicate.
Economica.net - vin, 07 iun. 2013, 08:00
Leul se depreciază masiv pe interbancar. Cursul a ajuns la 4,54 lei/euro

La deschidere, euro a fost cotat în jurul nivelului de 4,52 lei/euro, după ce joi seară, în afară orelor de tranzacţionare ale şedinţei locale, cursul a atins un maxim de 4,5475 lei/euro.

În prima oră de tranzacţionare, cotaţiile au urcat treptat spre 4,54 lei/euro, iar dealerii spun că volumele tranzacţionate sunt sub cele de joi dimineaţă, însă peste media şedinţelor precedente.

Leul s-a depreciat accentuat în a doua parte a sesiunii locale de joi, într-o piaţă cu lichiditate în creştere, principalii cumpărători de euro fiind jucătorii străini, care au ieşit de pe pieţele emergente, potrivit dealerilor.

Dealerii spun că banca centrală şi-a făcut simţită prezenţa în şedinţa de joi, prin vânzări indirecte de valută, înainte de publicarea cursului de referinţă şi atunci când rata de schimb a depăşit 4,49 lei/euro.

Unii dealeri cred că leul ar putea oscila variaţii reduse până în a doua parte a zilei, când sunt aşteptate date legate de piaţa forţei de muncă din SUA care, ar putea să ofere posibilitatea unei reveniri uşoare.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,4763 lei/euro, un nou maxim începând cu 19 decembrie. Rata de schimb este cu 4,72 bani peste cea de miercuri, de 4,4291 lei/euro.

În raport cu dolarul american, cursul de referinţă a urcat la 3,4113 lei/dolar, cel mai înalt nivel începând din 4 aprilie.

În acelaşi timp, cursul de referinţă pentru francul elveţian a crescut la 3,6241 lei/franc, atingând maximul începând cu 8 aprilie.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au urcat la 3,75 – 4%, de la 3,35 – 3,85% pe an joi.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...