Misiunea chineză de la Geneva şi-a exprimat indignarea faţă de comentariile „iresponsabile” şi „eronate” făcute vineri de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) despre Zhang Zhan, o avocată care a făcut jurnalism cetățenesc în Wuhan la începutul pandemiei.
Purtătorul de cuvânt al OHCHR, Marta Hurtado, şi-a exprimat îngrijorarea vineri după informaţii potrivit cărora starea de sănătate a femeii de 38 de ani se deteriorează rapid, în timp ce greva foamei pe care o face în detenţie îi ameninţă serios viaţa.
„Chemăm autorităţile chineze să ia în considerare eliberarea imediată a lui Zhang, chiar dacă numai din motive umanitare, şi să-i pună la dispoziţie asistenţă medicală de urgenţă, cu respectarea voinţei şi a demnităţii sale”, a declarat dna Hurtado, citată într-un comunicat.
În februarie 2020, fosta avocată din Shanghai s-a deplasat la Wuhan, în centrul Chinei, pentru a relatat despre situaţia de acolo la câteva zile după plasarea în carantină a metropolei de 11 milioane de locuitori.
Imaginile sale cu bolnavi în paturi într-un coridor aglomerat de spital arată condiţiile sanitare din oraş, afectat de coronavirus.
China s-a lăudat pentru succesul în limitarea infecţiilor interne cu COVID-19 la un număr mic de focare sporadice şi îi ameninţă pe cei care contestă versiunea oficială şi pun la îndoială modul de gestionare a epidemiei de către guvern.
Zhang Zhan a fost arestată în mai 2020 şi condamnată în decembrie la patru ani de închisoare pentru „provocare de dispute şi tulburări”, o acuzaţie folosită în mod obişnuit pentru a înăbuşi disidenţa.
Acum ea este foarte slăbită şi „s-ar putea să nu trăiască foarte mult”, a avertizat fratele ei, Zhang Ju, pe Twitter în urmă cu câteva săptămâni. „S-ar putea să nu treacă iarna”, a adăugat el.
Pe lângă Zhang Zhan, cel puţin alţi trei jurnalişti independenţi, Chen Qiushi, Fang Bin şi Li Zehua, au fost plasaţi în detenţie după ce au relatat despre criza epidemică din Wuhan.