NSA analizează comunicaţiile din întreaga lume

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) colectează pe serverele sale miliarde şi miliarde de date ale unor comunicaţii în întreaga lume şi în Statele Unite, pe care le analizează cu ajutorul unor algoritmi, cu scopul de a identifica ameninţări teroriste, relatează AFP.
Economica.net - vin, 07 iun. 2013, 11:47
NSA analizează comunicaţiile din întreaga lume

Creată în timpul Războiului Rece, NSA este o organizaţie secretă al cărei buget nu este public.

Misiunea sa iniţială era să asculte, intercepteze şi decripteze comunicaţii în străinătate, care nu beneficiază de protecţia legală acordată americanilor.

Însă, în faţa ameninţării Al-Qaida şi cu ajutorul dezvoltării noilor tehnologii, ea s-a îndreptat tot mai mult către comunicaţii interne, pe teritoriul Statelor Unite.

Agenţia construieşte în prezent un complex imens în deşertul Utah, destinat extinderii semnificative a capacităţii sale de a colecta şi stoca informaţii ca „înregistrări telefonice”. Potrivit site-ului specializat Wired.com, instalaţia va ocupa o suprafaţă de cinci ori mai mare ca cea ocupată de imensul Capitoliu la Washington.

În loc să vizeze indivizi particulari, NSA „recoltează în vrac” toate informaţiile pe care le poate acumula în mod legal, ca numere de telefon, durata apelurilor, locul în care se află apelanţii, numărul de serie al telefonului – dar nu şi înregistrarea conversaţiilor.

Potrivit unei anchete efectuate de către Wall Street Journal în 2008, căutările pe Internet, tranzacţiile cu carduri de credit şi antetul e-mailurilor sunt, de asemenea, „aspirate” de aceste servere.

Programe create de matematicieni şi statisticieni trec în revistă, ulterior, aceste date, într-o operaţiune ce aduce a căutarea unui ac într-un car cu fân, confruntând spre exemplu lista cu numere de telefon cunoscute ale unor suspecţi de terorism cu datele respective.

Căutarea este extinsă, ulterior, la persoane care au intrat în contact cu aceşti suspecţi.

Potrivit senatorului Saxby Chambliss, atunci când este identificată o pistă, poliţia federală americană (FBI) este obligată să solicite unui judecător autorizarea în vederea aprofundării anchetei şi obţinerii, de exemplu, a conţinutului conversaţiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...