O companie autohtonă intră în top 3 cei mai mari procesatori de lapte românesc. Simultan devansează gigantul francez Danone

Simultan, producătorul brandului SIM, cel mai mare procesator de lapte cu capital autohton, devine prima companie care reusește să devanseze o multinațională din perspectiva cantităților de lapte materie primă cumpătrate din intern și să se poziționeze în topul celor mai mari trei procesatori. Este o premieră a ultimilor cinci ani, în contextul în care Albalact, liderul pieței, a fost preluaat în 2016 de Lactalis.
Alina Stanciu - mie, 24 nov. 2021, 22:10
O companie autohtonă intră în top 3 cei mai mari procesatori de lapte românesc. Simultan devansează gigantul francez Danone

Procesatorul de lapte Simultan, controlat de antreprenorul Florin Herbai, a devenit al treilea cel mai mare procesator de lapte românesc, potrivit unui clasament al prim-cumpărătorilor de lapte în funcție de cantitatea achiziționată în 2021, realizat de APIA , la cererea Economica. Compania, care la începutul anului se afla pe poziția a patra, a devansat gigantul francez Danone, liderul pieței iaurturilor pe care le produce la București – în singura sa unitate din România.

Simultan produce lapte în fabrica sa de la Ortișoara și lacto-acide într-o unitate din Harghita și are în desfășurare o investiție într-o nouă unitate de producție gândită pentru a unifica producțiile într-un singur loc și pentru a reduce din costuri prin tehnologizare. Noua fabrică de la Sânandrei, Timiș, cu o capacitate de 500.000 de litri pe zi, va fi funcțională cel mai probabil în vara lui 2022.

” Acum procesăm în jur de 180.000 de litri pe zi ( la Orțișoara n.red) , dar este relativ. Capacitatea unității este de peste 250.000 de litri”, a explicat pentru Economica Florin Herbai.

Potrivit acestuia, în momentul de față piața se confruntă cu o majorare semnificativă a costurilor cu utilitățile dar și cu o scumpire a materiei prime, ceea ce îi face grea misiunea de a rămăne profitabil. În jur de 40% din business-ul Simultan este generat de producția sub brandurile private ale marilor retaileri, ceea ce înseamnă rulaje mari, dar marje mici.

Laptele românesc – mai puțin și mai scump

„Au crescut prețurile la utilități, la ambalaje, iar acum, pentru că au început să se termine contractele, sunt creșteri masive și la prețul laptelui materie primă. Nu prea ai soluții pentru că mulți retaileri  nu acceptă o modificare de preț. Varianta ar fi să nu mărești prețul la fermier, dar poți rămîne fără lapte sau îl bagi în faliment, sau să vinzi tu în pierdere ceea ce înseamnă că ai același risc ca și fermierul. Problema cea mai mare este la mărcile private unde lucrezi cu profit foarte mic. Nu există soluție dacă nu există înțelegere din partea retailerilor de a accepta modificarea prețului în perioada de preț fix ( perioada de 4-6 luni în care furnizorii nu pot schimba prețul de livrare către retaileri n.red). O mare parte dintre ei au înțeles și au aprobat majorările, care sunt oricum foarte întârziate ]n raport cu perioada în care s-au majorat costurile noastre”, a declarat Herbai. Acesta are în plan modificarea contractelor cu marii retaileri cu care colaborează, iar dacă nu va fi posibil, se gândește să renunțe la a mai participa la licitațiile organizate de aceștia de obicei de două ori pe an.

„Consecința va fi că va scădea dramatic cantitatea de lapte ( materie primă n.red), ceea ce se întâmplă deja. Prețul cerealelor a crescut și fermierii nu mai hrănesc animalele cu cantitățile necesare pentru a avea producții mari. Noroc că există Ungaria lângă noi pentru că altfel rafturile magazinelor se vor goli mult mai repede”.

Potrivit datelor APIA, primii trei producători cu livrări către Simultan sunt Maxagro Lact SRL, SC Agricola Utviniș și Agromec Periam.

Simultan a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 243 milioane de lei și un profit net de 6,4 milioane de lei.

Lactalis vs Olympus. Francezii au mai multe fabrici, grecii au o singura unitate, dar este cea mai mare

Pe primele două poziții în clasamentul APIA rămân Lactalis România- compania franceză care a preluat pe rând LaDorna Lactate, Albalact, Rarăul, Covalact, Lactate Harghita – și Fabrica de Lapte Brașov deținută de Grupului Hellenic Dairies.

Grecii dețin la Hălchiu, Brașov, o unitate de producție de peste 39.000 mp în care au investit în ultimii zece ani 139 milioane de euro. Capacitatea lor de producție este 550 tone de lapte de consum la sticlă PET și UHT în ambalaje TetraPak, 170 tone de iaurt şi 120 tone de brânzeturi. Fabrica consumă practic cel mai mult lapte românesc dintre toate unitățile de procesare din România, potrivit unui comunicat al companiei. „Fabrica de Lapte funcționează la 65% din capacitatea totală. Olympus este lider în colectarea laptelui de la fermieri români, având o capacitate de recepție de peste 1.000.000 L/zi”.

Din datele APIA, primii trei furnizori de lapte materie primă ai Lactalis sunt DN Agrar Apold, SC Lacto Agrar, SC Costi Zootehnica SRL. De asemenea, primii trei furnizori de lapte materie primă ai Olympus sunt SC Afiliu Trans, SC Koplax SRL și SC Panifcom SRL.

Citește și

 

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...