O nouă meserie pentru IT-iști apare în România

Academia Testării, furnizor de cursuri specializate și consultanță în testare software, anunță că a obținut aviz favorabil de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale în vederea introducerii ocupației de analist testare software în nomenclator.
Lidia Neagu - mar, 23 nov. 2021, 11:17
O nouă meserie pentru IT-iști apare în România

Ca urmare, ocupația de analist testare software va avea codul 351108 și va fi introdusă în cadrul grupei de baza 3511 – tehnicieni pentru operațiuni în domeniul tehnologiei și comunicațiilor.

“Activez în industria de Testare Software din 2006. Între timp, România a ajuns în top 10 țări în ceea ce privește numărul de profesioniști care activează în domeniul IT. Cu toate acestea, în baza unui cadru legislativ nealiniat la realitățile pieței muncii, de-a lungul carierei mele de software tester am fost încadrat pe diverse roluri cum ar fi Șef Birou Calitate sau Programator Ajutor. Niciunul cu adevarat dedicat profesiei în care activam. Până acum”, spune Florin Manolescu, Managing Partner Academia Testării.

Anunțul vine după ce vineri, 19 Noiembrie 2021, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a emis un ordin pentru actualizarea COR (Clasificarea Ocupaţiilor din România), introducând 65 de noi ocupaţii, dintre care 15 sunt din domeniile IT şi digitalizare. Ordinul va fi transmis preşedintelui Institutului Naţional de Statistică, pentru semnare.

“Academia Testării a inițiat acest demers pe 16 Decembrie 2020, din dorința de a dezvolta practica de testare software în România prin recunoașterea ocupației de analist testare software la nivel instituțional. Am avut discuții cu reprezentanți de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, apoi am mers la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și, în final, la Ministerul Muncii și Protecției Sociale”, spune George Stan, Managing Partner Academia Testarii.

„A fost un proces lung pe parcursul căruia am întâlnit multe persoane motivate să ne susțină. Pe 28 Septembrie 2021 am primit aviz favorabil adreselor noastre și astfel am obținut recunoașterea profesiei de analist testare software în România”, încheie acesta.

Fondată în 2017, Academia Testării este printre primii furnizori de servicii educaționale alternative din România, concentrate pe testare software. Compania oferă o gamă largă de servicii – cursuri de reconversie profesională sau pentru avansați, consultanță în testare software pentru companii, servicii de testare sau plasare de personal. De-a lungul timpului, activitatea companiei a fost recunoscută local şi internațional și răsplătită prin parteneriate cu nume precum DevTalks, Angajatori de Top, Veolia, Deloitte Digital, Raiffeisen Bank, NN Asigurări de Viață, Alliance 4 Qualification sau International Software Quality Institute.

Te-ar mai putea interesa și
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” din Pitești
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” ...
Compania Construcții Erbașu a anunțat semnarea contractelor de proiectare și execuție pentru 𝐒𝐭𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 „𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 𝐇𝐚𝐠𝐢” din......
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Datele operatorului rețelei naționale de transport a gazelor, Transgaz, de la miezul zilei arată că, azi, România exportă ...
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a deschis al șaptelea centru regional de numărare și sortare ...
Turcia cere Israelului să-şi retragă soldaţii „cât mai repede” din Liban
Turcia cere Israelului să-şi retragă soldaţii „cât mai repede” din Liban
Turcia a denunţat marţi o "tentativă de invazie ilegală" în Liban şi a cerut Israelului să-şi retragă soldaţii ...