Program guvernare: AFM va fi reorganizat. Fondul pentru Mediu se va transforma în Fondul pentru Mediu şi Climă

Fondul pentru Mediu va fi transformat în Fondul pentru Mediu şi Climă, şi va urmări atragerea şi valorificarea fondurilor europene în domeniul specific, se menţionează în planurile Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), incluse în noul program de guvernare al alianţei PNL-PSD-UDMR, valabil pentru perioada 2021 - 2024.
AGERPRES - mie, 24 nov. 2021, 09:32
Program guvernare: AFM va fi reorganizat. Fondul pentru Mediu se va transforma în Fondul pentru Mediu şi Climă

Potrivit sursei citate, se va trece la reorganizarea Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) „în vederea asigurării unei capacităţi administrative adecvate” şi, totodată, vor fi implementate sisteme informatice integrate performante pentru o gestionare eficientă a proceselor de depunere/evaluare/management a proiectelor.

În ceea ce priveşte programele guvernamentale de mediu, Ministerul Mediului punctează continuarea „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”, precum şi crearea unei noi variante a „Rabla Plus”, dedicată Unităţilor Administrativ – Teritoriale (UAT). În acest context, va exista o suplimentare continuă a bugetelor în funcţie de solicitările beneficiarilor, respectiv asigurarea unei predictibilităţi multianuale.

De asemenea, Programul „Casa Eficientă Energetic”, care se adresează eficientizării energetice a locuinţelor individuale, va continua şi va fi îmbunătăţit cu noi tipuri de echipamente eligibile pentru finanţare, în timp ce „Rabla pentru Electrocasnice” va fi extins cu noi categorii de produse.

Programul de guvernare prevede la capitolul Mediu acordarea de granturi de până la 90% (inclusiv din Fonduri Europene şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) pentru construcţia de parcuri fotovoltaice, care să asigure consumul propriu de electricitate, primăriilor şi Consiliilor judeţene, consumul din şcoli, spitale, staţii de tratare şi epurare a apei, iluminat public. „În cazul în care există limitări din partea UE privind procentul de 90%, atunci pentru diferenţa dintre 90% şi limitarea impusă de UE se acordă credite din Trezorerie pe 100 de ani cu dobânda maximă de 1,5%”, se precizează în document.

Totodată, programul destinat administraţiilor locale „Iluminat Public Ecologic” va fi extins în următorii trei ani, astfel încât să poată fi accesat de cât mai multe primării. Pentru acest program va fi introdus un sistem informatic pentru depunerea dosarelor.

Un alt program care va fi continuat şi extins este cel care vizează crearea reţelei naţionale de staţii de încărcare pentru vehicule electrice.

Cât priveşte mobilitatea ecologică, în acest an va fi lansat primul apel de proiecte din programul de dezvoltare a infrastructurii velo, pentru pistele de biciclete, al cărui buget va fi de cel puţin 500 de milioane de lei, în perioada 2022 – 2024.

Nu în ultimul rând, ministerul de resort ar urma să demareze un program prin care vor fi construite garduri (inclusiv electrice) pentru apărarea culturilor agricole şi comunităţilor de atacurile animalelor sălbatice, respectiv pentru protejarea speciilor de faună sălbatică.

Te-ar mai putea interesa și
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” din Pitești
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” ...
Compania Construcții Erbașu a anunțat semnarea contractelor de proiectare și execuție pentru 𝐒𝐭𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 „𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 𝐇𝐚𝐠𝐢” din......
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Datele operatorului rețelei naționale de transport a gazelor, Transgaz, de la miezul zilei arată că, azi, România exportă ...
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a deschis al șaptelea centru regional de numărare și sortare ...
Turcia cere Israelului să-şi retragă soldaţii „cât mai repede” din Liban
Turcia cere Israelului să-şi retragă soldaţii „cât mai repede” din Liban
Turcia a denunţat marţi o "tentativă de invazie ilegală" în Liban şi a cerut Israelului să-şi retragă soldaţii ...