În mod normal, mandatul lui Richard la conducerea Orange urma să se încheie la mijlocul lui 2022. Însă, plecarea sa „va deveni efectivă, inclusiv prin punerea la punct a unei noi guvernanţe, cel mai târziu la 31 ianuarie 2022”, a precizat grupul francez, adăugând că Stephane Richard va continua să îşi exercite atribuţiile până la plecare.
Miercuri, un tribunal de apel din Paris l-a găsit vinovat pe Stephane Richard de complicitate la folosirea abuzivă a fondurilor publice şi l-a condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, şi la o amendă de 50.000 de euro.
Dosarul în care a fost implicat Richard vizează despăgubirile în valoare de 400 de milioane de euro plătite în 2008 de statul francez fostului magnat Bernard Tapie. La acel moment, Stephane Richard era director de cabinet al ministrului Finanţelor, Christine Lagard e, care acum deţine funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE). În luna decembrie 2016, Lagarde a fost găsită vinovată de neglijenţă în acelaşi dosar.
Lui Christine Lagarde, Stephane Richard şi altor angajaţi din Ministerul Economiei li se reproşează că au recurs la soluţia unui arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.
Condamnarea lui Richard a precipitat plecarea sa de la conducerea Orange, o companie pe care a condus-o în ultimi 11 ani. Consiliul director de la Orange a acceptat miercuri seara demisia lui Richard, după ce acesta declarase că este la latitudinea Consiliului Director să decidă dacă va rămâne sau nu în postul de director general al Orange.
Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat în repetate rânduri că poziţia Guvernului este aceea conform căreia directorii companiilor controlate de stat ar trebui să demisioneze dacă vor fi condamnaţi pentru o infracţiune. Statul francez deţine 23% la fostul monopol de telecomunicaţii, iar intenţia Guvernului de la Paris este aceea de a separa funcţiile de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie.
În luna septembrie a acestui an, Orange România a anunţat finalizarea tranzacţiei prin care a achiziţionat pachetul majoritar de 54% din acţiunile Telekom Romania Communications de la OTE, în timp ce statul român deţine restul de 46% din acţiuni.