În cadrul unei conferinţe de presă, Tedros şi-a exprimat speranţa că poate fi găsit un consens în cadrul unei reuniuni ministeriale a OMS, săptămâna viitoare, pentru o renunţare a drepturilor la proprietate pentru vaccinurile pandemice, deja susţinută de peste 100 de ţări.
El s-a declarat de asemenea încurajat cu privire la un ”consens larg” ce ar putea fi convenit în cadrul unui acord internaţional privind prevenirea pandemiilor la reuniunea ministerială de săptămâna viitoare.
Varianta Delta, foarte contagioasă, a redus cu 40% eficacitatea vaccinurilor împotriva transmiterii bolii, a subliniat directorul OMS, cerând ca oamenii să continue să poarte măşti şi să respecte şi alte măsuri de protecţie, notează AFP.
”Vaccinurile salvează vieţi, dar nu împiedică total transmiterea COVID-19”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cursul unei conferinţe de presă consacrate pandemiei, care face ravagii în Europa.
”Există date care sugerează că înainte de sosirea variantei Delta, vaccinurile au redus transmiterea cu aproximativ 60%. Cu Delta, aceasta a scăzut la 40%”, a subliniat el.
”În multe ţări şi comunităţi, ne temem că există această idee falsă că vaccinurile au pus capăt pandemiei şi că oamenii care sunt vaccinaţi nu mai trebuie să ia alte măsuri de precauţie”, a adăugat el.
Directorul general al OMS a deschis tradiţionalele declaraţii cu privire la situaţia din Europa, puternic lovită de un al cincilea val de infecţii, cauzat de un amestec de rate de vaccinare insuficiente şi de o relaxare – fără îndoială prematură având în vedere varianta Delta în regiune – în ceea ce priveşte protecţia şi restricţiile.
”Săptămâna trecută, peste 60% dintre infecţiile şi decesele cauzate de Covid în întreaga lume au avut loc în Europa”, a amintit doctorul Tedros, adăugând că ”acest număr enorm de cazuri se reflectă într-o povară insuportabilă pentru sistemele de sănătate şi pentru angajaţii din domeniul sănătăţii epuizaţi”.
Cu peste 2,5 milioane de cazuri şi aproape 30.000 de decese înregistrate în ultima săptămână, Europa este de departe cea mai afectată regiune a lumii de pandemie, potrivit datelor oficiale colectate de AFP. Şi tendinţa rămâne în creştere.
Marţi, OMS a tras un semnal de alarmă în legătură cu amploarea COVID -19 în Europa, care ar putea provoca încă 700.000 de decese pe continent până în primăvară, în plus faţă de cele 1,5 milioane de decese deja înregistrate.