„Dacă doriţi să plece, vă rog! Îi adunăm (pe migranţi) la aeroport. Dar văd că nu au trimis un avion azi”, a spus Lukaşenko, în cadrul unei reuniuni la Palatul Independenţei asupra amendamentelor la Constituţie pe care le pregăteşte un grup de lucru, potrivit agenţiei oficiale Belta.
Ultimul zbor a fost anulat din cauza unei probleme legate de costurile operaţiunii de repatriere, a explicat totuşi liderul de la Minsk.
„Cât costă un astfel de zbor? Şi nu are cine să plătească pentru asta. Să plătească atunci Uniunea Europeană!’, a declarat Lukaşenko.
Liderul regimului de la Minsk s-a lamentat că UE a alocat „milioane” de euro pentru asistenţa umanitară de urgenţă destinată migranţilor aflaţi în Belarus, dar „niciun ban nu a ajuns aici”.
UE într-adevăr a alocat 700.000 de euro ca ajutor umanitar pentru migranţii din Belarus, dar va atribui aceste fonduri unor organizaţii precum Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii (IFRC), între altele, nu şi regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a cărui legitimitate nu o recunoaşte după controversatele alegeri prezidenţiale din 2020, pe care le consideră fraudate.
Comisia Europeană va oferi, de asemenea, până la 3,5 milioane de euro pentru a facilita întoarcerea voluntară a migranţilor din Belarus în ţările lor de origine.
Potrivit secretarului de stat belarus Aleksandr Volfovici, aproximativ 200 de migranţi aşteptau joi pe aeroportul din Minsk pentru a se întoarce acasă, în Irak.
Cu toate acestea, zborul a fost anulat, a declarat pentru EFE o sursă de la Ambasada Irakului la Moscova.
Astăzi nu va exista niciun zbor de repatriere. Poate mâine sau poimâine, a spus diplomatul, adăugând că „multe persoane” s-au înregistrat pe lângă autorităţi pentru a fi repatriate, fără să ofere o cifră exactă sau să explice motivele pentru care zborul de joi a fost anulat.
Un prim avion cu 431 de persoane la bord, majoritatea irakieni, care doreau să părăsească Belarus pentru Irak a decolat de la Minsk în data de 18 noiembrie.
Agenţia de stat belarusă Belta a filmat joi în exteriorul centrului logistic improvizat care îi găzduieşte pe cei aproape 2.000 de migranţi blocaţi la graniţă din 16 noiembrie, un grup de persoane la care s-a referit ca la o „concentrare spontană”.
În înregistrările video scurte difuzate de Belta se pot vedea bannere scrise în limba engleză cu sloganuri precum „Am venit pentru o viaţă mai bună!”, „Liderii noştri sunt nişte mafioţi!”, „Nu avem libertate în Kurdistan!” sau „Nu ne putem întoarce în Irak!”.