„Nu am nicio intenţie să mă ascund, pentru că ştiu că nu am făcut nimic rău”, a declarat Edward Snowden, care se află la Hong Kong de la 20 mai, într-un interviu publicat pe site-ul ziarului.
„Cred că nu mă pot întoarce acasă”, recunoaşte acest fost angajat CIA, în contextul în care autorităţile americane au anunţat că au lansat o anchetă pentru a afla cine se află la originea dezvăluirilor publicate de ziarele The Guardian şi The Washington Post săptămâna trecută.
Cotidianul britanic publică pe site un interviu video cu Edward Snowden, cu faţa la vedere.
Un fost tehnician CIA, Snowden lucra de patru ani în cadrul Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) – el dezvăluind documente ce aparţin acestei Agenţii -, în calitate de angajat al unor subcontractanţi ca Dell sau Booz Allen Hamilton, ultimul său angajator.
„Unicul meu obiectiv este să informez oamenii despre ceea ce se face în numele lor şi despre ceea ce se face împoriva lor”, a declarat tânărul pentru The Guardian.
În urmă cu trei săptămâni, el a părăsit compania, în contextul în care ducea o viaţă foarte confortabilă la Hawaii, plecând la Hong Kong, înainte să fie dezvăluite informaţiile pe care le-a oferit, precizează cotidianul.
„Sunt pregătit să sacrific totul, pentru că nu pot, în sufletul şi în conştiinţa mea, să las Guvernul american să distrugă viaţa privată, libertatea Internetului şi libertăţi esenţiale pentru oameni din întreaga lume cu acest sistem enorm de supraveghere pe care este pe cale să îl construiască în secret”, a subliniat el.
Într-un interviu pentru ABC News, directorul serviciilor americane de informaţii (DNI) James Clapper a anunţat că o anchetă a fost deschisă pentru stabilirea originii dezvăluirilor despre metodele utilizate de aceste servicii.
„Sper că vom reuşi să aflăm cine a făcut acest lucru, deoarece acest lucru a cauzat pagube mari securităţii ţării noastre”, a declarat Clapper.
The Washington Post şi The Guardian au dezvăluit săptămâna trecută, în mod succesiv, existenţa a două programe secrete NSA.
Unul priveşte „recoltarea” începând din 2006 a datelor apelurilor telefonice în Statele Unite de către operatorul Verizon şi, se pare, şi de către alţi operatori.
Celălalt program, numit PRISM, vizează interceptarea comunicaţiilor navigatorilor pe Internet străini, care se află în afara teritoriului Statelor Unite, pe nouă reţele mari de socializare, ca Facebook.