Angajaţii instituţiilor publice vor primi vouchere de vacanţă în perioada 2022 – 2026 – proiect

Angajaţii instituţiilor publice vor primi, în perioada 2022 - 2026, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei fiecare, iar impactul bugetar va fi de 8,65 miliarde de lei în total, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.
AGERPRES - vin, 03 dec. 2021, 11:37
Angajaţii instituţiilor publice vor primi vouchere de vacanţă în perioada 2022 - 2026 - proiect

„Instituţiile publice (…), indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, se arată în textul propunerii de act normativ, care modifică o ordonanţă mai veche privind acordarea tichetelor.

Voucherele de vacanţă aferente anilor 2022 – 2026 se emit doar pe suport electronic.

„Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanţă în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2026 este de circa 8,65 miliarde lei. Voucherele se vor acorda cu încadrare în sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul aprobat pe fiecare an în parte”, se arată în nota de fundamentare.

Totodată, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise între ianuarie 2020 şi decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 31 decembrie 2022.

„Acordarea în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020 a indemnizaţiilor de vacanţă sau a primelor de vacanţă, după caz, sub forma voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar să-şi petreacă concediile în ţară. Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată”, se precizează în nota de fundamentare.

De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi.

Pentru că este o măsură care şi-a dovedit eficacitatea, Guvernul a luat decizia ca aceasta să fie prelungită şi pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021, iar perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada martie – decembrie 2019 a fost prelungită până la 31 mai 2021, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19.

Având în vedere menţinerea efectelor negative ale pandemiei precum şi faptul că numărul cazurilor de infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022, spun iniţiatorii.

„Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea în continuare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, arată nota explicativă.

În contextul pandemiei şi al restricţiilor impuse, o parte dintre serviciile/pachetele de servicii turistice achiziţionate de către turişti prin vouchere de vacanţă nu au putut fi derulate corespunzător de către agenţiile de turism, conform clauzelor contractuale şi, de asemenea, nu au putut fi prestate de către furnizorii de servicii, impunându-se despăgubirea turiştilor şi implicit restituirea sumelor achitate de către aceştia.

De asemenea, documentul citat menţionează că este necesar a se reglementa modalitatea de decontare, în anii 2022-2026, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a serviciilor turistice.

Reprezentanţii ministerului menţionează că a avut loc consultarea asupra prezentei ordonanţe de urgenţă cu partenerii de dialog social în cadrul şedinţei comisiei de dialog social, organizată la sediul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.

Totodată, au fost consultate autorităţile administraţiei publice locale, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative, cu modificările şi completările ulterioare.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...