Offline și lăsați în urmă: aproape 40% din populaţia lumii nu este conectată la Internet

Deși este ușor să considerăm că accesul la internet este de la sine înțeles, acesta este departe de a fi un dat în multe alte părți ale lumii. Aproape 3 miliarde de oameni, respectiv 37% din populația lumii, nu au folosit niciodată internetul, fiind astfel lipsiți de o sursă vitală de informare, comunicare și educație, arată cele mai noi date publicate de Uniunea Internațională a Comunicațiilor (UIT), agenția ONU pentru tehnologiile informației și comunicațiilor.
Ion Dobreanu - joi, 09 dec. 2021, 22:01
Offline și lăsați în urmă: aproape 40% din populaţia lumii nu este conectată la Internet

Potrivit celor mai recente estimări ale UIT, 4,9 miliarde de persoane utilizează în prezent internetul, față de 4,1 miliarde de persoane în 2019, o creștere de 17%. Această creștere neobișnuit de accentuată a numărului de utilizatori de internet este atribuită, cel puțin parțial, la ceea ce UIT numește „impulsul de conectivitate COVID”. „Lockdown-urile generalizate și închiderea școlilor, combinate cu nevoia oamenilor de a avea acces la știri, servicii guvernamentale, comerț electronic și servicii bancare online”, au determinat această creștere a utilizării internetului, potrivit organizației.

Dintre cele 2,9 miliarde de persoane încă neconectate, se estimează că 96% trăiesc în țările în curs de dezvoltare. Și chiar și în rândul celor 4,9 miliarde de utilizatori de internet, este posibil ca multe sute de milioane de persoane să aibă șansa de a se conecta la internet doar foarte rar, prin intermediul unor dispozitive pe care le împart cu alți oameni sau utilizând viteze de conectivitate care limitează în mod semnificativ utilitatea conexiunii lor.

Gradul de penetrare al internetului variază de la 90,3 % în țările dezvoltate la 57,1 % în țările în curs de dezvoltare și la mai puțin de 30% în țările cele mai puțin dezvoltate din lume.

„Deși aproape două treimi din populația lumii este acum online, mai sunt multe de făcut pentru ca toată lumea să fie conectată la internet”, a declarat secretarul general al UIT, Houlin Zhao, într-o declarație.

Decalajul digital persistă, de asemenea, între zonele rurale și cele urbane, locuitorii din mediul urban având de două ori mai multe șanse de a utiliza internetul decât persoanele care locuiesc în zonele rurale (76% față de 39%).

Multe dintre aceste persoane „excluse din punct de vedere digital” se confruntă cu provocări formidabile, printre care se numără sărăcia, analfabetismul, accesul limitat la electricitate și lipsa de competențe digitale și de conștientizare.

Tinerii, bărbații și locuitorii din mediul urban au mai multe șanse să folosească internetul decât adulții în vârstă, femeile și cei din zonele rurale, diferența de gen fiind mai pronunțată în țările în curs de dezvoltare.

În economiile dezvoltate, decalajul dintre mediul urban și cel rural pare neglijabil în ceea ce privește utilizarea internetului (89% dintre persoanele din mediul urban au utilizat internetul în ultimele trei luni, față de 85% în mediul rural), în timp ce în țările în curs de dezvoltare, persoanele din mediul urban au de două ori mai multe șanse de a utiliza internetul decât cele din mediul rural (72% în mediul urban față de 34% în mediul rural).

În România, datele INS arată că anul trecut peste trei sferturi din totalul gospodăriilor din România (78,2%) aveau acces la reţeaua de internet de acasă, în creştere cu 2,5 puncte procentuale faţă de anul anterior. În această marjă de creştere, proporţia persoanelor cu vârste între 16 şi 74 ani care au folosit vreodată internetul a fost de 85,9%, mai mult cu 3,6 puncte procentuale comparativ cu datele din 2019.

De asemenea, din totalul gospodăriilor cu acces la reţeaua de internet de acasă, 84,4% erau din mediul urban, în timp ce în mediul rural ponderea se situa la 69,7%.

Utilizatorii de internet erau în minoritate la nivel mondial încă din 2018. Atunci, 3,7 miliarde de persoane foloseau internetul, în timp ce 3,9 miliarde de persoane rămâneau deconectate.

Te-ar mai putea interesa și
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” din Pitești
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” ...
Compania Construcții Erbașu a anunțat semnarea contractelor de proiectare și execuție pentru 𝐒𝐭𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 „𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 𝐇𝐚𝐠𝐢” din......
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Datele operatorului rețelei naționale de transport a gazelor, Transgaz, de la miezul zilei arată că, azi, România exportă ...
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a deschis al șaptelea centru regional de numărare și sortare ...
Turcia cere Israelului să-şi retragă soldaţii „cât mai repede” din Liban
Turcia cere Israelului să-şi retragă soldaţii „cât mai repede” din Liban
Turcia a denunţat marţi o "tentativă de invazie ilegală" în Liban şi a cerut Israelului să-şi retragă soldaţii ...