De la 1 iulie, legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte ar trebui să primească două noi articole, care prevăd că o clauză dovedită ca fiind abuzivă într-un contract să fie eliminată din toate contractele similare care o conţin, la iniţiativa ANPC sau a unei asociaţii de consumatori. Bancherii au acuzat pierderi de sute de milioane şi au cerut un studiu de impact la BNR.
Radu Gheţea spune că raportul BNR nu este gata, în ciuda informaţiilor apărute în presă care arătau un impact de 5 miliarde de lei asupra bilanţurilor.
„ARB a cerut BNR să facă un studiu (…) După ce a apărut în ziar (rezultatul studiului, n. red.), am cerut şi noi, domne’ nu ne spuneţi şi nouă. Nu s-a finalizat raportul”, a declarat Gheţea la o conferinţă organizată de ZF.
Potrivit lui Gheţea, băncile vor discuta cu BNR datele pe care le-au trimis pentru a vedea dacă mai este nevoie de ajustări, şi în cele din urmă acestea vor fi trimise la Guvern şi la Parlament, în comisiile de specialitate.
Bancherii cer ca procesele pe clauze abuzive să ajungă până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi nu până la Curtea de Apel, aşa cum se specifică în Codul de procedură civilă, şi ca doar ANPC să aibă dreptul de a iniţia acţiuni prin care să ceară eliminarea acestor clauze.
Potrivit informaţiilor noastre, băncile au cerut o amânare a aplicării legii de la 1 iulie. Timpul rămas până la acea dată este foarte scurt pentru ca procedura de modificare a legii în Parlament să fie finalizată.