Potrivit AFP, anunţul a fost făcut miercuri de GSEE (The General Confederation of Greek Workers) şi Adedy (The Civil Servants’ Confederation).
Calificând drept „lovitură de stat” decizia Guvernului grec de a închide ERT, GSEE a anunţat, într-un comunicat, că respinge insistenţa Executivului de a lua „decizii antidemocratice extreme”.
Adedy a solicitat şi sprijinul funcţionarilor să participe la această grevă, denunţând „moartea brutală a ERT ca urmare a unui decret legislativ (…) al cărui obiectiv este eliminarea organismelor publice şi concedierea a 14.000 de funcţionari”, în contextul politicilor de austeritate.
Grecia şi-a luat angajamente în faţa Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional ca, pe fondul datoriilor pe care le are, să restructureze sistemul de administraţie pentru a reduce cheltuielile publice şi să concedieze mii de funcţionari din acest sistem până la sfârşitul lui 2014, din care 2.000 până la sfârşitul lunii iunie 2013.
Sindicatul jurnaliştilor greci, care a declanşat o grevă miercuri, a anunţat că va continua protestele şi joi. De asemenea, angajaţii din domeniul transporturilor marine au anunţat că vor participa la această grevă generală, care va perturba transportul maritim, joi, în Grecia.
Guvernul grec a anunţat şi a pus imediat în aplicare măsura de închidere a canalelor publice de televiziune şi radio ERT, într-o demonstraţie de forţă inedită împotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor săi internaţionali, a relatat AFP.
Această măsură a generat o ruptură în cadrul coaliţiei guvernamentale conduse de premierul conservator Antonis Samaras: două dintre partidele de coaliţie au dezaprobat închiderea şi au anunţat că nu vor vota această măsură când decretul va fi prezentat Parlamentului pentru validare.
Miercuri, Guvernul grec a anunţat că a fost elaborat un proiect de lege pentru reorganizarea audiovizualului public din Grecia, care va viza „radioul, internetul şi televiziunea”, planurile în acest sens fiind prezentate după închiderea intempestivă a posturilor publice ERT.
De asemenea, Comisia Europeană a anunţat miercuri că „a luat act” de decizia Guvernului grec de a închide radio-televiziunea publică ERT, insistând totodată cu privire la rolul indispensabil pe care un serviciu audiovizual public îl joacă într-o democraţie.