Guvernul continuă programul „Tomata” şi va reorganiza Casa de Comerţ Unirea, în 2022

Reluarea programului " Tomata", reorganizarea Casei de Comerţ Unirea pentru a-i putea ajuta pe producătorii români să intre pe piaţă, precum şi funcţionarea Agenţiei pentru Marketingul şi Calitatea Produselor Agroalimentare sunt doar câteva dintre priorităţile noului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunţate miercuri la un târg dedicat sărbătorilor de iarnă, organizat în curtea Ministerului Agriculturii.
AGERPRES - mie, 15 dec. 2021, 16:06
Guvernul continuă programul

„Din primăvara anului viitor vrem să fie permanentă o astfel de activitate. Am preluat modelul de la CJ Olt care în perioada weekendului pune la dispoziţie parcarea instituţiei pentru producătorii agricoli să-şi desfacă marfa şi să o comercializeze. Cred că este un model extraordinar de bun şi îi încurajez pe toţi cei care conduc autorităţile publice din 2022 să îşi deschidă parcările sau spaţiile pe care le au la dispoziţie producătorilor români, pentru că este extrem de important ca ei să aibă unde să îşi desfacă marfa, să o pună la dispoziţia consumatorilor şi să reducem lanţul scurt alimentar cât mai rapid şi cât mai mult posibil, astfel încât de la producător şi consumator să nu mai apară intermediari, produsele să fie cât mai proaspete, iar preţul să nu mai fie alterat. În felul acesta putem să ne bucurăm de munca acestor oameni extraordinari, care stau vara în solarii la 50 de grade, iarna stau în frig în fermele proprii ca să producă hrană pentru noi toţi”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

El a precizat că este obligaţia noastră să consumăm cat mai multe produse româneşti pentru sprijinirea producătorilor români.

„Uitaţi câte produse extraordinare avem şi pe care trebuie să începem să le exportăm, să le ducem pe masa celor din Europa şi din toată lumea pentru că avem cu ce ne mândri. Eu am fost la Consiliul de Miniştri de la Bruxelles şi le-am dus tuturor miniştrilor din UE un coşuleţ cu produse tradiţionale româneşti şi o sticlă de vin reprezentativă pentru că producătorii de vin din România sunt extraordinari. Avem vinuri cu care ne putem lupta cu orice alt competitor de vinuri din toată lumea” , a mai spus Chesnoiu.

Potrivit şefului de la Agricultură, organizarea târgului în curtea MADR se doreşte a fi un prim semnal pentru toţi producătorii că „le suntem alături şi nu-i abandonăm”. Acesta a menţionat câteva din programele pe care intenţionează să le relanseze în 2022.

„Anul viitor în programul nostru de priorităţi va fi reluarea programul Tomata şi ciclul II de legume în spaţii protejate. O să avem mai multe tipuri de ajutor pentru fermieri, pentru legumicultori, pentru producătorii de produse tradiţionale, pentru că au nevoie de sprijinul nostru. Rolul lor este să stea în fermă şi să producă, iar rolul nostru, al statului, este să venim cu soluţii de sprijin şi de promovare a lor. Am o întâlnire azi (miercuri, n.r.) cu reprezentanţii fermierilor din sectorul industriei alimentare, pentru că avem o lege de înfiinţare a Agenţiei pentru Marketingul şi Calitatea Produselor Agroalimentare care nu a fost pusă în aplicare şi este un obiectiv pe care mi l-am asumat. Vreau să fac funcţională această agenţie, mă consult cu dumnealor, vedem cum va funcţiona cel mai bine, pentru că produsele româneşti trebuie marketate şi vândute în întreaga lume. Avem cu ce să ne mândrim. Fermierii nu trebuie să-şi mai arunce marfa la marginea drumului, la şosea, trebuie să fie integrată în tot lanţul comercial şi trebuie să ajungă pe masa consumatorilor”, a adăugat el.

Întrebat care sunt principalele nemulţumiri ale producătorilor români, având în vedere că a vizitat toate standurile din curtea ministerului, aproximativ 26, ministrul a transmis că acestea sunt legate de faptul că nu prea a existat dialog în relaţia cu ei şi că programele care au fost lansate, deşi au fost foarte puţine nu s-au bazat pe realitatea din teren. „Tocmai lucrul aceste vreau să îl schimb. Sunt un om legat de satul românesc şi ţin la tradiţii (…) Oamenii care muncesc în gospodărie ţărănească sunt cei care duc de fapt mai departe gena noastră de români. Au nemulţumiri legate de faptul că au lipsit formele de sprijin dedicate lor şi vă garantez că în programul anilor următori producătorii români vor fi în centrul atenţiei şi toate aceste programe vor fi destinate lor. (…) Toate programele vor trebui să răspundă acestor nevoie de reechilibrare a balanţei comerciale şi de sprijin ale fermierilor”, a subliniat ministrul.

Nu în ultimul rând, el a spus că măsurile vizează asocierea producătorilor români ca să poată intra pe piaţă şi avem acea Casă de Comerţ Unirea. „Din păcate în ultimii 2 ani şi jumătate nu a mai funcţionat. În ianuarie demarăm procesul de reorganizare astfel încât să o facem funcţională şi cei 15 milioane de euro care zac în conturile Casei de Comerţ nefolosiţi să fie îndreptaţi exact spre achiziţia produselor şi a mărfurilor producătorilor români şi vă încurajez să consumaţi produse româneşti”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, în perioada 15 – 23 decembrie 2021, un eveniment dedicat sărbătorilor de iarnă, cei interesaţi având posibilitatea să achiziţioneze produse agroalimentare româneşti recunoscute pe scheme de calitate europene, dar şi din cele aflate în curs de dobândire a protecţiei europene. Consumatorii vor putea regăsi la târg legume şi fructe proaspete cultivate în sistemul agriculturii ecologice, fructe şi legume deshidratate, dulceţuri, gemuri, sucuri, siropuri, zacuscă, precum şi diverse sortimente de miere şi produse ale stupului.

Ministrul Chesnoiu a cumpărat produse de la aproape toţi producătorii prezenţi la târg şi a degustat numai produse de post. El a oferit şi un coş cu produse româneşti unei pensionare care vizita târgul.

Târgul va fi deschis în perioada 15 – 23 decembrie, în intervalul orar 8:00-17:00.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...