Mihai Stoica, SLS CARGO: Sunt prețuri ireale pentru a aduce un container din China. Tot lanțul de aprovizare este afectat

2022 ar putea aduce, pe lângă prețuri și mai mari față de 2021 la transportul maritim și un posibil blocaj- o incapacitate de a aduce la timp clienților marfa din China, apreciază Mihai Stoica, fondatorul SLS CARGO, companie de transport și logistică achiziționată în 2019 de FAN Courier, liderul pieței de curierat din România.
Alina Stanciu - joi, 16 dec. 2021, 13:49
Mihai Stoica, SLS CARGO: Sunt prețuri ireale pentru a aduce un container din China. Tot lanțul de aprovizare este afectat

Problema transportului dinspre Asia către Europa din cauza blocajelor din porturile asiatice ar putea perturba lanțurile logistice și în 2022, apreciază Mihai Stoica, fondatorul SLS CARGO, companie de transport și logistică achiziționată în 2019 de FAN Courier, liderul pieței de curierat din România. Potrivit acestuia, prețurile- care au crescut de 5 ori din 2020 încoace, ar putea continua pe un trend ascendent. În plus, se preconizează noi blocaje.

„În 2022 o să ne confruntăm cu aceleași probleme, dacă nu mai mari. Dacă la începutul lui 2021 credeam că în 2022 lucrurile ar trebui să se calmeze, acum piața este încă sus, cererea este foarte mare, trenurile care vin din Asia sunt pline, există marfă multă în containere blocate în porturile din China ce nu a junge la timp în Europa. Săptămâna aceasta au apărut cazuri noi în Ningbo – principalul port din China. Dacă se confirmă și vor creea blocaje, lucrurile vor escalada foarte mult. Nu doar că sunt prețuri ireale pentru a aduce un conatainer din China, dar vorbim de incapacitatea transportatorilor de a aduce clienților marfa la timp”, a declarat acesta într-o conferință de presă.

Potrivit oficialilor FAN Courier, cel mai mare preț plătit pentru a aduce un conatainer de 20 de picioare din China în România a fost de 9.000 de dolari, în condiițiile în care prețul mimim plătit vreodată- înregistrat în 2011- a fost de 50 de dolari. Containerele mari costă 14-15.000 de dolari.

În momentul de față, prețurile sunt de aproximativ 5 ori mai mari față de 2019, înaintea pandemiei, astfel că transportul unui container  a plecat de la aproximativ 1,5-3.000 de dolari la 12-15.000 de dolari. „Acum nu mai este ideea de a negocia un contract cu furnizorii. Ideea este de a securiza ce ai primit. Avansurile sunt și ele mult mai mari pentru că cel ce livrează trebuie să îți securizeze produsul de care ai nevoie”, a explicat și Neculai Mihai, co-fondator FAN Courier.

Oficialii FAN atrag, de asemenea atenția că liniile maritime nu mai semnează contracte pe termen lung, existând chiar licitații pentru spații pe vas.

Schimbare de paradigma pe piața transporturilor- companiile aduc marfă cu avionul, dar și această cale se va bloca

Pentru a contracara parțial scumpirea transportului pe apă, companiile care și-au permis financiar și logistic și-au făcut deja stocuri mari, iar produsele de care au nevoie urgent le aduc cu avionul, inclusiv de pasageri. „S-a ajuns la un blocaj inedit-nu mai există avioane disponibile, spații la cargo. De la 1 ianuarie China va restricționa zborurile de pasageri pentru cargo, ceea ce înseamnă că se va creea un pool mare de marfa despre care nu știm cum va ajunge în Europa”, mai spune fondatorul SLS CARGO care atrage atenția și asupra transportului rutier din Europa bulversat de faptul că șoferii vor intra în carantină dacă nu sunt vaccinați.

„Impactul transportului în total cost ( produse n.red) este foarte mare. Tot lanțul de aprovizare este afectat și mult mai scump decât anul trecut, iar anul viitor va fi mult mai scump decât anul acesta”, conchide Stoica.

FAN Courier estimează pentru 2021 o creștere a business-ului cu 5%, urmare a avansului comerțului online care a ajuns la aproximativ 9% din total marfă vândură în România. „Online-ul a crescut mai mult, dar creșterea a fost compensată de scăderi din alte segmente precum HoReCa. Pentru 2022 ne-am bugetat o creștere de 15%”, au mai anunțat reprezentanții companiei.

”Anul 2021 a fost un an foarte bun, în care am continuat investițiile în infrastructură, îmbunătățind astfel calitatea serviciilor prestate. Anul acesta, piața s-a „așezat” și am avut timp să gândim strategia de business și să continuăm dezvoltarea componentei de digitalizare și automatizare, accelerată în anul anterior pe fondul pandemiei. Ritmul activității a rămas unul ridicat datorită creșterilor din industria de e-commerce. Trăgând linie la final de an, cuvintele care au definit activitatea FAN Courier în 2021 au fost calitate, dezvoltare și cross border e-commerce, prin extinderea în Republica Moldova”, a declarat Adrian Mihai, CEO FAN Courier, unul dintre fondatorii companiei.

În 2020, compania a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 1 miliard de lei, având un avans de peste 27% față de anul anterior, ca urmare a creșterii activității generate de pandemie. Compania intrat recent pe piața de curierat din Moldova cu scopul de a fi lideri de piață în următorii ani. Totodată, a lansat recent o platformă online de personal shopping cu livrare în 45-60 de minute, destinată retailerilor online.

Investiții bugetate de 30 de milioane de euro pentru 2022

În ceea ce privește planurile de investiții, compania a alocat în 2021 aproximativ 25 milioane de euro, mai mult de o treime din fonduri fiind folosite pentru finalizarea HUB-ului din Cluj și extinderea celui din Brașov, ambele dotate cu sisteme automate de sortare. Investiții semnificative au fost direcționate către achiziția de PDA-uri destinate curierilor aflați în teren, modernizarea și deschiderea de sedii noi în mai multe județe ale țării dar și achiziția de terenuri și clădiri pentru dezvoltări viitoare. Extinderea FAN Courier în Republica Moldova este un prim pas pentru dezvoltarea internațională a companiei, bugetul de investiții pentru dezvoltarea rețelei FAN Courier dincolo de Prut fiind estimat la 3 milioane de euro.

Pentru 2022, bugetul de investiții este estimat la 30 milioane de euro, direcțiile principale de dezvoltare incluzând, pe lângă finalizarea HUB-urilor de la Cluj și Brașov, demararea lucrărilor pentru construcția noului centru logistic de la Ștefăneștii de Jos, pentru activități de fulfillment, spații de birouri și extinderea rețelei de lockere la nivel național.

FAN Courier este o companie cu capital integral românesc, fondată în 1998 de Felix Pătrășcanu, Adrian Mihai și Neculai Mihai. FAN Courier a devenit, în 2006, liderul pieței românești de curierat, poziție consolidată constant datorită investițiilor și serviciilor cu valoare adăugată noi, introduse permanent.

FAN Courier deservește cei peste 55.000 de clienți, majoritatea persoane juridice, cu ajutorul unei echipe formate din peste 7.500 de angajati si colaboratori și a unei flote auto de aproximativ 4.400 de autovehicule.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...