Cum este acum
Mecanismul compensării și plafonării face parte legii 259/2021 care modifică o OUG mai veche, 118 din 2021. Acolo se impun prețuri maxime de vănzare către anumite categorii de consumatori, de 250 de lei/MWh la gaze naturale (prețul mărfii gaz) și de 525 de lei/MWh la energie electrică. Statul ar fi trebuit să acorde furnizorilor diferența dintre prețul lor de achiziție (mai mare) și prețul plafonat cu care se vinde obligatoriu energia.
Sistemul se aplică în perioada de iarnă, 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, dar, pe vechea legea, era clar că induce din start pierdere pentru furnizori. Pentru că legea spunea că furnizorii nu vor primi diferența dintre prețul real plătit pe gaz și energie în piață și prețul plafonat cu care vând la populație, ci diferența dintre prețul mediu al perioadei 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și prețul plafonat (reglementat de fapt) pentru populație.
Cu alte cuvinte, dacă un furnizor înregistra costuri mai mari de achiziție decât acea medie el nu va primi înapoi decât diferența dintre medie și prețul plafonat. Dacă a cumpărat cu mai mult față de acea medie, este pierderea lui. În plus, din modul în care legea a fost scrisă reieșea că statul va începe să dea înapoi banii abia după sfârșitul iernii, ceea ce practic făcea ca schema de spijin să fie finanțată de furnizori, care astfel rămân fara bani.
Cum se schimbă legea
Iată ce scrie în nota de fundamentare:
“Se propune modificarea art. 7 pentru a se asigura raportarea plafonului maxim la un preț de achiziție care include intreaga cantitate de energie electrica/gaze naturale achizitionata pentru a fi livrata in lunile perioadei noiembrie 2021 – martie 2022.
Acest lucru este necesar avand în vedere faptul ca pretul de achizitie aferent unei luni trebuie sa reflecte costul intregii cantitatii de energie achizitionata si livrata in aceea luna indiferent de momentul achizitiei. Impunerea arbitrara a unei perioade in care s-au realizat/se realizează achiziții, precum 01.04.2021-31.03.2022 așa cum este stabilit în prevederile în vigoare nu este în concordanță cu realitatea achizitiilor asa cum au fost realizate.
Se elimină de asemenea incertitudinea cu privire la determinarea unui preț mediu pe o perioadă limitată la o data viitoare (31.03.2022), având în vedere imposibilitatea de a cunoaște prețurile pentru achizițiile realizate în viitor cu impact asupra determinării unui preț mediu”.
Iar prevederea din lege arată că se va compensa diferența dintre prețurile medii de achiziție, cele reale, ale furnizorilor din perioada aceasta și prețul plafonat. Astfel, acum statul va da înapoi această diferență, nu cea calculată ca urmare a aplicării unui preț mediu din trecut. Iată cum sună prevederea, pentru energie electrică, dar și la gaze, este la fel:
“Diferenţa între preţul mediu ponderat pentru contractele de achizitii în derulare cu livrare în perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență şi plafonul maxim de 525 lei/MWh, reprezentând preţul energiei electrice active, în vederea acoperirii consumului clienţilor prevăzuți la art. 1 alin. (1) lit. a), d), e) și f), va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziţie distinctă de cheltuieli bugetare”.
În plus, din noua reglementare reiese destul de clar că decontarea de către stat a diferențelor se va face totuși lunar, nu la finalul schemei. Furnizorii trimit datele lunar la ANRE, care fac calculele, le trimite Ministerului Energiei, care apoi face plata. Iată ce scrie în noul proiect de OUG:
(4) Documentele justificative ce trebuie prezentate lunar către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei de către furnizorii de energie electrică şi gaze naturale în vederea acoperirii diferențelor de preț compensate potrivit alin. (1) si (2) sunt:
(i) documentele justificative care atestă cantitățile și prețurile contractelor de achizitii în derulare cu livrare în perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență;
(ii) cantitatea de energie electrică/gaze naturale livrată în vederea acoperirii consumului clienţilor prevăzuți la art. 1 alin. (1) lit. a), d), e) și f) aflaţi în portofoliu pentru perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
(5) Documentele justificative ce trebuie prezentate lunar către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei de către furnizorii de energie electrică şi gaze naturale în vederea acoperirii diferenţei de preţ compensate potrivit alin (3) sunt:
(i) documentele justificative care atestă cantitățile si prețurile aferente achizițiilor suplimentare de energie electrică/gaze naturale cu livrare în perioada de aplicare a prezentei legi, realizate în vedere acoperirii consumului clienților prevăzuți la alin. (3);
(ii) cantitatea de energie electrică/gaze naturale livrată în vederea acoperirii consumului clienţilor prevăzuți la alin. (3) pe perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
(6) Valorile aferente compensărilor prevăzute la alin. (1) – (3) pentru fiecare furnizor se determină de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, în termen de 30 de zile de la data depunerii de către furnizori a documentelor justificative.
(7) Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va transmite valorile aferente compensărilor prevăzute la alin. (4) către Ministerul Energiei, iar acesta efectuează plata către furnizori a sumelor reprezentând valoarea compensării în termen de 15 zile de la data primirii documentelor.