Potrivit calendarului adoptat în şedinţa Birourilor permanente, parlamentarii au termen până marţi, la ora 12,00, pentru a depune amendamente la cele două proiecte.
Tot marţi, de la ora 14:00, este programată începerea dezbaterii bugetelor în comisiile parlamentare, iar joi vor fi discuţiile şi votul în plen.
Executivul a aprobat în şedinţa de luni proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 şi l-a transmis Parlamentului spre adoptare.
Marcel Ciolacu a mai spus luni că la dezbaterea proiectelor de buget pe 2022 din Parlament nu există, în principiu, amendamente care să influenţeze aceste bugete din partea celor care le-au propus.
Întrebat dacă PSD va avea amendamente la buget, Ciolacu a spus: „În principiu, cutumiar, nu există amendamente de influenţare a bugetului din partea celor care l-au propus. Eu mă bucur că după mult timp este primul an când avem buget conform legii”.
În legătură cu nemulţumirile exprimate de liderul PNL, Florin Cîţu, despre faptul că în buget că nu s-au alocat 7% din PIB pentru investiţii, Ciolacu a menţionat că a avut această discuţie cu Florin Cîţu şi speră ca, printr-un efort comun şi un Guvern funcţional, să se atingă această ţintă.
„Cred că cel mai importat este atât pentru mine, cât şi pentru domnul Cîţu, cât şi pentru România să depăşim acest 7%. Cred că contează mai puţin ce prevedem. Oricum este foarte ambiţios comparabil cu cel de anul trecut, decât să comentăm prea mult asupra acestui subiect. (…) Rămân în continuare şi îl înţeleg perfect că ne-am asumat toţi acest 7% şi eu mi-l doresc ca şi prim-ministrul şi ca şi toată lumea, eu cred că printr-un efort comun şi printr-un Guvern funcţional şi eficient vom depăşi acest 7%”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Legat de criticile că nu ar putea creşte veniturile, aşa cum prevede proiectul de buget, preşedintele PSD a precizat că e nevoie de o reorganizare a ANAF şi a modului de funcţionare a Guvernului.
„A existat un acord cu Comisia Europeană care spune că suntem la un procent foarte mare de evaziune fiscală în România, respectiv peste 10% din PIB, avem o pierdere a TVA de aproape 34%, cât şi arierate, respectiv stopaj la sursă, de aproape 34 de miliarde. Cred că printr-o reorganizare a ANAF, a Vămii şi a modului de funcţionare a Guvernului, care cu regret spun că nu a fost aşa eficient în ultimii 2 ani, nu vor fi probleme”, a arătat Ciolacu.
Potrivit calendarului adoptat în şedinţa Birourilor permanente, parlamentarii au termen până marţi, la ora 12:00, pentru a depune amendamente la cele două proiecte.
Tot marţi, de la ora 14:00, este programată începerea dezbaterii bugetelor în comisiile parlamentare, iar joi vor fi discuţiile şi votul în plen.
Executivul a aprobat în şedinţa de luni proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 şi l-a transmis Parlamentului spre adoptare.
George Simion: AUR pregătește mii de amendamente la Legea bugetului
Parlamentarii AUR pregătesc „mii de amendamente” la proiectul legii bugetului de stat, a anunţat liderul deputaţilor Alianţei, George Simion, care s-a arătat nemulţumit de termenul stabilit pentru depunerea acestora – marţi, ora 12,00.
„Mâine (marţi – n.r.) vor fi foarte mulţi români în faţa Camerei Deputaţilor. Astăzi s-a comis ceva împotriva regulilor democraţiei – avem doar până la ora 12,00 timp să depunem amendamente. Vom depune amendamente, dar nu vor fi cele mai bune amendamente. Pregătim nişte mii de amendamente. Dacă se vrea pe repede înainte, pe repede înainte facem şi noi. O să lucrăm toată noaptea, la 9,00 dimineaţa suntem la protest şi până la 12,00 depunem şi amendamentele. Nu e normal. Acum a venit, la ora 18,00, legea bugetului în Parlament şi avem practic 18 ore la dispoziţie să depunem amendamente? Dacă ăsta este felul în care actuala coaliţie alege să trateze Opoziţia, nu e nicio problemă”, a afirmat Simion, luni, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.
El a adăugat că printre amendamente se află unele legate de dotarea spitalelor cu aparate de oxigen, privind reabilitarea spitalelor pentru securitate la incendii.
„Şi, totodată, vom adresa un proiect tip pentru spitale judeţene, câte unul în fiecare judeţ. Momentan, din bugetul anului viitor să putem plăti proiectul. Şi după aia, în 2023, şi construcţia”, a adăugat Simion.