Cum alegi domeniul pentru viitorul tău website?

Se spune că cel mai bun moment să fii prezent în mediul digital a fost ieri. Chiar dacă ai o afacere cu istoric în piață sau pur și simplu vrei să deschizi un nou business online, alegerea domeniului trebuie să fie printre primele lucruri pe care să le planifici. Vei vedea că acest lucru va avea un impact semnificativ pentru buna desfășurare a lucrurilor. Probabil că nu știi de unde să începi, de aceea ne dorim ca acest articol să-ți ofere o imagine clară și un punct de plecare pentru alegerea domeniului.
Ion Dobreanu - mar, 21 dec. 2021, 10:59
Cum alegi domeniul pentru viitorul tău website?

Câte tipuri de domenii web există?

Conform Wikipedia, există patru categorii de domenii web. Iată care sunt acestea:

  • 1. Domenii ccTLD (country code top level domain) – Aceste domenii sunt alocate la nivel de țară, cum sunt de exemplu domeniile .ro pentru România sau .eu la nivelul
  • 2. Uniunii Europene. Există și domenii speciale internaționalizate (IDN cctld) pentru țările care folosesc caractere speciale (chirilice, chinezești, arabe)
  • 3. Domenii gTLD (generic top level domain) – Cele mai cunoscute sub această denumire sunt domeniile .com, .net, .org, .info, .biz.
  • 4. Domenii sTLD ( sponsored top level domain)
  • 5. Domenii de infrastructură (ARPA).

Pentru afacerea ta vei alege probabil un domeniu din primele două categorii, așa că vom detalia mai jos motivele pentru care ai alege un domeniu .ro, .com sau .eu.
Bun, acum că am stabilit cele patru categorii de domenii web, să mergem mai departe către alegerea domeniului pentru businessul tău.

Fie că vei achiziționa domeniul direct sau printr-o firmă de hosting care oferă servicii integrate, cel mai important lucru este să alegi un nume. Fie că e numele afacerii tale sau vrei să fie un EMD (exact match domain – de exemplu dacă vinzi pantofi de piele, un EMD ar fi pantofidepiele.ro) care să te ajute în poziții mai bune pentru motoarele de căutare, trebuie să verifici dacă domeniul este liber.

Principalele criterii după care te ghidezi atunci când achiziționezi domeniul web ar fi:

1. Furnizorul
Există numeroși furnizori atât pentru domeniile .com cât și pentru cele.ro sau .eu. De remarcat totuși că sursa oficială care reglementează domeniile din România este Registrul RoTLD.

2. Tipul domeniului -.ro, .com sau .eu?
Aici trebuie să decizi în funcție de zona și clienții cărora te adresezi. Dacă te adresezi exclusiv clienților din țara noastră, probabil un domeniu .ro ar fi cel mai potrivit.

3. Numele firmei sau un EMD?
Și în această situație, trebuie să te gândești la obiectivele tale pe termen mediu-lung. Vrei să construiești un brand sau să-l extinzi pe cel actual în mediul online? Atunci posibil ca cea mai bună variantă e ca domeniul să fie de tipul numebrand.ro sau numebrand.com dacă te adresezi unui public mai larg. Un domeniu cu potrivire exactă (EMD) este un termen din lumea specialiștilor SEO unde opiniile sunt împărțite. Unii consideră că un domeniu exact match te poate ajuta mult mai mult pentru poziții mai bune în motoarele de căutare, în timp ce alții spun că sunt alte aspecte mult mai importante de luat în calcul și un EMD ți-ar putea afecta pe termen lung brandingul.

4. Disponibilitatea domeniului
Până la urmă acesta poate fi considerat cel mai important criteriu. În zadar îți poți dori un anumit domeniu dacă acesta nu este disponibil. Poți desigur să încerci să îl cumperi, dar asta nu este chiar așa ușor de cele mai multe ori fiind vorba și de aspectul financiar. Există domenii care sunt foarte căutate care se vând la prețuri destul de piperate.

5. Prețul domeniului
Prețul este un criteriu foarte important. Cum spuneam și puțin mai sus, sunt domenii foarte căutate care se vând cu mii sau zecii de mii de dolari/euro. În România prețul pentru un domeniu .ro la RoTLD este de 12 euro + TVA pe an.

În concluzie, primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a achiziționa un domeniu web este să ții cont de numele, tipul, disponibilitatea și prețul domeniului. Sperăm ca după acest articol, alegerea domeniului să fie mult mai ușoară pentru oricine este la început de drum în mediul online.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...