Transgaz este dispusă să ofere cel puțin 177 de milioane de lei, pentru a cumpăra de pe piață gaze de echilibrare, o cantitate de cel puțin 343.286 MWh, sau 32 de milioane de metri cubi. În cazul în care are nevoie de mai mult gaz, suma plătită va crește.
Iată exact ce scrie în anunț:
“Valoarea inferioara a intervalului, detaliind valoarea estimata, si anume 177.710.607,36 lei reprezintă valoarea estimată a achiziției pentru cantitățile ce se vor achiziționa în baza contractului sectorial, fără eventualele suplimentări.
Valoarea superioară a intervalului detaliind valoarea estimată, și anume 222.138.259,20 lei reprezintă valoarea estimată cuprinzând o eventuală suplimentare a contractului sectorial cu 25% a cantități de servicii, printr-o clauză de revizuire stabilită în concordanță cu dispozițiile art. 236 din Legea nr 99/2016. Prețul total al contractului sectorial se poate modifica, fără organizarea unei noi proceduri de atribuire, ca urmare a recalculării cantității de servicii necesare, în limita cuantumului reprezentând 25% din prețul total al Contractului, cu respectarea formulei de determinare a prețurilor unitare prevăzută în caietul de sarcini.
Evaluarea propunerilor financiare în ceea ce privește încadrarea în valoarea estimată a contractului se va realiza în raport cu valoarea inferioară a intervalului, respectiv valoarea de 177.710.607,36 lei”.
Așadar, la un calcul simplu, reiese că Transgaz ar fi dispus să plătească circa 517 lei/MWh de gaze, cu livrare până la finalul lui martie 2022. Potrivit ultimelor date de pe platforma Bursei Române de Mărfuri, ultimul preț pe contractele cu livrare în trimestrul 1 al anului viitor este de 650 de lei/MWh – tranzacție încheiată vinerea trecută, 17 decembrie, deci înainte de ultimul val de creștere a prețurilor la gaze pe piața europeană.
Este a doua tentativă a operatorului rețelei naționale de a cumpăra gaze de echilibrare la licitație prin SEAP.
În octombrie, Transgaz anunțase o licitație prin care voia să achiziționeze 860 GWh de gaze, estimată la o valoare cuprinsă între 477 și 596,5 milioane lei, tot așa, până la finalul iernii. Nu a venit nimeni până la data-limită de depunere a ofertelor, deși, potrivit unei informații publicate atunci de Profit.ro, compania oferise o bonificație de 30% față de prețul mediu ponderat de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). Conform aceleiași surse, Transgaz ar fi decis atunci să reia licitația, ceee ce s-a întâmplat acum. Anunțul nou a fost publicat în SEAP în data de 19 decembrie.