„Îndemn părţile să declare imediat încetarea focului, înainte ca alte zeci de mii de persoane să fie ucise sau rănite”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay.
„Crimele continuă la niveluri excesiv de ridicate, cu peste 5.000 de decese documentate în fiecare lună începând din iulie şi 27.000 de decese suplimentare începând de la 1 decembrie”, a precizat ea, subliniind că numărul real al persoanelor ucise ar putea fi mult mai mare.
Cel mai mare număr de decese documentate a fost înregistrat în regiunile rurale de la periferia Damascului (17.800) şi în Homs (16.400), urmate de regiunile Alep (11.900), Idlib (10.300), Deraa (8.600), Hama (8.100), Damasc (6.400) şi Deir ez-Zor (5.700).
Marea majoritate a cazurilor documentate de ONU sunt bărbaţi, dar experţii nu au reuşit să stabilească o distincţie între combatanţi şi civili.
Vârsta victimelor nu figurează în aproximativ trei sferturi din rândul deceselor semnalate. Însă ONU a reuşit să constate decesele a cel puţin 6.561 de minori, dintre care cel puţin 1.729 de copii sub zece ani.
Acest ultim studiu – care este o actualizare al unuia precedent ce anunţa aproximativ 60.000 de decese documentate până la 30 noiembrie 2012 – a fost realizat utilizând o listă combinată de 263.055 de decese semnalate şi identificate complet, cu numele unor victime, precum şi date despre decese şi locurile survenirii acestora.
Toate decesele semnalate care nu cuprindeau cel puţin aceste trei elemente au fost excluse din listă, care a fost ulterior compilată în baza unor date provenite de la opt surse diferite, între care Guvernul sirian şi Oservatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
La 14 mai, OSDO a anunţat că războiul din Siria s-a soldat cu cel puţin 94.000 de morţi de la începutul conflictului.
La rândul său, studiul ONU arată o creştere evidentă a numărului mediu al deceselor documentate în fiecare lună de la începutul conflictului, cu o medie de peste 5.000 de morţi pe lună începând din iulie 2012 faţă de aproximativ 1.000 de morţi pe lună în cursul verii anului 2011.
Începând din noiembrie 2012, cele mai puternice creşteri ale deceselor au fost înregistrate în zonele rurale ale periferiilor oraşelor Damasc şi Alep.
„Acest număr extrem de ridicat al morţilor, lună de lună, reflectă deteriorarea evidentă a conflictului în cursul anului ce s-a scurs”, a apreciat Pillay.
Referindu-se la ultimul raport al Comisiei de anchetă privind Siria, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a amintit că „civilii sunt cei mai afectaţi de aceste atacuri la scară largă, violente şi cel mai adesea fără discernământ, care devastează sectoare întregi ale marilor oraşe şi satele de la periferii”.