CrystalTime, de la ceasuri la brelocuri din avioane Boeing şi Airbus. Povestea unui magazin care a pariat pe comerţul online

Lansată în comerțul online încă din 2009, CrystalTime, companie românească ce comercializează bijuterii, ceasuri şi accesorii, vizează extinderea pe piețe internaționale, după ce în acest an a reușit să-şi crească vânzările cu 20% față de anul trecut. ECONOMICA.NET a stat de vorbă cu Sorin Bunea, fondatorul CrystalTime, despre începuturile afacerii, pariul cu comerţul electronic care i-a adus vânzări de 2 milioane de lei, precum şi despre planurile pentru noul an.
Lidia Neagu - mar, 28 dec. 2021, 21:25
CrystalTime, de la ceasuri la brelocuri din avioane Boeing şi Airbus. Povestea unui magazin care a pariat pe comerţul online

Sorin Bunea a luat calea antreprenoriatului pe cont propriu, cu un magazin online, după o afacere în sectorul de dezvoltare aplicații web și software, ca furnizor de servicii pentru comerțul electornic.

„Am decis să facem și pentru noi ceea ce făceam deja pentru clienții noștri de la acel moment, iar succesul acestora a fost ceea ce ne-a motivat să trecem la acest model de business. Relația cu ei ne-a ajutat să cunoaștem piața și am observat că zona de comerț online era în creștere încă de atunci. Ne-am dat seama că ar putea fi o afacere de viitor, ceea ce, 12 ani mai târziu, s-a şi dovedit a fi adevărat”, îşi aminteşte acesta.

De atunci, afacerea a evoluat. În primă fază antreprenorul s-a axat pe alte game de produse decât cele pe care le comercializează în prezent, adică ceasuri, bijuterii și accesorii. Compania importă exclusiv unele branduri în România, direct de la producători. Produsele achiziționate din România provin exclusiv de la reprezentanțele mărcilor în țara noastră. Toate produsele din portofoliu provin din surse oficiale, autorizare.

Şi dacă la început CrystalTime se rezuma doar pe partea de retail online, ulterior s-a extins şi în zona de distribuţie şi a început sa furnizeze produsele importate și către alte magazine. Unul dintre acestea fiind eMAG, cel mai mare retailer online din România şi unul dintre cei mai puternici din regiune.

Sorin Bunea spune că a început colaborarea cu eMAG chiar de înainte ca acesta să deschidă Marketplace-ul, fiind printre primii 400 de selleri care s-au listat pe platformă. Colaboarea i-a adus o majorare a vânzărilor, dar și diversificarea portofoliului de clienți.

„Sunt de părere că succesul pe platformă vine și din nivelul de integrare cu magazinul propriu și automatizarea proceselor în ceea ce privește actualizarea stocului sau preluarea comenzilor. Nouă, pentru că aveam experiență în zona de soft, ne-a fost la îndemână să facem acest lucru la un nivel avansat. Ne-am listat pe platformă și pentru că, atunci când eMAG a început să pună bazele Marketplace, era ușor de anticipat faptul că va avea succes, mai ales exemplele din alte state, unde ecommerce-ul este mult mai dezvoltat. Mai mult decât atât, brandul eMAG oferă certitudinea seriozității, iar aceste aspecte, coroborate, au condus la decizia de a ne lista”, explică antreprenorul decizia de colaborare cu eMAG.

În paralel, Sorin Bunea a decis să facă pasul şi către comerţul tradiţional, astfel că în 2014 deschidea un magazin într-unul dintre mallurile din Bucureşti, dar pe care l-a închis în 2019 din dorinţa de a se concentra exclusiv pe comerţul electronic.

„Ulterior am început să migrăm către segmentul de bijuterii. În 2014 am deschis un punct fizic de lucru, într-un mall din București, pe care l-am menținut timp de aproximativ cinci ani. Dar, pentru că am decis să rămânem exclusiv în online, l-am închis chiar înainte de începerea pandemiei. Ne-am propus să dezvoltăm cât mai multe canale de vânzare online, în sensul că pe lângă site-ul propriu, am oferit produsele și către alte magazine online și aproape toată gama noastră a fost listată și pe eMAG Marketplace”.

În prezent, CrystalTime are în jur de 10.000 de produse pe eMAG Marketplace: bijuterii, ceasuri și accesorii, fiind seller-ul cu cea mai bogată ofertă de ceasuri, chiar mai multe decât oferta proprie a eMAG.

„Când ne-am listat pe platformă, categoria în care suntem noi, fashion, era încă la început, dar s-a dezvoltat treptat. eMAG a compensat prin promovarea acestui domeniu, astfel că în câțiva ani creșterea a fost spectaculoasă.

Mai mult decât atât, consumatorii au înțeles că pe eMAG pot găsi o gamă extrem de variată de produse. Dacă atunci când am început, era puțin mai dificil să vinzi ceasuri sau bijuterii online, acum nu mai este așa. Concret, după ce am început colaborarea cu eMAG am observat și o creștere a vânzărilor, dar și diversificarea portofoliului de clienți. În platformă sunt activi consumatori pentru toate tipurile de produse, de la cele low-budget, până la produse premium și cu prețuri ridicate. Astfel, oferă fiecărui seller expunere către o plajă foarte mare de clienți.

Pentru o companie mică, mai ales dacă este la început de drum, bugetele de promovare ar putea să fie o problemă, însă listarea pe Marketplace aduce acest avantaj de a oferi expunere către categorii noi de clienți”, continuă Bunea.

Peste 60% din vânzări vin de pe eMAG

Pe propriul site, magazinul comercializează circa 12.000 de produse. Nu le poate lista pe toate în platforma eMAG deoarece unele produse, cum ar fi gama de ceasuri elveţiene Aerowatch, se aduc doar la comandă. Dificultatea vine din faptul că ar depăși termenul de livrare din platformă din cauza procedurilor vamale care uneori pot dura mult.

Şi chiar dacă nu poate lista în Marketplace-ul eMAG toate produsele, peste 60% din vânzări vin din această platformă. De menţionat că în Marketplace bonul mediul de cumpărături este de 700 de lei, în timp ce pe site-ul propriu este de 720 de lei.

Vânzările au crescut și în perioada pandemiei, chiar dacă la început antreprenorul credea că livrările vor fi afectate de criza sanitară.

„Dacă în primă instanță ne așteptam la scăderi ale vânzărilor pentru acest tip de produse, în sensul în care atât ceasurile cât și bijuteriile, nu sunt esențiale într-o situație de criză, ulterior consumul a crescut simțitor în online. Închiderea centrelor comerciale a compensat scăderea generată de criză, astfel că ne-am putut păstra un ritm bun al vânzărilor. Mai mult, consumatorii care au migrat în online au descoperit avantajele acestui canal de vânzări și au ales să facă în continuare cumpărături de aici”, spune Sorin Bunea.

Pentru anul acesta, proprietarul Crystal Time estimează că va ajunge la vânzări totale de 2 milioane de lei, un avans de 20% faţă de anul trecut. Iar pentru 2022, îşi propune cel puțin aceeași creștere care va fi susţinută de extinderea gamei de produse coroborată cu urmărirea trendurilor și intereselor consumatorilor.

Vânzarea transfrontalieră, o nouă etapă de dezvoltare

Acum, fondatorul CrystalTime a mai făcut un pas în online către piaţa internaţională cu o gamă de brelocuri realizate din fuzelaj de avion. Aici provocarea a apărut atunci când a vândut în afara Uniunii Europene, pentru că volumele livrate din România în sistem de retail sunt mici, astfel că se ajunge la costuri mari de transport.

Următorul pas este să extindă comerțul internațional și la alte branduri, dar doar în țările din UE, cu precădere pe zona premium, cu expediții prin curieri rapizi. După ce va experimenta pe cont propriu extinderea pe piețele din afara țării, antreprenorul spune că se va lista și pe eMAG Ungaria și Bulgaria.

„În principiu, vreau să începem să comercializăm și alte branduri către internațional, ca mai apoi să ne listăm pe eMAG Bulgaria și Ungaria. eMAG oferă inclusiv opțiunea de traducere în cele două limbi și customer support către clienții internaționali, astfel că totul este mult mai simplu. Ce ne-ar ajuta pentru vânzarea în alte țări ar fi opțiuni de expediție premium (aerian), cu posibilitatea de a accepta doar plata online pentru comenzi internaționale, ca să putem avea certitudinea că produsele ajung repede la client și într-o stare impecabilă, mai ales fiind vorba de produse scumpe”, explică Bunea.

De la ceasuri şi bijuterii la brelocuri din fuzelaj de avion – „o frântură din istoria aviatică”

Ideea de a vinde brelocuri din fuzelaj de avion i-a venit după ce întâmplător a descoperit aceste produse, din postura de pasionat de aviație. Fiecare astfel de breloc este decupat din segmente de fuzelaj de avion, este unic și poate fi identificat prin caracteristicile aeronavei din care provine. Fuzelajele provin atât de la avioane Boeing, cât şi Airbus, Cessna şi ATR.

„Primul gând a fost că mulți dintre prietenii mei s-ar bucura să primească un astfel de cadou. Acest tip de produse a pornit de la marca germană Aviationtag, pionieri în domeniul upcycling – ideea de a refolosi un obiect vechi și de a-l transforma în ceva nou și util. Sunt mulți clienți care constată că au zburat cu avionul al cărui număr de înregistrare este pe breloc. Când te gândești ca ții in mână o bucățică de metal care a zburat milioane de mile, la mii de metri altitudine, cu sute de kilometri la oră, îți dai seama că are o încărcătură istorică extraordinară”, reiterează proprietarul CrystalTime.

Într-un an, se lansează aproximativ 20 de colecții, fiecare provenind dintr-un alt avion. Sunt prelucrate manual și arată exact așa cum era avionul când a fost casat. Fiecare ediție este limitată, fiecare exemplar purtând o serie unică. Daca sunt zgârieturi, acestea sunt semne care spun povestea avionului respectiv și reprezintă o frântură din istoria aviatică.

„Practic, eMAG ne-a oferit o variantă suplimentară prin care să avem expunere pentru aceste produse despre care știam că ar fi potrivite pentru pasionați, dar nu știam cum vor sta lucrurile în ceea ce privește publicul larg. Noi am putut astfel să testăm piața și ne bucurăm de succes”.

De peste 10 ani pe piaţă, un pariu câştigat cu comeţul online. Secretul longevităţii

Sorin Bunea crede că pentru orice afacere este nevoie de seriozitate, un nivel ridicat de calitate a serviciilor oferite și construirea unei bune reputații. „Noi am vrut sa facem mereu totul bine și cred că asta face diferența pentru clienții noștri”.

Antreprenorul spune că este foarte atent la selecția produselor, pentru că deși poate ar fi unele articole care ar face rulaje bune, nu sunt introduse în portofoliu pentru că riscă să producă nemulțumiri în rândul clienților din cauza calității îndoielnice.

De asemenea, este atent la serviciile post livrare și la garanția oferită. „Nu cred că există proces uman fără marjă de eroare, tocmai de aceea există o garanție. Atunci când se întâmplă ceva neprevăzut, noi oferim servicii la cel mai înalt nivel, cel garantat de producător. Acesta este motivul pentru care preferăm să achiziționăm marfa doar din surse oficiale”, explică fondatorul Crystal Time.

În egală măsură, pe lângă selecția produselor, modul de prezentare a informațiilor despre acestea este foarte important. Trebuie să fie complet, să includă toate detaliile care l-ar putea interesa pe client, în așa fel încât să nu există situații în care așteptările nu coincid cu produsul achiziționat.

„eMAG a introdus recent și opțiunea de deschidere a coletului la livrare, însă noi practicam acest lucru de aproximativ 6 ani, pentru că ne dorim ca fiecare client al nostru să fie mulțumit cu produsele achiziționate de la noi.

Toate acestea, în cele din urmă, se traduc în părerile pe care clienții le exprimă despre companie și în review-uri pozitive. Noi avem un rating foarte bun pe eMAG și aproape 900 de review-uri pe site, despre care știm că influențează decizia de achiziție a consumatorilor”, conchide Bunea.

Dacă ar fi să se întoarcă în timp, s-ar sfătui să abandoneze mai repede anumite proiecte la care poate a insistat mai mult decât era cazul.

Eu am tendința sa fiu perfecționist și adesea mă încăpățânez și nu mă opresc când am ceva de făcut până când nu îmi iese bine. Pentru că știu că au fost momente în care poate am insistat prea mult în anumite direcții, dacă aș putea să mă întorc în timp și să îmi dau un sfat, acela ar fi să învăț să mă opresc mai devreme atunci când este cazul și să îmi concentrez eforturile în alte direcții mai avantajoase, pentru că cea mai scumpă resursă este timpul”.

Iar dacă ar fi să dea un sfat general unui antreprenor, ar fi să nu mizeze de la început doar pe site-ul propriu, ci să caute cât mai multe canale de vânzare.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 104.702 persoane fizice și juridice au fost înmatriculate în primele zece luni din 2024, în scădere cu peste 15% față de aceeași periadă din 2023
ONRC: 104.702 persoane fizice și juridice au fost înmatriculate în primele zece luni din 2024, în scădere cu peste 15% ...
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut, în primele zece luni din 2024, cu 15,64%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, totalizând 104.702......
Decizia CCR de validare a rezultatelor turului I al alegerilor prezidențiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Decizia CCR de validare a rezultatelor turului I al alegerilor prezidențiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Hotărârea Curţii Constituţionale privind validarea rezultatului primului tur al alegerilor prezidenţiale din data de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea a zece farmacii aparținând Tinos Farm de către companua Mini-Farm
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea a zece farmacii aparținând Tinos Farm de către companua Mini-Farm
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Mini-Farm S.R.L. intenționează să preia 10 farmacii aparținând ...
Cumpărăturile de Black Friday se mută din centrele comerciale în mediul online
Cumpărăturile de Black Friday se mută din centrele comerciale în mediul online
Black Friday este un eveniment important de shopping, dar și o zi importantă pentru investitori. Rezultatele vânzărilor ...