30 de ani de capitalism. Adriana și Cătălin Velescu, proprietarii Volta, au renunțat la comerțul de alimente și au mizat pe un domeniu care le aduce astăzi o creștere anuală de 50% a afacerii

Adriana și Cătălin Velescu au fost nevoiți să "schimbe macazul" și să renunțe la un business atunci când competiția marilor concerne își făcea simțită prezența pe piața de la noi. Și, în loc să vândă produse alimentare, au ales comercializarea de echipamente și soluții electrice.
Andrada Ghira - lun, 27 dec. 2021, 22:15
30 de ani de capitalism. Adriana și Cătălin Velescu, proprietarii Volta, au renunțat la comerțul de alimente și au mizat pe un domeniu care le aduce astăzi o creștere anuală de 50% a afacerii

Cătălin Velescu intra în afaceri în 1999, atunci când, împreună cu soția, a pus bazele unei firme din domeniul comerțului cu produse alimentare. Dar odată cu pătrunderea pe piața românească a lanțurilor internaționale, cei doi și-au dat seama că trebuie să schimbe domeniul. Chiar daca n-au știut mare lucru despre materialele electrice, socrul lui Velescu, electrician cu experiență, i-a insuflat din pasiune. Și treptat, Volta a crescut și s-a extins și în alte domenii conexe, a creat propriul brand de becuri și a trecut și la instalarea de panouri fotovoltaice, de unde a venit și creșterea afacerilor. Anul trecut, Volta a înregistrat o cifră de afaceri de 70 de milioane de lei (14,2 milioane de euro), iar estimările pentru acest an arată o creștere de 45-50%.

Cum a pornit povestea Volta? Aveați experiență în domeniu?

Povestea Volta începe în 2008. Veneam după o afacere în domeniul comerțului cu produse alimentare pe care o începusem cu soția mea încă din 1999. Apariția retelelor de supermarket-uri ne-a făcut însă să reanalizăm planurile pe termen mediu și lung. Atât timp cât era clar că nu puteam concura direct cu marii retaileri internaționali, aveam opțiunile să alegem o nișă mai îngustă sau să schimbăm domeniul. Am ales într-un final a doua variantă. Alegerea domeniului materialelor electrice a fost mai degrabă întâmplatore, sau poate nu. Nici eu, și nici soția mea nu aveam multe cunoștințe în domeniu, fiind absolvenți de științe economice. Dar socrul meu, electrician cu mare experiență, mi-a insuflat un pic din pasiunea lui. Si așa a pornit totul.

Cu câți angajați ați pornit la drum și câți angajați aveți acum?

Am pornit cu un depozit într-un spațiu închiriat în Piatra Neamț în februarie 2008. Aveam cinci angajați: doi gestionari, o colegă la facturare, un șofer și un agent de vânzări. Evident, socrul meu era “advisor” tehnic. Astăzi avem aproape 140 de colegi, doi dintre ei sunt dintre cei cinci de la început și sunt foarte mandru de fiecare dintre ei.

Ați pornit de la distribuția de cabluri și cleme pentru branșamentele electrice. Treptat, ați adăugat noi produse în portofoliu și ați semnat cu nume mari la nivel mondial precum ABB, iar apoi cu Schneider și Gewiss. Ce au însemnat aceste parteneriate pentru Volta?

La început era destul de greu să încheiem parteneriate cu marii producători din domeniu. Sunt foarte selectivi în alegerea colaboratorilor. Sunt produse complexe, de înaltă tehnologie, și vor să se asigure că toți distribuitorii lor au competențele și puterea financiară să susțină procesul de vânzare. Este o vânzare mai complexă, către specialist, firme de construcții și instalatii, electricieni, companii industriale. Nu știu cum, dar am început să-i convingem unul câte unul, și am devenit ușor, ușor, distribuitori pentru cei mai mari producători din domeniu: Schneider Electric, Gewiss, Philips, Abb. Parteneriatul cu aceste companii de top ne-a ajutat enorm din prisma încrederii pe care o transmiteam împreuna mai departe clienților noștri.

Ați lansat și propriul brand de bec. Cum ați ajuns la această decizie ?

A fost poate o etapă firească în evoluția firmei noastre. Alături de parteneriatele cu numele mari din domeniu, construcția unor branduri proprii este o decizie strategică pentru o companie de distribuție. Odată ce devin cunoscute în piață, brandurile proprii îți aduc o stabilitate pe termen mediu și lung, și bineînțeles, o profitabilitate mai bună.

Ați participat și la programul Casa Verde Fotovoltaice. Cum a fost, ce capacitate de panouri ați instalat, mai participați ?

Da, am participat de la prima sesiune lansată în 2019 în Programul Casa Verde Fotovoltaice. De altfel, încă de la începuturile noastre am pus un mare accent pe promovare soluțiilor verzi, sustenabile, eficiente energetic. Avem peste 220 de clienți, persoane fizice sau juridice, care au astăzi un sistem fotovoltaic și au devenit prosumatori cu ajutorul nostru, aproximativ 80 dintre ei prin programul Casa Verde. Ne-am înscris și în sesiunea din decembrie 2021 a programului și sperăm să mai ajutăm încă 150 de persoane să-și producă o parte din energia electrică consumată. În actualele condiții de preț ale energiei, avantajele sunt din ce în ce mai mari. 

Vorbiți și de proiectare, montarea și punerea în funcțiune a panourilor fotovoltaice. Ne puteți povesti cum ați ajuns la această nouă etapă?

Procesul de instalare a unui sistem fotovoltaic este unul destul de complex, nu implică doar o vânzare de echipamente. Fiecare sistem este diferit pentru că trebuie adaptat la condițiile din teren: locație, tip de acoperiș, înclinare, și respectiv orientarea față de soare. Apoi, odată stabilită soluția tehnică cea mai bună, urmează un proces, mai degrabă birocratic, de conectare a instalației fotovoltaice la sistemul energetic național. Pentru că, surplusul de energie este trimis în rețeaua națională iar prosumatorul primește de la furnizorul său o anumită sumă de bani pentru energia livrată în sistem. Noi suntem, daca vreți, un intermediar între client, pe de o parte, și distribuitorul și furnizorul de energie electrică, pe de altă parte. Încă ne mai împiedicăm în hățișurile legislative și birocratice, dar lucrurile evoluează.

Ați avut o creștere a cifrei de afaceri cu 25% în 2020 față de 2019. Ce a mișcat acest avans consistent, de unde a venit creșterea și ce estimări a cifrei de afaceri aveți pentru acest an?

Creșterea cea mai mare a venit tocmai din această zonă, a produselor și serviciilor destinate tranziției verzi: sisteme fotovoltaice, baterii, stații de încărcare pentru mașini electrice. Dar lucrurile au mers bine în general în domeniul construcțiilor și amenajărilor interioare. O bună parte dintre noi a trebuit să lucreze de acasă și a fost nevoie de reamenajări mai mici sau mai mari. În afara de perioada de inceput a pandemiei, toate segmentele noastre de business au avut cresteri.

Anul 2021 arată și mai bine, estimăm creștere de 45-50% a cifrei de afaceri. Trebuie să admitem că aproape jumătate din această creștere vine din scumpiri ale produselor și doar jumătate din creșterea volumelor.

Ce planuri de investiții aveți pentru următorii ani?

Cam tot ce gândim pentru viitor ca și dezvoltare este în această zonă, a energiei verzi. Vom extinde desigur și suprafața de depozitare pentru a putea face față volumelor în creștere, dar am început să investim și în alte companii, unele sunt startup-uri, iar altele sunt companii cu istorie în domeniul electric.

Una dintre companii , Volta X Solar Systems, se va dedica 100% instalării de sisteme solare și stații de încărcare pentru mașini electrice. Vrem să separăm cumva partea de vânzare de echipamente și cea de instalare de sisteme, pentru a avea o imagine mai clară a ceea ce facem de fapt.

Apoi, am investit într-o altă companie, Electrotehno S.R.L. din Bacău. Ea este una dintre puținele companii care produce posturi de transformare în Romania. Din păcate, primul val al regenerabilelor, cel din 2010-2013, a creat multe probleme financiare în piață și ei au fost foarte afectați. Noi am avut mare încredere în oamenii de acolo, i-am susținut în ultimii ani pentru a putea continua activitatea și anul acesta am investit o sumă importantă în compania respectivă. În primul trimestru din 2022 vor fi parte din grupul de firme Volta, și ne vor ajuta să integrăm pe verticală toate soluțiile în domeniul energetic, atât în partea de joasă tensiune, cât și în partea de medie tensiune. Avem și alte idei și planuri,  dar pe care le vom anunța în cursul anului viitor. 

Câte showroom-uri și depozite aveti? Luați în calcul extinderea? Unde anume și cu ce?

Astăzi avem trei showroom-uri în Piatra Neamț, Iași și Cluj Napoca, și patru depozite în Iași, Piatra Neamț, Brașov și Brăila. Ne uităm la o extindere spre vestul țării, dar luăm în calcul și Capitala. Vom avea într-un final șapte depozite în România, fiecare deservind aproximativ șase județe pentru o acoperire națională. Viteza de extindere va fi influențată mult de situația economică și pandemică. Ne așteptăm ca anul 2022 să fie încă unul foarte complicat, în special datorită inflației.

Cum ați făcut față pandemiei?

Doar în perioada de început, mai ales în timpul stării de urgență, am fost obligați să închidem magazinele pentru perioade scurte de timp, dar în rest, nu au fost probleme foarte mari pentru noi. Am lucrat mult în sistem hibrid acolo unde a fost posibil și ne-am adaptat mereu la situația epidemiologică. Din fericire, deși am avut câteva cazuri la colegi, nu am avut situații grave și asta ne bucură cel mai mult. Din punct de vedere al bussinesului, au fost și oportunități și am aplicat la programele de susținere, cum ar fi IMM Invest și am putut să ne finanțăm afacerea în condiții foarte avantajoase.

Cum credeți că va evolua piața în contextul creșterii prețurilor la energia electrică?

Pe partea de sisteme fotovoltaice, creșterea prețului la energia electrică va aduce o creștere importantă a cererii, mai ales din partea companiilor care au consumuri importante. Deși avem creșteri și la echipamentele folosite, totuși ratele de creștere sunt mult inferioare creșterilor la energie, ceea ce face ca termenul de recuperare al investiției să fie în continuă scădere. Astăzi, pentru o companie care va consuma aproape în totalitate energia produsă de panouri, investiția se amortizează în mai putin de cinci ani, în conditiile în care durata de viață a panourilor de bună calitate este de 25 de ani.

V-ați gândit să vindeți afacerea?

Probabil că orice antreprenor s-a gândit la un moment dat că ar putea vinde afacerea sau o parte din ea. Când vrei să iei o asemenea decizie, este foarte important să alegi momentul potrivit și cumpărătorul potrivit. Atât timp când merg în fiecare zi cu mare bucurie la birou și încă mai cred ca pot aduce plus valoare companiei, vânzarea unui pachet majoritar iese cu totul din discuție. Probabil ca în viitor, și în special pentru companiile noi pe care le-am creat sau în care am investit, ne gândim să atragem capital pentru dezvoltare. Astăzi, cand vorbim, nu avem însă un plan concret în acest sens.

Multe companii românești se listează la Bursa de la București. V-ati gandit la listare, aveți în plan un astfel de pas?

Ca absolvent al Facultății de Bănci și Burse de Valori, pot să spun că urmăresc cu interes piața de capital și am văzut câteva listări foarte reușite în ultimii ani. Este o efervescență destul de mare, există interes și lichiditate, și mă bucur tare mult să vad acest lucru. Așa cum vă spuneam mai devreme, nu avem un plan concret privind o eventuală listare, dar Bursa devine și în România un instrument util pentru dezvoltarea companiilor și este foarte bine că se întâmplă asta.

Cu ce vă umpleți timpul liber, care sunt pasiunile dumneavoastră ?

Îmi place mult muntele, alerg, citesc, merg la sală, joc șah. Îmi doresc să fac cât mai mult din toate astea, dar recunosc că nu prea reușesc. Am descoperit și yoga acum în pandemie și imi place foarte mult.

Ce v-ar fi plăcut să faceți dacă nu porneați la drum cu Volta ?

Sunt foarte interesat de tot ce înseamnă ecologie, protecția mediului. Poate de aici și focusarea pe partea de energii regenerabile, tranziție verde. Chiar cred că suntem în al doisprezecelea ceas și trebuie să facem ceva repede, altfel lucrurile vor deveni imposibil de controlat. Deci nu mă vad să fi făcut altceva decât în această zonă de luptă impotriva schimbărilor climatice. Cred cu tărie că toate activitățile economice pot și trebuie să aibă și un puternic impact social și vă spun cu toată sinceritatea, că cele mai mari bucurii mi le aduc acțiunile sociale pe care le desfășurăm. 

 

Te-ar mai putea interesa și
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
Banca Centrală Europeană intenţionează să ia măsuri contra creditorilor care se ocupă lent de remediile solicitate de supervizori, după sporirea frustrărilor cauzate de lipsa de reacţie,......
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. Votul de învestire a Guvernului s-a încheiat. Ce decalarații au făcut Ciolacu, Drulă, Simion, Coarnă (SOS) și Gavrilă (POT)
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. ...
Update 2: Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus ...
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui proces intentat pentru neexecutarea unui contract încheiat pe piața PCCB-BC
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui ...
Casa de avocatură RTPR (Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu) anunță că a reprezentat cu succes compania Premier Energy ...
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate că cifrele anului 2024 ne pun într-o situaţie provocatoare
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate ...
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, luni, că România ...