Băsescu: Cred că board-ul FMI va valida încheierea unui nou acord cu România

Preşedintele Băsescu a declarat că opinia sa privind îndeplinirea punctelor din Acordul cu FMI nu este "atât de negativă" cum este prezentată în presă, adăugând că el crede că board-ul FMI va constata îndeplinirea în cea mai mare parte a acestora şi va valida încheierea unui nou Acord.
Economica.net - Dum, 16 iun. 2013, 07:56
Băsescu: Cred că board-ul FMI va valida încheierea unui nou acord cu România

„Nu e atât de negativă cum o aud în presă. Eu cred că boardul FMI va constata îndeplinirea în cea mai mare parte a criteriilor stabilite de comun acord cu Guvernul României şi va valida încheierea celui de-al doilea acord”, a afirmat Băsescu, duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV, întrebat fiind despre părerea sa privind realizarea de Guvern a punctelor din Acordul cu FMI.

Băsescu a spus că el susţine încheierea de către România a unui nou acord.

De asemenea, întrebat despre care vor fi obiectivele acestui nou acord, dacă vor aduce noi măsuri de austeritate, şeful statului a răspuns că România nu mai este în perioadă de austeritate.

„Nu austeritate, că România nu mai este în perioadă de austeritate. Faptul că Guvernul nu creşte salariile şi pensiile, nu înseamnă că România este în austeritate. Dar eu aş spune că România a trecut la faza la care drămuieşte mai corect banii publici din punct de vedere al populismelor”, a afirmat Băsescu.

Prim-ministru Victor Ponta a declarat acum două zile că guvernul său este „în grafic” în ce priveşte respectarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional referitor la privatizări. În ce priveşte un nou acord, Ponta a apreciat că rezerve ar putea să apară din partea oficialilor de la Bruxelles ai Comisiei Europene.

„Din punct de vedere politic n-am cerut nicio derogare şi vom fi cu toate prior action-urile realizate”, a declarat Victor Ponta adăugând totdată că nu a fost solicitată nici amânarea vizitei delegaţiei FMI la Bucureşti.

În ce priveşte un nou acord cu FMI, Ponta a spus că există unii paşi care trebuie îndepliniţi în prealabil. „În primul rând, trebuie aprobat în boardul FMI faptul că acordul de tip preventiv s-a încheiat cu bine. Apoi, trebuie să primim acceptul Comisiei Europene pentru că suntem parte a Uniunii Europene”, a spus prim-ministrul. La observaţia că acordul CE este o simplă formalitate, Ponta a răspuns: „Ei, acum s-ar putea să aveţi o surpriză, să ne spună că avem deficit sub 3%, că avem stabilitate şi ce ne trebuie să mai mergem la FMI?”.

La capitolul privatizări, Ponta susţine că guvernul său şi-a respectat angajamentele. „Suntem în toate graficele: Transgaz e listată, am luat Compania Naţională a Lignitului Oltenia, la privatizarea CFR Marfă pe 20 iuni anunţăm câştigătorul”, a mai spus Victor Ponta.

Potrivit unui document publicat de agenţia Mediafax, Guvernul a ratat mai mult de jumătate dintre angajamentele asumate în negocierile cu FMI, inclusiv ţinta arieratelor, dar solicită derogări din partea instituţiei financiare astfel încât Consiliul Director, care se va reuni la 26 iunie, să accepte închiderea cu succes a acordului.

Te-ar mai putea interesa și
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Am văzut spicuiri din așa-zisul program de guvernare. Nimic de acolo nu este notabil, convingător, în contextul dezastrului bugetar....
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în ...
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Marile companii auto asiatice devansează competitorii lor europeni în materie de digitalizare a producției în mare parte ...