În fiecare joi, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) publică o hartă europeană a Covid împreună cu codurile de culoare în legătură cu numărul de infectări şi procentajul de teste pozitive de-a lungul ultimelor 14 zile. Harta prezintă patru culori: verde, portocaliu, roşu şi roşu închis.
O regiune sau o ţară devine roşie în două cazuri: când rata de infectare pentru 100.000 de locuitori fluctuează între 75 şi 200 timp de o perioadă de 14 zile cu o rată de pozitivitate (procentaj de teste pozitive la numărul total de teste) mai mare de 4% sau când rata de infectare este mai mare de 200, oricare ar fi rata de pozitivitate.
Belgia rămâne în roşu închis, la fel ca Regatul Ţărilor de Jos, o mare parte din Germania, Franţa, Spania, Portugalia, Irlanda, o mare parte din Italia şi ţări din est.
Aceste coduri de culoare servesc drept indicator membrilor Uniunii Europene cu scopul de a impune condiţii (carantine, teste negative) călătorilor.
Cu toate că Uniunea Europeană emite recomandări, decizia de impunere de condiţii revine ţărilor membre din zonele verzi, portocalii sau roşii.