„Îndemn toate părţile să continue dialogul”, a scris într-un comunicat secretarul general al organizaţiei paneuropene Thorbjorn Jagland, adăugând că „orice escaladare suplimentară a violenţei este necesar să fie evitată”.
În perspectiva normelor „juridic constrângătoare” impuse de Convenţia europeană a drepturilor omului, care se aplică Turciei, orice restrângere a libertăţii de reuniune „trebuie să fie prevăzută prin lege, necesară într-o societate democratică”, a subliniat Jagland.
Astfel, „în cazul în care forţele de securitate trebuie să intervină în forţă, această intervenţie trebuie să fie strict adaptată şi necesară”.
Autorităţile sunt obligate să asigure „desfăşurarea paşnică” a manifestaţiilor şi „securitatea tuturor cetăţenilor”, subliniază secretarul general al CoE.
Pe de altă parte, Berlinul a îndemnat Turcia să respecte „libertatea de a manifesta şi de exprimare”, a scris într-un mesaj postat duminică pe Twitter Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al Guvernului.
„Guvernul german avertizează din nou că libertatea de a manifesta şi de exprimare trebuie să fie garantate, (iar) cetăţenii paşnici trebuie să fie respectaţi”, a adăugat Seibert, reacţionând faţă de ultimele evenimente din Turcia.
În alt mesaj, el s-a pronunţat în favoarea „continuării dialogului” în Turcia, adăugând că „Guvernul german îndeamnă, din nou, toate părţile, la raţiune”.
Două dintre principalele sindicate turce au lansat duminică un apel la o grevă generală, începând de luni, pe teritoriul întreguii Turcii, în semn de protest faţă de violenţele comise de poliţie împotriva manifestanţilor care se opun premierului Recep Tayyip Erdogan.
Germania găzduieşte cea mai importantă comunitate turcă pe teritoriul Uniunii Europene (UE), iar în această ţară au avut loc mici manifestaţii de solidaritate cu opozanţii Guvernului islamo-conservator condus de Erdogan.