Fortus Iaşi, atrasă într-un concubinaj forţat cu magnatul Tender. De ce a eşuat planul? DOCUMENTE

Fostul director al fabricii Vulcan, deţinută de magnatul Ovidiu Tender, este acum preşedinte al AAAS şi a încercat să facă o uniune industrială între combinatul de stat Fortus Iaşi, din portofoliul instituţiei, şi Vulcan. Pentru această uniune, Adrian Volintiru a încercat să obţină finanţare de la stat care ar fi fost administrată de Vulcan. Planul a fost respins de ministerele Economiei şi Finanţelor.
Florin Cojocaru - mar, 18 iun. 2013, 21:00
Fortus Iaşi, atrasă într-un concubinaj forţat cu magnatul Tender. De ce a eşuat planul? DOCUMENTE

Imediat după ce a fost numit preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, în noiembrie anul trecut,  Adrian Volintiru, fost director general la Vulcan Bucureşti, s-a dus la Iaşi pentru a impune crearea unui grup industrial Vulcan-Fortus, care ar fi urmat să lucreze în interesul Vulcan. Acest grup ar fi urmat să beneficieze de un ajutor guvernamental de 8 milioane de euro, prin Ministerul Economiei şi cel al Finaţelor, care ar fi urmat să fie administrat de Vulcan, pe motivul că Fortus este în insolvenţă.

În decembrie, la data semnării protocolului dintre directorul Vulcan, Laurenţiu Argeşeanu, şi administratorul judiciar al Fortus, Eurobusiness LRJ, Vulcan avea, la rândul ei, 6 dosare cu termen de judecată pentru cerere de intrare de insolvenţă chiar în decembrie şi încă 7 cereri cu termen în 2013. De altfel, luna trecută Vulcan chiar a intrat în insolvenţă.

Potrivit protocolului de colaborare încheiat în noiembrie 2012, şi înregistat la AVAS în 3 decembrie, „Vulcan va colabora cu Fortus în vederea producerii de piese turnate şi forjate  pentru construcţia unităţilor de pompare necesare a fi livrate de Vulcan pe contractul semnat şi care se află în derulare  cu Kuwait Oil Company; se estimează o valoare de minim 25 de milioane de dolari, care va fi determinată ulterior pe bază de comenzi. Vulcan înţelege că Fortus este singura unitate la nivel naţional capabilă să producă componente şi piese de schimb pentru unităţi de pompare mai mari de 25 de tone aferente contractului cu Kuwait Oil Company”. 

Cu acest protocol, Volintiru a înaintat o adresă comună către Economie şi Finanţe solicitând o finanţare de 8 milioane de euro pentru Fortus reprezentând „garanţii guveramentale care pot sprijini derularea contractelor semnate, angajarea unor contracte noi cât şi investiţii pe fluxuri de fabricatie”. Această finanţare ar fi fost detaliată şi structurată de experţii din cele două ministere, însă cerinţa preşedintelui AVAS era ca finanţarea să se facă „pe structura Vulcan…pentru că Fortus este încă în insolvenţă”

Solicitarea preşedintelui AVAS era pentru „obţinerea unei linii de finanţare la o valoare cumulată de 8 milioane euro în 2013 reprezentând:
         „a)garanţii guvernamentale ,care pot sprijini derularea(1)contracte semnate  (2)angajarea unor   contracte noi ……
          b) Modalitatea prin care SC FORTUS SA va putea accesa această finanţare urmează a fi detaliată şi structură de către experţii ministerului , pe structura SC VULCAN SA……Această structură este influenţată de faptul ca SC FORTUS SA este înca în insolvenţă ……”      
   
Adică Vulcan ar fi urmat să primească banii, 8 milioane de euro, pentru a susţine parteneriatul industrial cu Fortus, în cadrul unui contract de 1 milion de euro cu fabrica ieşeană.

Totuşi, preşedintele AVAS a precizat, pentru ECONOMICA.NET, că orice finanţare s-ar fi primit, ar fi fost doar pentru Fortus. “Cei de la Iaşi au înţeles greşit, sau au fost învăţaţi greşit, orice bani s-ar fi primit de la stat ar fi fost pentru Fortus, ca să producă. Era vorba de o comandă potenţială de circa 20 de milioane de euro”, a arătat Volintiru.

Solicitarea lui Volintiru s-a lovit de refuzul ambelor ministere implicate care au răspuns că astfel de finanţări contravin  actelor normative în vigoare şi au sugerat preşedintelui AVAS să acceseze un credit prin Eximbank.

Administratorul special şi directorul general Fortus, Gheorghe Chişcă, a refuzat să facă piesele pentru Vulcan în condiţiile cerute de Volintiru. Într-o adresă către Vulcan şi AVAS,  Chişcă a arătat că un astfel de contract este păgubos pentru compania pe care o conduce, pentru că era vorba de piese mici a căror realizare ar fi costat mai mult decât s-ar fi încasat, în condiţiile în care Fortus are capacităţi de producţie mai ales pentru piese de mari dimensiuni. De altfel, acest lucru a fost recunoscut şi de directorul Vulcan, Victor Alesandru.

Ca urmare a acestui refuz, de la AVAS s-ar fi încercat impunerea unor oameni care să şubrezească poziţia administratorului special, potrivit liderilor de sindicat de la  Fortus. „Chiar daca a renunţat la intenţiile de schimbare a conducerii, Adrian Volintiru ne-a comunicat faptul că va trimite doua persoane la compartimentul Marketing, vorbind despre un «ajutor» pentru firma noastra, persoane care ar fi fost platite din bugetul AAAS. Unul dintre «ajutoarele» promise se numeste Marius Claudiu Petrescu, care a lucrat cu Adrian Volintiru la firma Vulcan”, se arată într-un document semnat de  Sindicatul Salariaţilor Fortus condus de Adrian Flondor care a fost trimis pe adresa Premierului şi Preşedintelui.

Sindicatele nu au fost de acord cu demersul AAAS şi, pentru că aprobarea planului de reorganizare de către instanţă, instituţia a renunţat la impunerea lui Petrescu.

Totuşi, AAAS vrea, în continuare, demiterea administratorului special. Astfel, pe ordinea de zi a AGA din 15 iulie, cerută de AVAS, este demiterea administratorului special. Termenul pentru aprobarea planului de reorganizare al administratorului Chişcă de către Tribunalul Târgu-Mureş este 10 iulie, deci AAAS nu a aşteptat să vadă dacă planul trece sau nu. Trebuie precizat că instituţia are dreptul legal să facă acest lucru pentru că administratorul special este numit de către acţionarul majoritar – AAAS.

„Domnul Chişcă este un om foarte bun de producţie, este foarte bun în relaţionarea cu furnizorii, însă trebuie să întărim echipa. Trebuie să aducem pe cineva care are posibilitatea de a deschide combinatul pe pieţe străine. Chişcă va rămâne director general”, arată preşedintele AAAS.

Planul de reorganizare al combinatului a fost creat de către administratorul special şi cel judiciar, trebuie votat în Adunarea Creditorilor din 25 iunie şi aprobat de judecătorul sindic în 10 iulie. Potrivit lui Volintiru, „planul este fezabil, îmi exprim încrederea că va trece”

În documentul  sindicatului Fortus, se arată susţinerea pentru actualul administrator special şi se cere premierului Victor Ponta să îşi asume responsabilitatea reorganizării firmei, aşa cum este prevăzut în OUG 48/06.09.2012 “prin implementarea deciziilor de redresare şi viabilizare a Fortus, nu prin susţinerea unor persoane potrivnice societăţii ieşene”.

La final, sindicaliştii au precizat că vor apela şi la proteste dacă se va încerca schimbarea conducerii.

La rândul său, într-o adresă înaintată AVAS, cel mai mare acţionar minoritar, SIF Moldova, şi-a exprimat suprinderea faţă de iniţiativa AVAS de a-l demite pe administratorul special. „Rezultatele concrete obţinute de  domnul Chişcă Gheorghe în procesul de redresare a Fortus sunt o certitudine şi o garanţie pentru finalizarea cu succes a întregului proces, o eventuală înlocuire a acestuia punând în pericol aplicarea prevederilor OUG 48/2012(pentru restructurarea fabricii – n.r.) şi implicit îndeplinirea obiectivelor strategice ale Fortus”, se arată în documentul semnat de preşedintele SIF Moldova Costel Ceocea.

Potrivit sindicatului Fortus, toată „povestea” uniunii dintre Fortus şi Vulcan ar avea şi conotaţii politice. Astfel, consilierul prim-ministrului Victor Ponta însărcinat cu rezolvarea „problemei” Fortus, Sorin Encuţescu, ar fi ascuns premierului situaţia reală a combinatului, pactizând cu „grupul de interese” din spatele AVAS. „În nenumărate rânduri am făcut adrese la premier, i-am solicitat întâlniri faţă în faţă ca să-i expunem problema Fortus, cum grupul de interese din spatele lui Volintiru vrea să distrugă eforturile de până acum şi să lase 800 de familii pe drumuri. Ne-am blocat mereu de consilierul Sorin Encuţescu care ne-a blocat mereu accesul nostru la premier.  Tot ce am vrut noi este să discutăm cu premierul faţă în faţă pentru a-i demonstra cu acte ce se face acum în combinat, însă acest Encuţescu ne-a tot blocat şi distorsionat mesajul, astfel încât toate demersurile noastre au rămas fără rezultat. E mafie pe faţă”, ne-a declarat Adrian Flondor, şeful Sindicatului Fortus.

Contactat de publicaţia noastră, Sorin Encuţescu s-a declarat surprins de afirmaţiile sindicaliştilor Fortus.
„Eu am fost cel care a început demersurile pentru salvarea Fortus. S-a creat şi un grup interministerial care a analizat situaţia fabricii şi a stabilit direcţia de acţiune, inclusiv scoaterea Fortus din faliment.
Alţii s-au chinuit patru ani să-i bage în faliment, până la guvernarea noastră. Noi am schimbat incluisv planul de restructurare care viza lichidarea de active viabile, iar ei vorbesc acum de mafie. Eu am încercat inclusiv să aduc comenzi, le găsisem o firmă americană care avea nevoie de mori pentru mine, dar au oferit preţuri necompetitive şi au pierdut contractul. Nu există niciun grup de interese în spatele domnului Volintiru, acesta nu a încercat decât să găsească soluţii viabile.

Îi asigur pe sindicalişti că premierul ştie foarte bine ce se întîmplă la Fortus, intenţia noastră este de a păstra locurile de muncă şi de a crea altele şi vom continua să ajutăm combinatul chiar dacă ei se simt abandonaţi „, a precizat consilierul premierului Victor Ponta.

Anterior numirii în funcţia de preşedinte al AVAS, Adrian Volintiru a mai fost director general la Vulcan, fabrica industriaşului Ovidiu Tender, a lucrat la Relad Pharma, Rompetrol Downstream şi REBU.

Fortus Iaşi este ultima fabrică din industria grea a României aflată încă în proprietatea statului. După ce a fost privatizată în 2003 în favoarea Metalexportimport Bucureşti, a revenit în proprietatea statului în 2008 pentru că noul proprietar nu şi-a îndeplinit condiţiile asumate în contractul de privatizare. Fabrica a evitat intrarea în faliment la începutul acestui an, Tribunalul Târgu-Mureş admiţând recursul la cererea de faliment a Fortus, şi acum aşteaptă o decizie favorabilă a instanţei pentru a se putea pune în aplicare planul de reorganizare.

Fortus Iaşi, fostul Combinat de Utilaj Greu din localitate, este producător de maşini şi utilaje de mari dimensiuni. În perioada comunistă, aici lucrau 11.000 de salariaţi. Acum mai sunt doar 800.

Anul trecut, combinatul a avut o cifră de afaceri de circa trei milioane de euro şi pierdere. Potrivit delcaraţiilor lui Adrian Volintiru, după aprobarea planului de reorganizare, combinatul are potenţialul să ajungă la o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro într-un interval de timp de trei ani. 

 

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România...
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...