Gigantul olandez Spar, la al doilea eşec în România. Ce datorii au rămas în urmă

Compania braşoveană care a deschis în franciză magazinele Spar în 2011 a lăsat în urmă datorii de peste 2,6 milioane de lei. SC Retail D&I 2011 SRL, deţinută de familia Butum, a intrat în insolvenţă în martie anul acesta.
Alina Stanciu - lun, 17 iun. 2013, 21:01
Gigantul olandez Spar, la al doilea eşec în România. Ce datorii au rămas în urmă

Brandul de retail Spar, unul dintre cele mai puternice din Europa, a „murit” pentru a doua oară în România, lăsând în urmă datorii de zeci de mii de euro către stat, mari companii, dar şi persoane fizice. Potrivit tabelului preliminar al creanţelor, pus la dispoziţia ECONOMICA.NET de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, valoarea totală a creanţelor acumulate de SC Retail D&I 2011 SRL, compania braşoveană care a preluat în 2011 franciza Spar, se cifrează la peste 2,64 de milioane de lei. 

Cel mai mare creditor al companiei este Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov, care are de recuperat 1,9 milioane de lei, reprezentând 70,7% din valoarea totală a creanţelor. De asemenea, CEC s-a înscris la masa credaşă pentru a recupera 650.655 de lei, adică 25,4% din valoarea totală a creanţei. Şase dintre foştii angajaţii companiei au şi ei de recuperat aproximativ 64.400 de lei, în vreme ce creanţelor bugetare, către Consiliul Local Braşov se ridică la 955 de lei.D&I Retail a rămas cu datorii şi faţă de Electrica şi Lyoness în valoare de 63.900 de lei şi respectiv 8.000 de lei.

SC Retail D&I 2011 SRL a intrat în insolvenţă în luna martie a acestui an, la aproximativ un an şi jumătate  de când a preluat franciza Spar  de la  Retail Center Association- master francizorul retailerului Spar International pentru România. Deţinută de Butum Daniel Marius cu 50% dintre acţiuni şi Butum Loredana Ionica, compania Retail D&I Braşov a ajuns rapid la 10 magazine nou înfiinţate, plus alte 11 unităţi Gostat şi Aprozar pe care le-au rebranduit. La nici un an însă compania a început să aibă probleme financiare astfel că, la finalul anului trecut compania mai avea doar 3 unităţi. 

Aceasta este cea de-a doua tentativă a lanţului olandez Spar de a face afaceri pe plan local. A intrat în România pentru prima dată în 2005, printr-o licenţă de operare acordată fraţilor Adrian şi Floarea Cuc, deţinătorii unuia dintre cei mai mari distribuitori de bunuri de larg consum din ţară, Astral Impex. Primul magazin a fost inaugurat un an mai târziu la Arad, în urma unei investiţii de aproximativ 1,5 milioane de euro. Unitatea avea o suprafaţă totală de 720 de metri pătraţi, dintre care spaţiul de vânzare se cifra la 550 de metri pătraţi. Prima poveste a Spar pe plan local nu avea să dureze decât patru ani, pentru că în 2009, Spar SRL, societatea care opera lanţul ce ajunsese la 20 magazine, a intrat în faliment.  Societatea avea în 2008 o cifră de afaceri de aproximativ 44 de milioane de euro , fiind una dintre cele mai mari reţele de retail din România.

Vânzări mai mici ca în Nigeria

Potrivit datelor Spar International, în 2011 magazinele din ţara noastră au înregistrat cele mai slabe vânzări din grup. Cele 7 magazine Spar din România au generat vânzări în valoare de 10 milioane de euro, mult sub performanţele unităţilor din alte state. Spre exemplu, în Nigeria, unde Spar opera în 2011 doar 2 magazine, vânzările au totalizat 22,1 milioane de euro, iar în Mauritius unde olandezii operează 8 magazine vânzările s-au cifrat la 22 de milioane de euro.  Acum, România nu mai apare pe lista ţărior unde există unităţi Spar, potrivit site-ului oficial al retailerului.

Spar este unul dintre cele mai puternice branduri de retail din Europa şi a fost lansat în Olanda în anul 1932 de către un comerciant local, Adriaan Van Well. În 2011, compania care operează patru formate de magazine (Spar, Eurospar, Spar Express şi Interspar) a avut la nivel internaţional vânzări de 1,36 de miliarde de euro. Lanţul de retail operează 12.124 de magazine în 36 de ţări ale lumii.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...