Potențialii candidați pentru poziția de director general al Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) mai au timp până luni, pe 10 ianuarie, să își depună dosarele la instituție. Totuși, lucrurile sunt deja destul de clare în ceea ce privește numele viitorului șef al instituției, primul plin, după ce Fondul a fost condus prin adjunct încă de la începutul lui 2019, imediat după plecarea la ASF a fostlui director, Cristian Roșu.
Surse din interiorul și din afara instituției spun că viitorul director va fi aceeași persoană care conduce din octombrie 2021 Fondul, prin delegare, adică Mona Cucu (foto), vechi specialist în zona RCA, cunoscută încă de pe vremea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), și unul dintre oamenii care au contribuit substanțial la formularea actualelor reguli din piață.
Astăzi, conducerea FGA este formată din doi directori generali adjuncţi la conducerea executivă, adică Mona Lucia Cucu şi Cornel Coca Constantinescu şi cinci membri ai Consiliului de Administraţie, printre care Carmen Radu ca preşedinte al Consiliului de Administraţie, Mihaela Ene ca membru, Nicolae Istudor ca membru, Mariana Popîrlan ca membru şi Mihai Păunică ca membru.
Potrivit anunțului FGA, verificarea eligibilității candidaților și interviul vor avea loc până cel târziu pe 20 ianuarie, urmate de depunerea contestațiilor. În mod normal, până cel târziu la începutul lui februarie FGA ar trebui să aibă un nou șef.
Directorul general al Fondului nu va avea o misiune deloc ușoară, în condițiile în care el va gestiona cel mai mare faliment din istoria pieței asigurărilor. Până acum, circa 60.000 de păgubiți au depus cereri la FGA. Este vorba în principal de dosare în care șoferii au fost loviți de asigurați RCA la City Insurance, companie care ajunsese să aibă 3 milioane de clienți în această zonă. Este de așteptat ca numărul cererilor de despăgubire să urce bine peste 100.000, chiar 150.000, după cum arată unele estimări mai pesimiste.
Până la finalul anului trecut, se plătiseră deja 3.821 de dosare (circa 6% din totalul cererlor), în valoare totală de 22,5 milioane de lei, ritmul de achitare fiind mult grăbit în ultima lună a lui 2021. Practic, FGA plătește acum pe repede înainte, într-un ritm care probabil nu va putea fi susținut până la final. Vestea bună pentru FGA este aceea că, cel puțin la actualul nivel de daună medie, este posibil ca sumele pe care le administrează, adică în jur de 120-125 de milioane de euro, să fie suficiente pentru a achita toate cererile de plată fără o majorarea substanțială a cotizației asigurătorilor.