Barna Tanczos: Cu siguranță în 2022 nu se va introduce taxa auto, taxa de mediu sau taxa de primă înmatriculare. Interzicerea centralelor de apartament nu se va face de azi pe mâine

Decizia la nivel guvernamental a fost că, în anul 2022, nu se vor introduce taxe noi, iar asta înseamnă că sigur nu vor exista taxa auto, taxa de mediu sau taxa de primă înmatriculare, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.
AGERPRES - joi, 06 ian. 2022, 18:09
Barna Tanczos: Cu siguranță în 2022 nu se va introduce taxa auto, taxa de mediu sau taxa de primă înmatriculare. Interzicerea centralelor de apartament nu se va face de azi pe mâine

„Am vorbit în Coaliţie, prima dată în luna iulie (despre taxă auto, n.r.), iar după aceea, în noiembrie – decembrie, în noua Coaliţie. Decizia la nivel guvernamental a fost că, în anul 2022, nu se vor introduce taxe noi. Acest lucru înseamnă că, în 2022, sigur nu va exista taxa auto, taxă de mediu sau taxă de primă înmatriculare. În momentul de faţă nu putem vorbi despre o taxă auto. Vom vedea în 2023. Printre altele, din acest motiv, de câteva săptămâni lucrăm la eficientizarea programului Rabla”, a afirmat Tanczos.

Ministrul de resort a anunţat, totodată, că, în acest an, va exista un program complementar cu „Rabla”, prin care cetăţenii nu vor fi obligaţi să cumpere o maşină nouă dacă primesc un voucher pentru predarea unui autovehicul vechi.

„În momentul de faţă nu există un asemenea proiect (de majorare a impozitelor la maşini, n.r.). Oricum, taxele locale sunt la îndemâna autorităţilor publice locale. Ceea ce doresc şi vom lansa ca noutate de la AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu, n.r.) este un program care să se deruleze în parteneriat cu autorităţile locale care să fie complementar „Rabla” şi care să nu însemne neapărat o obligaţie de a cumpăra o maşină nouă în cazul în care primeşte un bonus pentru renunţarea la maşina veche. Este un proiect în lucru. L-am discutat de mai multe ori şi cu reprezentanţii municipiilor, oraşelor, comunelor. În luna ianuarie, după ce avem o variantă finalizată vom începe dezbaterile pe program cu reprezentanţii UAT-urilor (Unităţile Administativ – Teritoriale, n.r.), astfel încât în primul trimestru să putem lansa un astfel de program complementar şi care să fie mai flexibil şi la dispoziţia autorităţilor locale, unde să contribuie şi ei cu anumite sume pentru a scădea poluarea în zonele respective”, a spus oficialul.

De la 1 februarie 2017, taxa auto a fost eliminată, iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor şi-au primit banii înapoi de la stat.

Pe data de 9 septembrie 2019, Ministerul Finanţelor Publice (MFP), prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), anunţa că a restituit taxe auto (taxa auto pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu) tuturor contribuabililor români care au depus documentaţii complete. Potrivit datelor de la momentul respectiv, începând din 2017, ANAF a restituit taxe auto în valoare totală de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse şi aprobate.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.

Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

 

Despre interzicerea centralelor de apartament

Implementarea măsurii de interzicere a centralelor individuale de apartament în blocurile noi se va face gradual, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuţie, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

„În legătură cu centralele de apartament, declaraţia mea de anul trecut a fost clară, propoziţie compusă din două părţi. Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi, iar tot ce este luat ca primă parte a propoziţiei este fake news: nu avem în vedere intervenţii pe centralele individuale în apartamente deja instalate. Vom propune o limitare a acestor soluţii individuale doar în construcţiile noi! Vom propune un proiect de lege, vom analiza în Coaliţie şi în Guvern varianta Ministerului Mediului. Dacă va exista disponibilitate de aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă se va aproba prin Ordonanţă de Urgenţă, dacă nu, se va trimite în Parlament. Implementarea trebuie să fie una graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuţie pe metodele vechi. Acolo, retroactiv, nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz”, a afirmat ministrul.

Potrivit oficialului, este nevoie de o normalizare a problemelor de urbanism, cu o planificare pe termen mediu şi lung, respectiv respectarea unor condiţii legale raţionale şi de exploatare durabilă.

„Pentru viitor trebuie să facem un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism, în primul rând. Vedem ce se întâmplă cu infrastructura rutieră din noile cartiere. De foarte multe ori nu există şi este o sursă de poluare, pentru că noroiul de aduce zi de zi în oraş din acele cartiere noi, unde infrastructura nu a fost pregătită în prealabil. Vedem ce se întâmplă cu instalaţiile electrice. Mai nou, sunt probleme şi la capacităţile proiectate, pentru că dacă cineva a făcut economie la bani şi nu a cerut puterea instalată necesară pornirii concomitente a 200 de aparate de aer condiţionat, normal că în anumite cartiere apar problemele şi vine nemulţumirea noilor proprietari de acolo. Urbanismul înseamnă o planificare pe termen mediu, lung, respectarea unor condiţii legale raţionale şi de exploatare durabilă. Dacă ele lipsesc, apar problemele cu poluarea, cu asigurarea energiei electrice, cu gestionarea apei reziduale sau asigurarea apei potabile în aceste cartiere”, a subliniat Barna Tanczos.

La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, ministrul Mediului scria pe pagina personală de Facebook că instituţia pe care o conduce pregăteşte un set de măsuri pentru reducerea poluării, printre care se va afla şi interdicţia de a se instala centrale termice în apartamentele de bloc.

„Atât ministerul, cât şi UAT-urile şi cetăţenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuinţelor şi în urma traficului substanţele nocive rămân blocaţi în straturile de aer în apropierea suprafeţei, mai ales dacă vremea este liniştită, rece şi uscată. Campania #VinereaVerde atrage atenţia asupra faptului că optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuinţelor trebuie să găsim soluţii de lungă durată. Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conţine printre altele şi interdicţia de a instala centrale termice proprii în blocurile în care locuiesc acum”, a precizat Tanczos.

Acesta a adăugat că, în cazul locuinţelor noi, soluţia ar putea fi instalarea unei o centrale termice comune sau conectarea reţelelor de încălzire ale oraşelor.

Şefa Directoratului pentru energie al Uniunii Europene, Paula Pinho, declara, în octombrie, citată de Euractiv, că forul european nu va propune interzicerea centralelor termice de apartament „peste noapte”.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...