Manifestanţii au mai cerut „stoparea mafiei din energie”, arătând că de creşterea tarifelor sunt afectaţi atât marii consumatori industriali industriali, cât şi consumatorii casnici.
Foto: (c) Cristina Matei:AGERPRES
Sindicaliştii au transmis că au avut în prima parte a zilei o întrevedere cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul căreia au solicitat Guvernului măsuri pentru a asigura o predictibilitate pe termen lung a preţului şi la energie pentru consumatorii industriali.
„A fost o întâlnire oficială, cu trei sindicate, Sindicatul Alro, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Alro Product. Ne-a spus că pe 31 decembrie s-a publicat în Monitorul Oficial cadrul legal ce permite consumatorilor mari de energie pentru a încheia contracte directe, ceea ce am cerut noi, dar n-am ştiut până astăzi, direct cu producătorul din România, iar producătorul este obligat ca minim 40% din producţie să fie dată marilor consumatori industriali. Acum, conducerea, că noi, sindicatele, nu avem puterea asta, trebuie să meargă şi să poarte discuţii pentru a încheia contracte direct cu producătorul. A mai spus că el, ministrul Virgil Popescu, a facilitat cu furnizorii din Serbia şi Bulgaria de a încheia contracte directe cu ei în spiritul legilor. Ne-a dat această asigurare”, a spus unul dintre liderii sindicali de la Alro, Ioan Popa.
La mitingul de la Slatina au fost prezenţi şi sindicaliştii de la combinatul siderurgic de la Galaţi şi de la TMK Slatina şi Reşiţa, precum şi reprezentanţi ai unor sindicate afiliate Cartel Alfa, aceştia menţionând şi problemele de pe piaţa gazelor naturale ce afectează mari consumatori, precum Azomureş.
„Problemele pe care le aveţi dumneavoastră sunt şi la alte societăţi din România mari consumatoare de energie electrică şi dacă astăzi dumneavoastră aveţi probleme, mâine, poimâine, s-ar putea să aibă şi celelalte societăţi. Preţul la energie nu vă afectează numai pe dumneavoastră. Sunt societăţi care s-au închis şi au trimis salariaţii acasă”, a afirmat reprezentantul Metarom, Dănuţ Onică.
Prefectul Florin Homorean şi subprefectul Cosmin Floreanu s-au deplasat în mijlocul protestarilor, asigurându-i că problemele lor au fost comunicate Guvernului, care are în atenţie identificarea soluţiilor prevăzute de legislaţie, în contextul crizei energetice, pentru a susţine mediul economic românesc.
„Cei de la Instituţia Prefectului ştim ce înseamnă Alro Slatina pentru economia judeţului nostru şi pentru economia naţională, din acest motiv am avut întâlniri cu dumneavoastră, cu sindicatele, cu managementul companiei, dar am avut discuţii şi la nivel guvernamental pentru a identifica soluţii care pot fi aplicate astfel încât mediul economic să nu fie foarte afectat de această criză energetică. au fost făcute modificări legislative, chiar dacă nu produc efect imediat, au fost acordate ajutoare de stat de către guvernele anterioare. Guvernul României este conştient că fără un mediu economic puternic, fără o industrie puternică, nu putem fi competitivi”, le-a spus prefectul participanţilor la miting.
Florin Homorean a menţionat că Guvernul a emis la finalul anului trecut o ordonanţă de urgenţă care a adus noi reglementări pe piaţa energiei, acestea permiţând încheierea de contracte între marii consumatori industriali şi producătorii de energie pentru a putea beneficia de preţuri mai mici faţă de cele practicate pe piaţă.
„Am colectat memoriile transmise la protestele anterioare, care se refereau în principal la scumpirea energiei, absenţa energiei de pe piaţă astfel încât să permită o producţie competitivă a aluminiului, am comunicat aceste doleanţe către Guvern, am avut discuţii cu domnul ministru al Energiei, cu domnul prim-ministru, cu Cancelaria dumnealui. (…) Este în atenţia Guvernului identificarea tuturor soluţiilor prevăzute de legislaţie, pentru că suntem membri ai UE, nu putem să reglementăm un domeniu fără respectarea directivelor europene. OUG adoptată la finalul anului trecut permite managementului uzinei să contracteze direct de la producători sau furnizori de energie fără a fi obligaţi să cumpere energie doar de pe piaţă. Nu ştiu dacă este suficientă energie pe piaţă sau nu, dar se fac eforturi pentru a se asigura necesarul de energie pentru consumul intern”, a adăugat prefectul Florin Homorean.
Prefectul a menţionat că anul trecut, în luna octombrie, Alro Slatina, a primit un ajutor de stat de 293 de milioane de lei pentru energia consumată în anii 2020 şi 2021.
La finalul protestului, o delegaţie a sindicaliştilor a avut o nouă întâlnire cu prefectul judeţului Olt.
Alro a anunţat la finele anului trecut, printr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti, că îşi va diminua în 2022 activitatea de producţie a aluminiului primar, din cauza situaţiei de pe pieţele de energie şi gaze, dar va implementa măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile din sectorul de energie vor reveni la normal.
Până în prezent, conform liderilor de sindicat, Alro Slatina nu a făcut disponibilizări, deşi s-a început reducerea unor capacităţi de producţie.