”Am dat ordin să se tragă fără avertisment pentru a ucide”, a declarat Tokaev într-o alocuţiune televizată, adăugând că ”teroriştii continuă să distrugă bunurile şi să folosească armele împotriva cetăţenilor”.
Potrivit lui Tokaev, ”20.000 de bandiţi” – cu ”un plan clar” şi cu ”un nivel înalt de pregătire de luptă” – au atacat capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale, după o creştere a preţului gazelor. Preşedintele kazah a insistat că ”bandiţii” care nu se predau ”vor fi distruşi”. El a anunţat crearea unui grup special pentru a-i vâna şi a-i aresta pe ”terorişti”.
Tokaev i-a ”mulţumit în mod special” preşedintelui rus Vladimir Putin pentru reacţia şi ajutorul său rapide şi pentru că a trimis trupe.
”Îi mulţumesc în special preşedintelui rus Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid, şi mai ales în mod amical, apelului meu”, a transmis Tokaev.
El a mulţumit şi liderilor Chinei, Uzbekistanului şi Turciei pentru asistenţa acordată în stoparea revoltelor.
Preşedintele kazah a indicat că trupele de menţinere a păcii trimise de Rusia şi de state vecine au sosit în Kazahstan la cererea autorităţilor kazahe şi că se vor afla în această ţară pentru o scurtă perioadă de timp pentru a asigura securitatea.
Totodată, Ministerul Apărării rus a anunţat că unităţi militare ruse sunt trimise pe calea aerului în Kazahstan ”24 de ore din 24” şi controlează aeroportul din Almatî împreună cu forţele de ordine locale, a relatat Interfax, preluată de Reuters. Controlul asupra aeroportului a fost preluat miercuri de un grup de protestatari, dar un reporter Reuters care s-a deplasat acolo joi a declarat că personalul de securitate kazah i-a scos deja pe protestatari din acel perimetru.
La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei „forţe colective de menţinere a păcii” a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.