Nicolăescu, la instalarea lui Buşoi: Va fi o relaţie consolidată între Ministerul Sănătăţii şi CNAS

Relaţia dintre Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va fi în sfârşit consolidată, în favoarea pacientului, odată cu instalarea în funcţie a noului preşedinte al CNAS, Cristian Buşoi, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul Eugen Nicolăescu.
Economica.net - mar, 18 iun. 2013, 09:10
Nicolăescu, la instalarea lui Buşoi: Va fi o relaţie consolidată între Ministerul Sănătăţii şi CNAS

„Primul mesaj pe care i l-am transmis a fost acela de colaborare, de deschidere, de transparenţă, de sprijin şi mă bazez pe cel puţin două elemente: îl cunosc de aproape 15 ani, am activat împreună în toate comisiile de sănătate şi, în al doilea caz, mă bazez pe experinţa pe care o are din Parlamentul European pe partea de sănătate, unde are contribuţii foarte, foarte importante”, a spus ministrul Sănătăţii, după ceremonia de instalare în funcţie a noului preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, până acum, Cristian Buşoi a lucrat la directive europene, iar acum trebuie să le aplice.

„Unele directive la care a lucrat acum suntem obligaţi să le transpunem, să le aplicăm şi în România. Cred că, în sfârşit, va fi o relaţie consolidată între Minister şi Casă, în favoarea pacientului. Am avut discuţii multe, prieteneşti, subiecte pe care am dorit să le discutăm cu mai multă aplecare şi urgenţă. Dar cred că este foarte important ca el să-şi poată prelua foarte bine funcţia şi cred că are nevoie de o săptămână – două pentru a fi foarte bine informat. După aceea, deciziile se vor lua în cunoştinţă de cauză. După ce vom face aceşti paşi, cred că vom putea lua împreună anumite atitudini publice”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a precizat că o decizie foarte importantă este aceea că şefii celor două instituţii vor fi prezenţi la întâlnirile organizate în board-ul Ministerului Sănătăţii şi în cel al CNAS.

„Ceea ce am hotărât astăzi nu s-a mai făcut la Casă din 2008, şi anume să particip la toate şedinţele Consiliului de Administraţie al CNAS, iar preşedintele CNAS să participe la toate întâlnirile ministrului cu secretarii de stat. În felul acesta ne informăm reciproc, în permanenţă ştim despre ce este vorba şi astfel mai uşor ne aşezăm şi poziţiile faţă de anumite probleme. Îi urez succes noului meu coleg şi îl asigur de toată disponibilitatea mea în rezolvarea cu bine a problemelor sistemului”, a conchis ministrul Sănătăţii.

Premierul Victor Ponta l-a numit vineri pe europarlamentarul PNL Cristian Buşoi la conducerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, după ce Doru Bădescu şi-a dat demisia din funcţie.

Ponta declara că Bădescu a demisionat în urma discuţiei pe care a avut-o cu acesta referitor la reacţia greşită în cazul nominalizării lui Lucian Duţă ca reprezentant al Administraţiei Prezidenţiale în Consiliul de Administraţie al CNAS.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a transmis, în 12 iunie, un comunicat de presă, în care arăta că în urma adresei Departamentului de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, prin care consilierul prezidenţial Virgil Păunescu îl numeşte membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe Lucian Duţă, consideră că numirea „este o gafă a Administraţiei Prezidenţiale”.

„Este o numire specifică organizaţiilor mafiote. Consilierul prezidenţial Virgil Păunescu a deţinut, la rândul său, funcţia de preşedinte al CNAS pentru numai 29 de zile, în anul 2000”, arăta CNAS în comunicatul citat.

Premierul Victor Ponta a avut în 13 iunie o discuţie, la sediul Guvernului, cu Doru Bădescu, considerând că limbajul folosit în comunicatul oficial difuzat de CNAS a fost total nepotrivit. El i-a cerut preşedintelui Doru Badescu să îşi exprime regretul pentru acest ton şi pe viitor să folosească un limbaj instituţional adecvat.

După discuţia cu premierul, Doru Bădescu a demisionat de la conducerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.

Ponta preciza că Lucian Duţă nu este membru în Consiliul de Administraţie al CNAS, întrucât Administraţia Prezidenţială nu a semnat niciun decret de numire a acestuia, fiind „o acţiune personală a unui consilier prezidenţial, prieten cu domnul Duţă”.

Locul reprezentantului Administraţiei Prezidenţiale în Consiliul de Administraţie al CNAS este neocupat de opt luni, după ce în luna octombrie 2012 Monica Pop a fost numită pe această poziţie prin decret prezidenţial, publicat în Monitorul Oficial, iar la o lună locul a rămas vacant prin demisia acesteia, din motive de incompatibilitate cu funcţia de director al Spitalului Clinic de Urgenta Oftalmologic Bucureşti.

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al şefului statului, a declarat, în 16 iunie, că preşedintele Traian Băsescu nu a emis niciun decret privind desemnarea în Consiliul de Administraţie al CNAS a unei persoane care să o înlocuiască pe Monica Pop.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Cotroceni, răspunzând unei întrebări legate de Lucian Duţă, că Virgil Păunescu, consilierul prezidenţial pe Sănătate, nu a trimis o hârtie în numele şefului statului, iar întrebat dacă „fiecare face ce vrea”, a răspuns: „Se mai întâmplă”.

Te-ar mai putea interesa și
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față de sindicate ca săptămâna de lucru să fie de 37,5 ore
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față ...
Viziunile diferite ale partidelor care formează coaliţia guvernamentală din Spania cu privire la modul cum ar trebui implementată măsura reducerii duratei programului săptămânal de lucru,......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează companii americane
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează ...
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, ...
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre consumatorii tineri
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre ...
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere ...
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat vineri, spre dezbatere publică, un proiect ...