Blănculescu: Proiectul de la Roşia Montană are putea genera deschideri de noi mine

Exploatarea aurului de la Roşia Montană ar putea conduce la deschiderea altor mine iar în acest fel activitatea extractivă va reveni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, analistul economic Ionel Blănculescu, consilier al premierului Victor Ponta.
Economica.net - mar, 18 iun. 2013, 15:34
Blănculescu: Proiectul de la Roşia Montană are putea genera deschideri de noi mine

‘Exploatarea aurului de către România este un subiect de care se feresc foarte mulţi să discute având în vedere severitatea anumitor ONG-uri care acţionează doar atunci când e vorba despre critică literară, nu când e vorba despre fapte. Din punctul meu de vedere, acest proiect /de la Roşia Montană, n.r./ ar putea să genereze, ca pionier în industria extractivă a metalelor rare, un declanşator pentru alte deschideri de mine, astfel încât această activitate extractivă în România să revină şi să confere economiei o creştere mult aşteptată. Statul şi-a mărit ştacheta de pretenţii pe acest proiect, dar odată cu negocierile care vor urma, acelaşi stat ar putea avea de câştigat (…)’, a afirmat Blănculescu.

Potrivit analistului, în ceea ce priveşte industria extractivă a mineralelor solide situaţia este destul de nefericită, în timp ce la exploatarea gazelor de şist România trebuie să ţină cont de crearea unei noi ordini economice mondiale.

‘În industria extractivă de minerale solide, situaţia stă într-un mod destul de nefericit. Situaţia este complicată, dar cel mai mult o complicăm noi pentru că ne lipseşte acţiunea. România continuă să fie pasivă la acest sector. Cu toate acestea, putem să realizăm valoare adăugată în acest domeniu. Va fi momentul în care, cu sau fără Guvern, aceste zone pot fi exploatate cu eficienţă. În ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist, trebuie să fim convinşi şi conştienţi că, la momentul acesta, pe plan mondial, se creează o nouă ordine economică generată de acest nou potenţial de extracţie din SUA’, a explicat analistul economic.

În data de 9 iunie, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, afirma că investitorul Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/ va trebui să constituie un fond special de mediu, separat de garanţiile de mediu prevăzute de legislaţie, şi să-şi asume toate costurile estimate şi precizate anterior în cazul proiectului minier aurifer pe care doreşte să-l demareze la Roşia Montană.

RMGC, investitor în proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, şi-a anunţat intenţia de a dezvolta cea mai modernă mină din România, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania a fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31% şi Gabriel Resources – cu 80,69%.

În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...