Conform primarului general al Bucureștiului, Nicușor Dan, „ieri am obținut de la judecătorie personalitate juridică pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale. E o asociere pe care Primăria Capitalei a demarat-o cu primăriile de sector pentru a rezolva în comun problema salubrității în București”.
În viziunea primarului, există acum instrumentul pentru a pune în practică viziunea comună a celor șapte administrații locale din București în privința deșeurilor.
„Cele șase primării de sector își asumă colectarea și separarea deșeurilor de la cetățeni, instituții și firme, iar primăria generală tratarea deșeurilor și depozitarea lor, într-un sistem integrat care va avea o rată înaltă de reciclare și un impact vizibil în reducerea poluării”, a menționat Nicușor Dan.
E pentru prima dată când PMB și primăriile de sector decid să colaboreze și să implementeze un sistem unitar pe această zonă, care a fost neglijată până acum.
„O singură cifră elocventă: colectarea selectivă în București e azi la nivelul de circa 10%, față de o țintă de 50% asumată în urmă cu câțiva ani. Plătim amenzi pentru ratarea țintei”, spune edilul.
Prin această Asociație de Dezvoltare Intercomunitară a fi derulat cel mai mare proiect european din București dedicat deșeurilor. Asociația va atrage fonduri europene pentru a rezolva problema deșeurilor din Capitală.
Nicușor Dan, primarul Capitalei, a explicat și că „viitorul proiect va prevedea inclusiv infrastructură de colectare selectivă în tot Bucureștiul, iar la fiecare gospodărie, scară de bloc sau punct de colectare oamenii vor putea pune separat deșeurile (fracția umedă și fracția uscată), care apoi vor fi transportate, tratate și depozitate tot separat”.