Conform acestor măsuri, UniCredit îşi va închide oficiile din Tokyo, Shanghai şi Singapore şi va păstra doar o sucursală la Hong Kong, a dezvăluit o sursă din apropierea acestui dosar.
„Nu vom mai oferi conturi bancare şi alte servicii bancare subsidiarelor din regiunea Asia Pacific pentru clienţii din regiunile noastre de bază”, a informat UniCredit ca răspuns la o solicitare făcută de Reuters.
Decizia a fost comunicată luni angajaţilor UniCredit din China, a dezvăluit o altă sursă din apropierea acestui dosar. Potrivit acestei surse, UniCredit se va baza pe băncile partenere pentru a oferi servicii corporate, precum tranzacţii şi schimb valutar, clienţilor europeni din Asia Pacific.
Grupul bancar italian va continua să susţină clienţii corporate şi instituţiile financiare din Asia în afacerile şi investiţiile lor în Europa, iar de această activitate va fi responsabilă sucursala din Hong Kong. De asemenea, biroul de reprezentare al UniCredit din Beijing va rămâne în continuare deschis.
Toate aceste decizii de reducere a prezenţei în regiunea Asia Pacific fac parte dintr-o strategie mai amplă, dezvăluită în data de 24 decembrie de noul director general Andrea Orcel, destinată simplificării operaţiunilor băncii italiene. Prin concentrarea pe acele afaceri care generează cel mai mare randament în raport cu capitalul folosit, Orcel a promis că îi va recompensa pe acţionarii UniCredit cu 16 miliarde de euro, sub formă de dividende şi răscumpărări de acţiuni, până în 2024.
UniCredit, care operează în 13 pieţe inclusiv Germania, Austria şi Europa de Est, avea aproximativ 87.100 de angajaţi la finele lunii septembrie, dintre care aproximativ 36.000 în Italia.
Grupul UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, Grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.