Guvernul a anunțat un nou mecanism de ajutor pentru consumatori, valabil pentru perioada 1 februarie-31 martie 2021, iar, pentru consumatorii casnici de gaze, sunt două modificări importante. Prima: scade prețul plafonat, adică cel maxim care poate fi plătit de client, de la 0,37 lei/kWh la 0,31 lei/kWh. A doua: crește consumul până la care clienții au dreptul la compensare, de la 1.000 la 1.500 de metri cubi, calculați pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022. Subsecvent, la acest al doilea punct, crește și compensația, care nu va mai fi 33% din prețul gazului marfă, ci 40%.
Prevederile ar urma să fie incluse într-o Ordonanță de Urgență care ar urma să fie adoptată curând de Guvern.
Câștigul substanțial va fi pentru clienții care nu beneficiau acum de compensare pentru că nu se încadrau în tranșa de consum, dar acum vor beneficia pentru că ea va crește. Însă, cum nu există încă Ordonanța pentru a vedea noile tranșe, calculele sunt premature.
Poate fi făcut însă un calcul pentru un consumator care se califică acum și la plafonarea prețului și la compensarea facturii.
Așadar, să luăm un client racordat la Distrigaz Sud Rețele care are parte de un preț majorat al gazului, am luat 500 de lei/MWh, preț de furnizare fără tarife de rețea și TVA – destul de întâlnit în piață lunile trecute, și care are un consum lunar de 230 de metri cubi de gaze (2.438 kWh). Așadar, el se califică și acum și se va califica și în continuare la plafonare și la compensare. Acesta este un consum de iarnă pentru apartament de 2 sau chiar 3 camere încălzit cu o centrală pe gaze
Dacă nu exista nici actuala schemă de plafonare și compensare, factura lunară a acestui client era, potrivit calculelor noastre, de 1573 de lei, cu TVA.
Pe actuala schemă, aflată în vigoare, factura lunară este de 682 de lei, cu TVA.
Pe schema care va intra în vigoare la 1 februarie, factura lunară pentru acest client este de 539 de lei, așadar omul va avea o reducere la factură de 143 de lei, comparativ cu schema de sprijin care există acum.