Vizita directorului FMI în România, programată pe 16 iulie, incertă după amânarea de la CFR Marfă

Vizita directorului general al FMI, Christine Lagarde, în România este programată pentru16 iulie, însă la acest moment prezenţa oficialului instituţiei financiare la Bucureşti a devenit incertă din cauza amânării desemnării unui câştigător la privatizarea CFR Marfă, precondiţie asumată în acord.
Economica.net - joi, 20 iun. 2013, 12:44
Vizita directorului FMI în România, programată pe 16 iulie, incertă după amânarea de la CFR Marfă

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că FMI ar putea decide să nu discute în board ultima scrisoare transmisă de autorităţile române, analiză programată pentru 26 iunie, ca urmare a amânării de la CFR Marfă.

Ministerul Transporturilor negociază cu singurul ofertant pentru CFR Marfă, Grup Feroviar Român,care a oferit mai mult decât preţul de pornire, de 180 milioane euro, dar poate opri discuţiile dacă potenţialul investitor nu renunţă la o serie de condiţii, a anunţat joi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Autorităţile române s-au angajat, prin scrisoarea de intenţie transmisă FMI pe 10 iunie, să anunţe până pe 21 iunie un câştigător în procesul de privatizare la CFR Marfă.

Aceleaşi surse au menţionat că pe agenda vizitei directorului FMI figurează întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi conducerea băncii centrale.

Premierul Victor Ponta a anunţat recent că Lagarde va veni la Bucureşti, fără să menţioneaze data. Surse oficiale au afirmat atunci că vizita are ca scop evidenţierea încheierii cu succes a acordului cu România.

Guvernul a ratat mai mult de jumătate dintre angajamentele asumate în negocierile cu FMI, inclusiv ţinta arieratelor, dar înceracă să încheie cu succes acordul cu instituţia financiară.

România a îndeplinit, conform scrisorii de intenţie transmise de Guvern către FMI pe 10 iunie, document obţinut de MEDIAFAX, doar două dintre cele cinci criterii de performanţă cantitative şi tot două dintre cele cinci ţinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanţă privind activele externe nete ale Băncii Naţionale a României, cel privind soldul bugetului general consolidat şi cel privind arieratele bugetului de stat.

Ţintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autorităţilor locale şi arieratele întreprinderilor de stat au fost de asemenea ratate.

Principalele precondiţii pentru închiderea acordului cu FMI sunt achitarea arieratelor de către autorităţile locale şi privatizarea CFR Marfă.

„Autorităţile din România îşi reafirmă angajamentul faţă de programul economic susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi de Banca Mondială. Din păcate, în ultima parte a anului 2012, au existat derapaje în implementarea programului. Consolidarea bugetară a continuat, dar mai multe criterii de performanţă stabilite pentru cea de-a şaptea şi cea de-a opta evaluare a programului au fost ratate şi programul reformelor structurale a înregistrat întârzieri”, admite Guvernul în scrisoarea de intenţie.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar în caz de necesitate. În luna ianuarie o misiune comună a experţiilor internaţionali a negociat cu Guvernul mai multe măsuri de reforme structurale şi privatizări care ar urma să fie implementate pentru ca înţelegerea să poată fi încheiată, cu o întârziere de trei luni faţă de programul iniţial.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009.

Guvernul a anunţat că intenţionează să încheie un nou acord cu FMI în vara acestui an

Te-ar mai putea interesa și
Record pozitiv în UE – Rata şomajului a atins cel mai mic nivel din 2014 încoace – date Eurostat pentru 2023
Record pozitiv în UE – Rata şomajului a atins cel mai mic nivel din 2014 încoace – date Eurostat pentru 2023
Rata şomajului în Uniunea Europeană, la categoria de vârstă 15-74 ani, a scăzut anul trecut la 6,1% din forţa de muncă, cel mai redus nivel începând din 2014, arată datele publicate vineri......
Acţiunile Turbomecanica şi Prebet vor fi incluse în indicii MSCI pentru Pieţe de Frontieră, începând cu 26 noiembrie
Acţiunile Turbomecanica şi Prebet vor fi incluse în indicii MSCI pentru Pieţe de Frontieră, începând cu 26 noiembrie
Acţiunile a două noi companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - Turbomecanica şi Prebet - vor fi incluse, ...
Echipamente de rețelistică Grandstream destinate mediului exterior
Echipamente de rețelistică Grandstream destinate mediului exterior
Grandstream Networks lansează noile echipamente Wi-Fi 6 GWN7664ELR și GWN7710R: soluții Wi-Fi 6, robuste și performante, ...
Preţurile alimentelor, la nivel mondial, au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni – date FAO
Preţurile alimentelor, la nivel mondial, au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni – date FAO
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie ...