Boeing şi Airbus au câştigat comenzi de 129 miliarde de dolari la Salonul Aeronautic de la Paris

Boeing şi Airbus au câştigat comenzi noi în valoare totală de 129 miliarde de dolari la Salonul Aeronautic de la Paris, pentru un total de 848 aeronave, însă unii clienţi sunt nemulţumiţi de perioadele îndelungate de aşteptare, pe fondul capacităţii insuficiente de producţie, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 21 iun. 2013, 10:16
Boeing şi Airbus au câştigat comenzi de 129 miliarde de dolari la Salonul Aeronautic de la Paris

Airbus a primit comenzi pentru 466 de avioane, cu o valoare de listă de 69 miliarde de dolari. Boeing a semnat la Paris contracte pentru 382 de aeronave, în valoare de 60 miliarde de dolari.

Anul trecut, la Salonul Aeronautic de la Farnborough, Marea Britanie, cele două companii au câştigat comenzi în valoare totală de 53 miliarde de dolari.

Unii cumpărători se arată însă nemulţumiţi de perioadele foarte lungi de aşteptare.

Directorul general al Qatar Airways, Akbar Al Baker, a declarat că face presiun la Boeing pentru a obţine cât mai multe aeronave 787 Dreamliner înainte de anul 2020.

„Este dificil. Este un model care se vinde foarte bine. Dacă ne vor programa pentru deceniul următor, nu suntem interesaţi”, a afirmat el.

Producătorii cresc capacitatea fabricilor pentru a reduce riscul ridicat de perioade îndelungate de aşteptare. Airbus a anunţat că până în 2020 va creşte producţia de aeronave A320neos de la 42 la 50 de unităţi pe lună. Boeing vrea să majoreze producţia de aeronave cu o singură punte de la 35 pe lună la 42 pe lună până anul viitor.

Pe de altă parte, abilitatea companiilor de a creşte producţia este limitată de furnizori.

„Clienţii sunt frustraţi pentru că nu îi putem programa mai devreme pentru livrare”, a declarat directorul de vânzări al Airbus, John Leahy. Clienţii interesaţi de cele mai noi avioane, A320neos şi A350, trebuie să aştepte până în anul 2020.

În cazul Boeing, companiile care doresc aeronave 787 Dreamliner sau 737 trebuie să aştepte de asemenea până spre sfârşitul acestui deceniu, a afirmat Randy Tinseth, vicepreşedinte de marketing pentru aeronave comerciale la grupul american.

Boeing are comenzi în aşteptare pentru 1.281 de aeronave mari, multi-punte, şi 3.253 avioane de mărine mai mică, faţă de 1.031, respectiv 3.850 în cazul Airbus.

Acţiunile Boeing au crescut în acest an cu 32%, iar titlurile EADS, compania mamă a Airbus, au avansat cu 40%.

Perioadele îndelungate de aşteptare pot reprezenta însă şi un avantaj pentru liniile aeriene, deoarece impun o anumită disciplină şi previn apariţia supracapacităţii, comentează un analist american.

În cazul producătorilor, echipele de vânzări pot profita de întârziere pentru a convinge clienţii să opteze pentru variante mai scumpe.

Airbus nici măcar nu mai pomovează cea mai ieftină variantă a modelului de nouă generaţie A350, încurajând clienţii către cele mai scumpe opţiuni.

Clienţii Boeing fac presiuni pentru a determina compania să crească producţia modelului 787 Dreamliner, programată la 10 unităţi pe lună până la finalul acestui an, a declarat directorul general al companiei, Jim McNerney.

„Ne bucurăm să avem această problemă”, a arătat el.

Cele mai mari modele oferite de Boeing şi Airbus nu se bucură însă de aceeaşi atenţie precum aeronavele cu două motoare şi o singură punte. Boeing a redus producţia modelului jumbo 747-8, în timp ce Airbus nu a reuşit să-şi atingă ţintele de vânzare pentru A380, cu punte dublă, iar clienţii care optează pentur acest model pot obţine livrarea chiar şi în 2015.

Cea mai mare comandă semnată la Salonul de la Paris a venit din partea operatorului irlandez Ryanair Holdings, cea mai mare linie aeriană low-cost dn Europa, care a contractat 175 de aeronave Boeing 737, cu o valoare de listă de 15,6 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Suzuki va dezvolta la fabrica sa din India un nou model de SUV electric pe care-l va furniza companiei Toyota
Suzuki va dezvolta la fabrica sa din India un nou model de SUV electric pe care-l va furniza companiei Toyota
Suzuki Motor Corporation (Suzuki) şi Toyota Motor Corporation (Toyota) îşi consolidează colaborarea în domeniul vehiculelor electrice prin furnizarea unui SUV electric cu baterie (BEV) dezvoltat......
Compania farmaceutică Teva, amendată de Comisia Europeană cu 462,6 milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă
Compania farmaceutică Teva, amendată de Comisia Europeană cu 462,6 milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă
Comisia Europeană a amendat compania farmaceutică Teva cu 462,6 milioane de euro pentru că a abuzat de poziţia sa dominantă ...
Ministerul Energiei susține că nu vrea să-i oblige pe prosumatori la audituri de securitate cibernetică, după ce a făcut un proiect de OUG din care asta s-a înțeles
Ministerul Energiei susține că nu vrea să-i oblige pe prosumatori la audituri de securitate cibernetică, după ce a făcut ...
După apariția informațiilor referitoare la obligativitatea de a se face un audit se secturitate cibernetică anual pentru ...
Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, aflat în vizită la Minsk, critică sancțiunile UE împotriva Belarus
Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, aflat în vizită la Minsk, critică sancțiunile UE împotriva Belarus
Şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto a denunţat sancţiunile Uniunii Europene împotriva Republicii Belarus, în timpul ...