Potrivit ultimei forme a OUG care a intrat în ședința Guvernului (nu a apărut încă forma adoptată), 90% din profitul pe anul trecut al regiilor autonome și companiilor cu capital majoritar sau integral de stat va fi vărsat la buget, sau va fi oferit acționarilor sub formă de diviende. În cazuri “temeinic justificate”, prin decizie a Executivului, procentul poate fi mai mic de 90%, dar nu poate scădea sub 50%.
Iată prevederea din OUG
Art. IV.
“(1) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (1) lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 536 din 1 septembrie 2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările şi completările ulterioare, pentru exerciţiul financiar al anului 2021, la societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome înființate de stat, profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit se repartizează în cuantum de minim 90% sub formă de vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome, ori sub formă de dividend în cazul societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, în condiţiile legii
(2) În cazuri temeinic justificate, Guvernul poate aproba prin hotărâre, repartizarea la bugetul de stat, sub formă de vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome, ori sub formă de dividend în cazul societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, a unei cote mai mici de 90% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit, dar nu mai puțin de 50% din acesta.”
De ce ia statul banii
Pe fondul creșterilor de preț la energie și gaze, companiile producătoare din domeniu, dintre care majoritatea sunt controlate de stat, vor raporta profituri substanțiale în 2021. Câteva exemple: Nuclearelectrica a anunțat deja un profit net de un miliard de lei anul trecut, iar anul acesta și-a bugetat două miliarde, Hidroelectrica se așteaptă la un profit-record, după ce la nouă luni a raportat un rezultat net de 2,6 miliarde de lei, dublu față de perioada anului precedent, iar Romgaz a raportat la nouă luni 1,3 miliarde de lei la nouă luni, cu circa 74% mai mult decât în 2020.
Este posibil ca în cazul Nuclearelectrica și Romgaz, de exemplu, cota de dividende solicitată de stat să fie mai mică, de doar 50%, pentru ca cele două companii să rămână cu bani pentru finanțarea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, respectiv a proiectului gazier Neptun Deep din Marea Neagră.
Veniturile de la companiile de stat au fost indcate de miniustrul Energiei drept surse pentru finanțarea schemei de plafonare a prețuirilor și compensare a facturilor pentru această iarnă.