Cum a transformat un om de afaceri argeşean cabana preferată a lui Nicu Ceauşescu de la Vidraru

Fosta cabană Valea cu Peşti, locul preferat de Nicu Ceauşescu pentru petreceri, s-a transformat într-un hotel de patru stele, unde echipa Top Gear s-a cazat în 2011, atunci când testa la drifting, iarna, un Lamborghini Gallardo pe Transfăgărăşan.
Andrada Ghira - joi, 27 iun. 2013, 21:06
Cum a transformat un om de afaceri argeşean cabana preferată a lui Nicu Ceauşescu de la Vidraru

Un vaporaş vechi, dar încă funcţional după ce i-a plimbat pe bucureşteni pe lacul Herăstrău, plimbă de 15 ani turiştii de pe lacul de acumulare Vidraru, unde se pare că miturile despre peştii uriaşi sunt adevărate, după cum ne povesteşte ghidul nostru, omul de afaceri Dumitru Grecu. Dar înainte ca apa devină stăpână pe vale, se pare că înainte de 1940 exista un proiect de a transforma zona într-o alternativă la Valea Prahovei. În prezent, doar câteva hoteluri de pe malul lacului îşi primesc turiştii să admire şi să se bucure de peisaj. De pe lac, în depărtare, se vede Valea cu Peşti, fosta cabană de două stele, transformată de Dumitru Grecu într-un hotel de patru stele, la care trag deopotrivă turiştii români şi cei străini. 

„Am deschis hotelul în luna august 2011. Am păstrat vechea structură a cabanei şi am extins-o. De la 15 camere, acum sunt 60, iar capacitatea maximă de cazare, atunci când este nevoie, poate ajunge la 150 de persoane. În camere există şi canapele duble, ceea ce duce la posibilitatea creşterii capacităţii atunci când avem evenimente mai mari, precum nunţile. Investiţia se ridică la 3,5 milioane de euro, din care 2,1 milioane de euro au fost bani din fonduri europene. Restul investiţiei a fost acoperită din surse proprii şi bani împrumutaţi de la bancă”, spune Dumitru Grecu, proprietarul hotelului Valea cu Peşti. În 2012, încasările au fost de un milion de dolari, iar prognoza omului de afaceri prevede o creştere pentru acest an.

Până pe 30 septembrie, un sejur de cinci nopţi, în cameră dublă cu mic dejun pentru două persoane, costă 900 de lei, iar pentru o singură noapte, tariful pe cameră este de 220 de lei. Hotelul dispune de mai multe facilităţi, precum piscină interioară, saună, jacuzzi, sală de joacă pentru copii, dar şi o zonă de divertisment cu două piste de bowling, masă de biliard, dar şi pentru tenis de masă. 

Deşi iarna turiştii sunt mai puţini, vara hotelul se umple. Iar Grecu mai mizează şi pe ofertele de teambuilding. Printre companiile care şi-au trimis angajaţii în teambuilding se numără Tarom, Petrom, companii din indutria farmaceutică, dar şi din domeniul IT. Mai nou, Valea cu Peşti se află şi pe lista hotelurilor pe care Renault le ia în calcul pentru cazarea unor grupuri de ziarişti străini, care vor fi aduşi pentru un drive-test cu Duster-ul pe Transfăgărăşan. Hotelul nu este ocolit nici de turiştii străini, din Israel, Danemarca şi chiar Australia. „Toată lumea care trece spre Transfăgărăşan se opreşte la noi”, spune omul de afaceri argeşean, care crede că spectaculoasa şosea ar trebui să fie deschisă o mai mare perioadă de timp în fiecare an.

Transfăgărăşanul, despre care cei de la Top Gear au spus că este cel mai frumos drum din lume, nu este singurul punct de atracţie pentru turişti. Zona este împânzită de obiective Biserica Domnească, Mănăstirea Curtea de Argeş, Fântâna lui Manole, la Curtea de Argeş, Cetatea Poienari, Mănăstirea Corbii de Piatră, Biserica Olari, Mănăstirea Aninoasa şi nu numai. Casele din satele prin care se trece cu maşina mai păstrează încă detalii din arhitectura veche, iar timpul pare că nu se grăbeşte deloc.

Cum a intrat SIF Muntenia în Valea cu Peşti

24,8% din hotelul de pe malul lacului Vidraru este deţinut de SIF Muntenia. Acţionarul majoritar este Dumitru Grecu, care deţine în nume propriu 7% şi prin firma Selectra 68% din acţiuni. În rest, 17 persoane fizice deţin cote mici de acţiuni. Dar cum a ajuns SIF Muntenia în această poveste? Prin 2007, SIF Muntenia era interesată de investiţii în turism în zona Curtea de Argeş, şi a purtat mai multe discuţii cu Grecu, pe vremea când era director la Posada SA. Chiar dacă discuţiile nu au avut un rezultat, Dumitru Grecu s-a desprins din societate şi a rămas cu două active: cabana Valea cu Peşti şi încă un hotel în apropiere de Curtea de Argeş. Moment în care a realuat discuţiile cu SIF Muntenia şi care s-au finalizat de data aceasta într-o tranzacţie. 

Investiţii noi: trei milioane de euro

Pe lângă hotelul de pe malul lacului Vidraru, Dumitru Grecu mai deţine un hotel în Albeştii de Argeş. Hotel Naturalias, care făcea parte din patrimoniul fostului OJT şi pe care vrea să îl transforme într-un centru pentru prevebirea îmbătrânirii prin metode naturale. „Toamna aceasta, sau cel mai târziu la primăvară, ne apucăm de construit. Vreau să aduc un nou concept pe piaţa turistică din zonă şi va fi funcţional în doi ani de la demararea lucrărilor. Investiţia în proiect este de 2,5 – 3 milioane de euro”, mai spune Dumitru Grecu. Hotelul va avea 90 de camere, va avea personal medical specializat şi se vor folosi metode naturale pentru prevenirea îmbătrânirii.

Afaceri de familie

În 2005, Dumitru Grecu a deschis pensiunea Casa Domnească din Curtea de Argeş, peste drum de ruinele biserici San Nicoară. „Prin 2005, am vrut să fac o casă pentru familie. Dar mi-am dat seama că este prea mare şi ne-am gândit să o transformăm în pensiune, pe care am deschis-o în 2007. Avem 12 camere, iar cei mai mulţi clienţi ai noştri sunt oamenii de afaceri străini, în special cei care vin la fabricile de aici”, mai povesteşte argeşeanul, care aminteşte de cele mai mari investiţii din zonă făcute de companiile germane Dr. Oetker şi Fuchs. De pensiunea Casa Domenască se ocupă soţia, pe care cu greu a convins-o să renunţe la conducerea unei bănci, şi tot spre domeniul turismului a fost atras şi fiul omului de afaceri, care a renunţat să mai lucreze într-o multinaţională în Capitală. Acum se ocupă de agenţia de turism Selectra Tour, specializată mai mult pe evenimente corporate, cu sedii în Bucureşti şi Curtea de Argeş.

Cine este Dumitru Grecu

Dumitru Grecu, 58 ani, a terminat Politehnica şi 11 ani a lucrat în cercetare la Electroargeş. Apoi a decis că are nevoie de o provocare: fabrica de globuri şi ceramică din Curtea de Argeş, pe care a condus-o doi ani. Revoluţia l-a prins acolo, când se muncea intens la producţia de globuri pentru Crăciun.

Capitalismul însă a venit cu oportunităţi, iar în 1993, atunci când Oficiul Judeţean de Turism s-a rupt în trei, Dumitru Grecu, împreună cu alţi parteneri, au cumpărat o parte din activele din turism. Astfel a ajuns directorul Posada SA, care administra mai multe unităţi de cazare din judeţul Argeş. În 2007 însă, societatea s-a divizat, iar omul de afaceri a rămas cu cabana Valea cu Peşti, de pe malul lacului de acumulare Vidraru şi hotelul Naturalias din localitatea Albeştii de Argeş. 

 

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute de sondare. Primele reacţii ale candidaţilor....
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...