‘Guvernul face apel la contribuabilii care deţin în străinătate averi nedeclarate să intre cât mai repede în legalitate’, se menţionează într-un comunicat emis de guvernul de la Paris. Cei care şi-au ascuns averile în exterior, dar care îşi ‘regularizează prin voinţă proprie situaţia fiscală’ vor trebui să achite fiscului ‘totalitatea impozitelor de la plata cărora s-au sustras şi nu sunt prescrise’, la care se adaugă ‘penalităţile legale pentru întârziere’, se explică în comunicatul care mai precizează că ‘guvernul exclude orice amnistie, orice derogare de la normele de drept, orice anonimat şi orice aranjament ocult’.
În cazul în care averile nu provin ‘dintr-o activitate ocultă’, evazioniştii ar putea beneficia de o reducere a penalităţii ce trebuie plătită fiscului pentru impozitele neachitate şi care în mod normal este de 40%. Dar, de această facilitate nu vor putea să beneficieze cei care nu se adresează de bună voie fiscului, insistă ministrul francez.
Pentru evazioniştii ‘pasivi’, cum este de exemplu cazul celor care au moştenit averi ascunse în bănci străine ori au depus acolo bani câştigaţi din munca prestată în străinătate, această majorare va fi redusă de la 40% la 15%, în timp ce pentru evazioniştii ‘activi’, care şi-au ascuns averile în străinătate deşi sunt rezidenţi în Franţa, majorarea va fi redusă la 30%.
De asemenea, amenda pentru nedeclararea averilor în străinătate va fi plafonată la 1,5% din valoarea acestora pentru fiecare an în cazul evazioniştilor pasivi şi la 3% în cazul celor activi.
Decizia guvernului francez de a lua astfel de măsuri survine în urma dezvăluirilor că fostul ministru al Bugetului, Jerome Cahuzac, a avut un cont nedeclarat în străinătate. Acesta a demisionat din guvern la 19 martie, când a fost inculpat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Pe data de 2 aprilie a mărturisit că a deţinut un cont în Elveţia pe care l-a transferat în Singapore, după ce, anterior, negase acest lucru chiar în faţa Adunării Naţionale.