Burcea, ANAT: Dacă dispar restricţiile majore, vânzările de vacanţe vor ajunge la 85% din cele din 2019

Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, afirmă că, în cazul în care statele lumii vor elimina restricţiile majore impuse de pandemia de Covid-19, vânzările de vacanţe în acest an vor atinge 85% din totalul celor din 2019.
AGERPRES - Dum, 30 ian. 2022, 12:00
Burcea, ANAT: Dacă dispar restricţiile majore, vânzările de vacanţe vor ajunge la 85% din cele din 2019

„Sincer nu cred că se va ajunge la nivelul din 2019. Dar acest „Nu cred’ este spus cu jumătate de gură. Pentru că vorbesc cu colegi de breaslă şi cu lumea implicată în turism şi, nu ştiu dacă este doar dorinţa omului de mai bine sau este bazat pe o creştere a vânzărilor, dar toată lumea din zona noastră se aşteaptă la o creştere mare a cererilor. Dar totul ţine de restricţii. Dacă dispar restricţiile majore este posibil să ne apropiem de vânzările din 2019. Asta în condiţiile în care într-o lună şi ceva vor fi eliminate restricţiile majore. Dacă rămâne doar vaccinarea ca o condiţie de călătorie, cred că ne apropiem de 80- 85% din 2019”, a declarat Burcea pentru AGERPRES.

Reprezentantul ANAT a precizat că începutul de an a înregistrat o tendinţă de creştere a solicitărilor pentru vacanţele de vară, oamenii căutând ofertele Early Booking, mai ales că agenţiile de turism permit plata a doar 25 la sută din suma totală până la finalul perioadei promoţionale, achitarea integrală putând fi amânată până cu 30 de zile înainte de plecare.

„Au început să se caute vacanţele de vară. Au crescut rezervările pe early booking, mai ales că piaţa în general solicită 10% la înscriere, plus 10-15% la închiderea termenului de early booking, deci undeva la 25%. Şi în general cam toată lumea cere ultima sumă cu 30-40 de zile înainte de plecare, pentru a se evita situaţii legate de Covid”, a completat Burcea.

El a afirmat că la nivelul agenţiei sale, Paralela 45, există o creştere la început de an de aproximativ 12 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Avem rezervări, nu zic că nu. Sunt, au început să se mişte, dar treaba este că trebuie să şi vindem. Vorbind strict pe început de an există o creştere, dar mică. Există o creştere de 12% la facturare, e adevărat însă că sumele sunt mici, dar eu vorbesc de tendinţă. La noi în agenţie sunt multe cereri acum, dar nu ştiu câte se materializează, pentru că oamenii încă se gândesc la Covid. Dar numărul de cereri este mare, nu pot spune că este mic. Unii oameni însă stau şi aşteaptă. Vin cereri din on-line, din Facebook şi site, dar mai vin şi cele de la agenţiile de turism direct. La nivelul agenţiei noastre sunt undeva la 100 de cereri pe zi şi nu aş putea spune că sunt puţine, problema este cu închiderea lor. E clar că toată lumea vrea să plece şi toţi au simţit vântul ăsta de primăvară, cu relaxarea măsurilor împotriva Covid, pe care toţi îl aşteptau”, a spus Burcea.

Întrebat dacă Egiptul reprezintă şi în acest an principala destinaţie de vacanţă căutată de români, Burcea a afirmat că există o uşoară tendinţă de scădere.

„În acest moment sunt cereri pe Egipt, dar nu mai sunt la nivelul celor care au fost. Pentru că anul trecut nu prea aveai unde să te duci, aveai Egipt şi cam atât. Şi toată lumea trăgea pe aceste variante. Acum au mai apărut variante, s-au deschis destinaţii, se vor deschide destinaţii noi. E o tendinţă de uşoară scădere a cererii pentru Egipt, ceea ce nu s-a întâmplat anul trecut”, a mai spus vicepreşedintele ANAT.

Alin Burcea mizează pe o creştere a vânzărilor de vacanţe în Grecia, ţară care beneficiază şi de „marketingul” făcut de ministrul turismului Harry Theoharis prin vizita sa în România.

„Ca alternative pentru Egipt au reapărut destinaţiile clasice, inclusiv Spania, care sunt relativ sigure, Dubai care merge destul de bine. Şi cu siguranţă anul acesta Grecia îşi va reveni. Acum, în momentul de faţă, este aproape dublu ceea ce vindem pentru Grecia faţă de Turcia în anumite zile. Există clar o tendinţă de creştere a solicitărilor pentru Grecia, ţară care a avut în 2021 şi un marketing extraordinar, cu ministrul Turismului care a venit aici pentru 24 de ore. Poate nu vă vine să credeţi, dar prezenţa unui om o zi contează în vânzări 20%. S-a văzut asta. A existat interes din partea Greciei pentru piaţa românească, şi din partea hotelierilor. Deci clar Grecia va fi pe creştere anul acesta. Şi în afară de Grecia, cu siguranţă va creşte Spania. Şi asta pentru că în ultimii doi ani nu au mai fost ofertă pentru Spania”, a mai spus Alin Burcea.

Te-ar mai putea interesa și
NATO se teme de noi atacuri
NATO se teme de noi atacuri
NATO se teme de noi acte de sabotaj şi atacuri cibernetice ce ar putea avea loc pe teritoriul Alianţei Nord-Atlantice, a avertizat un diplomat de rang înalt pe marginea reuniunii miniştrilor de......
ONU a lansat un apel pentru a strânge 47,4 miliarde de dolari, bani destinați ajutorului pentru 190 milioane de oameni
ONU a lansat un apel pentru a strânge 47,4 miliarde de dolari, bani destinați ajutorului pentru 190 milioane de oameni
ONU a lansat miercuri un apel umanitar pentru strângerea sumei de 47,4 miliarde de dolari, pentru a ajuta 190 de milioane ...
În 2025, marile companii își vor crește cererea pentru servicii de retenție, upskilling și digitalizare – ARC Consulting
În 2025, marile companii își vor crește cererea pentru servicii de retenție, upskilling și digitalizare – ARC Consulting
ARC Consulting, o companie antreprenorială românească, specializată în recrutarea de membri ai consiliilor de administrație, ...
Costul orar al forței de muncă, creștere cu 17,12% în T3 2024 față de T3 2023
Costul orar al forței de muncă, creștere cu 17,12% în T3 2024 față de T3 2023
Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o creştere de ...