„Aceste ecotaxe reprezintă 16,5% din costul total al tonei de aluminiu. În condiţii de criză extremă, noi trebuie să mergem cu o rată de profitabilitate mai mare de 16,5% pentru a le putea acoperi. Ori noi azi suntem în situaţia de a nu le mai putea acoperi. Anul trecut, Alro pentru prima dată a raportat pierderi. Noi nu mai avem de unde să tăiem din costuri. Suntem în situaţia nefericită în care salariaţii noştri lucrează o zi pe lună fără plată pentru a mai putea face nişte economii ce merg spre plata certificatelor verzi. Aceasta a fost o discuţie pe care am avut-o cu sindicatele. Avem un personal foarte bine calificat pe care nu dorim să îl pierdem. Mi se pare absurd să dau oameni afară ca să plătesc nişte certificate verzi”, a explicat Marian Năstase.
Potrivit acestuia, schema de sprijin a producătorilor de energie regenerabilă situează România printre cele mai generoase ţări din Europa şi din lume.
„În Europa suntem pe primul loc în privinţa schemei de subvenţionare a energiei eoliene, care, în fapt, rămâne intactă, pentru că se amână povara de pe câţiva ani pe final de perioadă. Salut eforturile Guvernului de a uşura în această perioadă povara pe care consumatorii, nu numai cei industriali, o suportă, însă credem că trebuie făcut mult mai mult în această direcţie’, a spus preşedintele CA al Alro Slatina.
El a subliniat că această schemă de sprijin are efect negativ asupra consumatorilor, iar pentru cei industriali poate fi fatală, deoarece suntem în situaţie de criză, iar competitivitatea produselor româneşti este afectată atât pe piaţa europeană, cât şi pe cea globală.
„Pe piaţa mondială, deja aceste ecotaxe nu sunt recunoscute în majoritatea ţărilor lumii şi, atunci, produsele din aceste ţări au un avantaj categoric faţă de noi. Chiar şi pe piaţa europeană, producătorii români, care sunt supuşi acestei brutale scheme de suport a energiei regenerabile, au dificultăţi în a-şi vinde produsele, deoarece, în alte ţări din Europa schema a fost suspendată sau este mult mai mică, ceea ce, din start pune industria românească într-o poziţie inferioară din punct de vedere competitiv. Am înţeles că la un moment dat, ţinând cont că aceste energii regenerabile de tip eolian, solar etc sunt foarte costisitoare şi nu sunt viabile economic, s-a mers pe idea de a le sprijini, dar am ajuns în situaţia în care industria a canibalizată, e omorâtă pentru a susţine aceste energii’, a mai afirmat Năstase.
Potrivit acestuia, Alro începe să piardă din pieţe şi are dificultăţi în pătrunderea pe alte pieţe, din cauza acestor ecotaxe.
„Începem să pierdem din pieţele pe care le avem şi întâmpinăm dificultăţi în pătrunderea pe alte pieţe. Noi încercăm să dezvoltăm de câţiva ani piaţa americană, piaţa sud-americană şi o parte din piaţa asiatică, dar avem dificultăţi să intrăm acolo pentru că noi concurăm într-o piaţă liberă, globală a aluminiului, în care majoritatea producătorilor nu plătesc aceste ecotaxe şi atunci au un avantaj net faţă de noi. Şi la nivel european avem de suferit, vânzările în Europa reprezentând cea mai mare parte a vânzărilor externe ale Alro. Ceilalţi competitori ai noştri au o povară mult mai mică. Spania a suspendat schema, iar subvenţiile pentru energie regenerabilă din celelalte state nu sunt la nivelul din România’, a menţionat oficialul Alro.
Executivul a adoptat, la începutul acestei luni, Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, în actul normativ fiind prevăzut că recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.