Primarul Bacăului combate neadevărurile din „The Sun” într-o scrisoare către ambasadorului Angliei

Primarul municipiului Bacău a adresat o scrisoare deschisă ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, prin care îl roagă să contribuie împreună pentru a schimba "o nedreptate făcută comunităţii băcăuane" de ziarul britanic "The Sun" prin publicarea recentă a articolului "Bacăul s-a îmbogăţit devenind capitala spărgătorilor de bancomate din Marea Britanie".
Economica.net - lun, 24 iun. 2013, 14:51
Primarul Bacăului combate neadevărurile din

Precizând, încă din debutul demersului său, că este „un admirator al valorilor trainice pe care democraţia britanică a demonstrat, în decursul istoriei sale, că le cultivă şi le respectă”, reinterând apoi consideraţia sa pentru activitatea pe care o desfăşoară în România diplomatul britanic, primarul Bacăului îi scrie ambasadorului Harris faptul că „afirmaţia jurnaliştilor britanici este de natură să anuleze demersurile corecte ale mediului de afaceri local preocupat de dezvoltare, dar şi să-i ofenseze pe oamenii acestui oraş, indiferent de condiţia lor socială”.

„Este neadevărată, nedreaptă şi ne aduce un serios prejudiciu de imagine afirmaţia că 75% din economia locului s-ar datora răufăcătorilor, potrivit ziariştilor de la The Sun”, scrie Romeo Stavarache, informându-l, apoi, pe diplomat că jurnaliştii cotidianului britanic „nu au făcut efortul minim de a solicita şi punctul de vedere al administraţiei băcăuane”, un asemenea „demers jurnalistic” putând conduce la „tensiuni artificiale, inexistente în realitate”.

Romeo Stavarache reliefează, în context, faptul că „oraşul Bacău nu şi-a clădit existenţa şi dezvoltarea din ultimii ani pe seama hoţilor”.

„Nu ne-am ‘îmbogăţit’, aşa cum titrează ‘The Sun’, din activitatea lor! Economia locală se ridică, anual, la peste două miliarde de euro. Oraşul nostru este unul al oamenilor cinstiţi cărora li se datorează dezvoltarea din ultimii ani”, îl mai informează pe ambasadorul britanic primarul Stavarache, precizând apoi că în Bacău „comunitatea noastră este formată din oameni onorabili, care muncesc onorabil pentru ei şi familiile lor”.

„Cei care au riscat şi au investit, în vremurile dificile ale crizei mondiale, pentru a dezvolta afaceri onorabile, care au creat locuri de muncă şi care plătesc taxe şi impozite nu sunt hoţii de bancomate”, iar administraţia locală „nu dezvoltă proiecte pe seama acestora, ci pe fonduri europene şi cu o contribuţie onestă din partea bugetului local”, îi mai scrie edilul şef al Bacăului ambasadorului britanic la Bucureşti.

Romeo Stavarache apreciază că articolul „inexplicabil şi nedocumentat” al jurnaliştilor de la ‘The Sun’ este „o jignire pentru orice membru al comunităţii” băcăuane, dar şi „pentru mediul de afaceri şi pentru administraţia locală, în egală măsură”.

„Oameni simpli, dar şi reprezentanţi ai investitorilor s-au arătat indignaţi când au aflat din paginile unui cotidian britanic că trăiesc în ‘capitala mondială a spărgătorilor de bancomate’.

În contrast cu situaţia evocată de cotidianul britanic, reliefează în depeşa sa Romeo Stavarache, „relaţiile dintre administraţia băcăuană şi corpul diplomatic al Marii Britanii la Bucureşti au fost în ultimii 11 ani excelente”, „permanentul dialog şi deschiderea reciprocă” făcând posibil ca în urmă cu câteva luni „SCC, cea mai mare companie britanică privată de IT&C, să investească în Bacău şi să angajeze peste 300 de băcăuani”, iar „sute de elevi băcăuani studiază în liceele şi universităţile din Marea Britanie”. Cele două exemple, dintre altele mai numeroase, sunt văzute de edilul şef al Bacăului drept „bune practici în materie de dialog, colaborare şi normalitate” ce „consolidează drumul de urmat, împreună”.

„Sunt convins, domnule ambasador, că veţi înţelege resorturile demersului meu şi că vom reuşi, împreună, să schimbăm o nedreptate făcută comunităţii pe care o reprezint. (…) Vă invit, pe această cale, să ne vizitaţi, să faceţi cunoştinţă cu oamenii, cu mediul de afaceri şi cu administraţia locală din Bacău. (…) Vă asigur de profundul meu respect”, concluzionează primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, în demersul său făcut pe lângă ambasadorul britanic la Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) își adaugă în portofoliul de produse fără fum, destinate exclusiv......
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...
Evenimentele iernii 2024
Evenimentele iernii 2024
Iarna anului 2024 aduce o mulțime de evenimente interesante în România și în alte locuri din Europa! Aici sunt câteva ...